dinsdag 5 februari 2013

Nog een keertje: SNS (Reaal)

Mijn bank is de ASN en ik dacht dat mijn bank geen enkel gevaar liep toen SNS failliet dreigde te gaan.
Maar wat blijkt nu?
Niet SNS viel bijna om, maar het hele bedrijf, namelijk SNS Reaal en daar valt ASN ook onder.
Nou, ik had geen idee, ik dacht werkelijk dat mijn geld helemaal veilig was, maar er vallen een heleboel "merken" onder SNS Reaal:
SNS bank
ASN bank
Regiobank
Reaal
Zwitserleven
Proteq
en nog veel meer.
Slik, o, dan had het kunnen gebeuren dat ik niet meer kon betalen en dat ik geen geld meer kon opnemen, dat ik niet meer kon beschikken over mijn eigen spaargeld en eigen salaris. Mijn internetspaarrekeringen zijn gekoppeld aan mijn ASN betaalrekening, dus ook van andere spaarrekeningen had ik niet zo maar geld kunnen halen om in geval van nood te gebruiken!
Ik moet zeggen, dat is een heel raar idee! Kennelijk zijn de verschillende onderdelen van Reaal veel sterker met elkaar verbonden dan ik dacht. Als ik failliet ga, dan gaan mijn dochters niet failliet. Maar als SNS Reaal failliet gaat, dan gaat blijkbaar dochter ASN ook failliet. Toch op zijn minst opmerkelijk!
Als SNS Reaal omgevallen was, dan had ik familie, vrienden en collega's moeten vragen mij wat geld te lenen voor boodschappen. Ook had ik niet meer de zorgverzekering en energie kunnen betalen, want mijn rekening was geblokkeerd. Mijn ouders hadden bij 2 banken een betaalrekening. Afgezien van de extra kosten nog niet een slecht idee eigenlijk.

25 opmerkingen:

  1. Weet je het zeker? Is dit een gerucht, of heb je een betrouwbare bron?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ... Absoluut niet om respectloos te zijn, maar we kunnen elkaar natuurlijk helemaal gek maken, en een gerucht is snel verspreid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ASN onder SNS Reaal valt en meegetrokken zou zijn in de val heb ik in de Volkskrant gelezen. Nu SNS Reaal een staatsbank is, zal die zeker niet meer failliet gaan, lijkt mij.

      Verwijderen
  3. E.e.a. valt onder het deposito garantiestelsel. Je krijgt je geld wel terug, maar moet er misschien even op wachten (net als toen met de DSB, ICESAVE). Dat is natuurlijk niet leuk en handig, maar je bent het niet kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb, eerlijk gezegd, wel serieuze twijfels over dat deposito garantiestelsel...Als een bank ten onder gaat en er moeten dan honderden misschien wel duizenden gedupeerden uitbetaald worden via het garantiestelsel waar gaat AL dat geld vandaan komen ?

      Verwijderen
    2. Het garantiestelsel houdt ondermeer in dat een bank voor andere banken garant staat voor de spaartegoeden. Als dus één bank omvalt en de andere banken kunnen dat niet aan, zullen er meer volgen en ben je alsnog al je geld kwijt.

      Verwijderen
  4. Nee, de bank is niet omgevallen. Zou ook nooit gaan gebeuren, daarvoor zijn de belangen te groot. Ik hoor regelmatig mensen roepen dat ze voor mij hopen dat de bank waar mijn man voor werkt niet omvalt. Ik moet mijn ergernis dan inhouden, en me bedwingen die mensen te vragen zich eens wat bij te scholen voor ze iets gaan roepen. De Volkskrant verspreidt helaas veel geruchten. Spin, noemt men dat. Jammer, vroeger was het een echte kwaliteitskrant. Nu niet meer.

    'Dat ASN onder SNS Reaal valt'
    Dat klopt.

    'en meegetrokken zou zijn in de val heb ik in de Volkskrant gelezen'.
    Dat is spin van de Volkskrant. Klopt niet.
    De VK moet eerst definiëren wat je onder 'vallen' of 'omvallen' verstaat. Dit is gewoon slordig taalgebruik.

    Je dochters zijn natuurlijke personen met mensenrechten voor de wet. Binnen een bedrijf zijn allerlei divisies met elkaar verbonden. Dat is niet raar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je schrijft dat het niet klopt wat de VK schrijft, maar ik ontving vandaag (5 februari) een brief van ASN, met als boodschap dat ASN nu voor 100% van de staat is. Dat komt omdat ASN onderdeel is van SNS Reaal. Brief zegt het zo: De Nederlandse Staat is nu de enige aandeelhouder van SNS Reaal en daarmee ook van de ASN Bank.

      Verwijderen
    2. Het probleem zit 'm erin dat de VK mensen voorspiegelt (althans ik heb het niet gelezen, maar zoals jij het hierboven beschrijft, lees ik dat er wel uit) dat mensen zich heel grote zorgen moeten maken om hun geld. Nogmaals, ik weet niet of dat in het VK artikel staat, maar uit de (over)bezorgdheid die jij hierboven uit, maak ik dat wel op. Van meet af aan was bekend dat de SNS bank niet failliet zou gaan maar door gelden van anderen (private of publieke) gered zou worden.
      Ik heb die brief van de ASN hier ook voor me.
      Waarom de VK dan kennelijk toch paniek moet schoppen is me een raadsel. alle spaarders vielen onder het Deposito Garantie Stelsel. Rekeninghouders ook. De enige die zich zorgen zouden moeten maken zijn beleggers, obligatiehouders en mensen met achtergestelde deposito's. Maar die hadden dat al kunnen weten, want dat is precies wat een paar jaar geleden met de DSB bank ook gebeurde. En tussen die twee banken zit wel dat verschil dat van meet af aan bekend was dat de DSB bank niet gered zou worden. De SNS bank wel. Dus de SNS is niet omgevallen. Natuurlijk, dit had eigenlijk niet moeten gebeuren. Dat is duidelijk.

      Verwijderen
    3. Maar voor mij was het stelsel van banken, zoals dat duidelijk werd na de val van de DSB wel reden om niet de betaalrekening de en spaarrekeningen bij dezelfde bank te hebben. Het duurt dan misschien wel even voor het geld overgeboekt is, maar je vermijdt wel dat al je geld bij één concern zit.

      Verwijderen
    4. Ik ben door het garantiestelsel nooit bang geweest dat ik mijn geld kwijt was.
      Ik heb mij door het artikel in de VK ook geen zorgen gemaakt over mijn geld. Het was duidelijk genoeg dat de Nederlandse Staat zou zorgen (bij voorkeur samen met andere banken) dat de SNS bank niet failliet ging. Maar ik heb me niet gerealiseerd dat SNS en ASN toch echt onderdeel zijn van één organisatie.
      Misschien moet ik mijn spaargeld wat meer spreiden, zodat ik in ieder geval toegang houd tot een deel mijn spaargeld.

      Verwijderen
  5. SNS is niet omgevallen (failliet gegaan), maar overgenomen door de staat. Daardoor zijn alle spaarrekeningen safe.
    ASN is een zelfstandige dochter van SNS, met een eigen bankvergunning. Zelfs als SNS failliet was gegaan, valen alle spaarrekeningen van ASN onder een eigen ronde depositogarantiestelsel. Dus als je een ton had staan bij ASN en een ton bij SNS, krijg je het allebei terug.
    Vind ik toch niet hetzelfde als omvallen.

    En je druk maken over "als" is meestal verloren energie. Zeker nu de minister (tegen wat politieke druk in) heeft gezorgd dat het niet gebeurd is, en de SNS genationaliseerd heeft. Zou je ook blij mee kunnen zijn, ipv zorgen maken over "als".
    Ik zit ook bij ASN en vind het wel vertrouwenwekkend, zoals de minister het heeft gedaan. Eindelijk een teken dat er actie voor de gewone man wordt gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. actie voor de gewone man? pfff ,misschien ben ik te sceptisch,maar ik denk meer dat er actie ondernomen is omdat er grotere belangen spelen dan die van de gewone man

      Verwijderen
    2. @Anoniem: ja volgens mij speelden in de eerste plaats de belangen van de "grote jongens" een rol. Het is leuk dat de gewone man er ook wat aan heeft, maar ik denk dat vooral de gewone man/vrouw het via de belastingen mogen betalen. Noem me argwanend, maar ik denk dat de grote jongens vooral financieel voordeel hebben en naar verhouding weinig bijdragen en de gewone mensen vooral meer betalen.

      Verwijderen
    3. Ik vind dit wel heel sceptisch. Eigenlijk zou zo'n bank eens moeten omvallen en dan moet je eens opletten wat er dan gebeurd. Gewoon omvallen en kijken hoe de gewone man dan praat. Bij zo'n bank staan ook pensioenen en die zijn niet gedekt onder het depositogarantiestelsel.

      Verwijderen
  6. Sterker nog, de SNS bank en alles wat daaronder valt is waarschijnlijk de meeste safe bank waar je nu kunt zitten :)

    Het heeft geen zin om allemaal te bedenken wat er gebeurt had kunnen zijn als... Feit is dat het niet is gebeurt en ook niet meer kan gebeuren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Behalve als het hele systeem klapt, al acht ik die kans de komende tijd niet meer zo groot als twee jaar terug.

      Verwijderen
  7. Vandaag krijgen we allemaal een brief van de ASN bank. De toon is geruststellend, niks aan de hand. Kweet niet wat ik er van moet denken, de cynicus in mij wordt wakker als ik de brief lees. Maar de tekst van de brief stond zondag al als pdf op de website van de ASN.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat hebben wij ook,twee banken.En een klein deel van het spaargeld weggehaald bij SNS. Voor het geval je een tijdje niet aan je geld kunt komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je bankiert bij een bank die onder het Nederlandse bankgarantiestelsel valt heb je altijd een garantie tot 100.000 euro spaargeld. Sommige banken of verzekeraars delen een bankgarantie. Dat moet je dus ook altijd uitzoeken als je spaargeld ergens parkeert. Onteigening zoals nu heeft plaatsgevonden gaat alleen op voor risicodragend kapitaal. Dus aandelen, obligaties en achtergestelde deposito's. Spaargeld is dus altijd tot 100.000 veilig (tenzij bij een gedeelde bankgarantie). Wij hadden een woekerpolis bij SNS REAAL en hopen dit jaar (na 3 jaar wachten) iets te horen over de compensatie...En we hebben onze levensverzekeringen en een pensioen bij SNS Reaal...blij dat ze zijn genationaliseerd. Nu heb ik in elk geval de "zekerheid" dat dat geld niet weg is.Ik zag dat je geld op een deposito hebt staan. Is dat een gewone deposito spaarrekening bij SNS? Dat moet je denk ik wel even uitzoeken. Trouwens, ook sommige buitenlandse banken hebben een bankgarantie, die valt dan alleen onder de regels uit het land van vestiging, dus dat kan anders zijn dan de regelgeving in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb sinds de bankencrisis geen andere spaarrekeningen dan veilige spaarrekeningen die onder garantie van De Nederlandse Bank vallen. Geen buitenlandse rekeningen meer voor mij. Ik heb een spaarrekening gehad bij Argenta (Belgisch) en bij Icesave, maar was tijdig weg.
      Mijn spaardeposito heb ik bij ATB, een bank met een Nederlandse garantie.

      Verwijderen
  10. Dan heb jij vandaag ook een brief gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Niet zo dramatisch doen, als je de brief goed leest van de ASN dan lees je dat SNS aandeelhouder was ( één na laatste alinea van het voorblad), nu is de staat die aandeelhouder. Staat in het begin van de brief.
    Bovendien is er die garantie.
    Heb me eigenlijk geen moment zorgen gemaakt en ben ook niet van plan om dat te gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Misschien dat deze petitie je aanspreekt?
    http://petities.nl/petitie/stop-graaicultuur-in-publieke-bankensector

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.