Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 23 juni 2013

Liters en nog eens liters zuivel

In de afgelopen week heb ik 15 liter zuivel gekocht. Een beetje te veel, eigenlijk wel, om eerlijk te zijn.
Wat kocht ik?
6 liter houdbare melk - prima, want goed houdbaar
2x2 liter verse melk, - dat was een beetje veel, want oudste dochter en haar vriend waren er deze keer niet het hele weekend, dus die hebben er niet zoveel van gebruikt als gedacht. De melk is houdbaar tot 28 juni.
2 liter yoghurt, houdbaar tot 29 juni, daar is nog een liter van over, komt goed
2 liter vanillevla, houdbaar tot 29 juni - daar is nog een halve liter van over, komt wel op
1 liter karnemelk, houdbaar tot 5 juli - dat duurt nog héél lang!
Alleen de verse melk is echt een probleem. Ik zou het jammer vinden om de melk weg te moeten gooien, dus ik kook waarschijnlijk vandaag of morgen een grote, heerlijke en gezonde pan havermout. 's Avonds drink ik normaal gesproken rond acht uur een glas karnemelk. Voor zo lang het nodig is, grijp ik nu naar de melk. De yoghurt en vla komen volgend weekend wel op en dan eet ik de komende dagen havermout als ontbijt en als toetje.
En dan is in de loop van de week mijn zuivelplas helemaal opgedroogd.
In de komende week koop ik nauwelijks zuivel waarschijnlijk.

Dan de rest van de boodschappen in week 25. Ik heb bijna 40 euro uitgegeven. De oploskoffie is 10% van het budget. De laatste keer dat ik koffie kocht was 8 weken geleden, dus ik verbruik voor 50 cent per week.
Week 25 van 17 - 24 juni '13
*=aanbieding    @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT    
nectarines, 3 stuks* AH 0,95
appels, 1,5 kg* Aldi 1,99
aardbeien, 500 gr AH 1,79
bananen, 880 gr AH 1,00
2 cantaloupe-meloenen*, 2100 gr AH 2,39
ONTBIJT EN LUNCH    
knäckebröd, 4 pakken* AH 1,96
1 volkorenbrood AH 1,35
margarine AH 0,64
melk, houdbaar, 6 liter AH 3,49
melk, 4 liter AH 2,38
karnemelk, 1 liter AH 0,52
ham AH 0,72
eieren, 6 stuks AH 1,12
smeerkaas, lachende koe AH 0,98
oploskoffie, grote pot AH 3,99
WARME MAALTIJD    
tauge, 320 gr Toko 0,48
paksoi* AH 1,29
komkommer* AH 0,49
gehaktkruiden Aldi 0,99
keukenzout, 1 kg AH 0,35
ketchup, 2 flessen Aldi 1,50
tempeh Toko 1,35
magere yoghurt, 2 liter AH 1,10
vanille vla, 2 liter Aldi 1,18
LEKKERS    
ijs, 12 chocodips AH 0,88
zure haring, pot Aldi 1,99
rode wijn* AH 2,99
TOTAAL week 25   39,86

Wees gerust, ik heb het lekkers niet gelijktijdig geconsumeerd. Het zou een "smerige" combinatie zijn, vind ik persoonlijk. De wijn ligt in de voorraad, de haringen zijn op en bijna alle ijs ligt nog in de vriezer.

Ook de volgende week zijn er hamsteraanbiedingen bij de AH. Ik moet zeggen, ze brengen mij een beetje van mijn apropos met hun aanbiedingen buiten de vaste periodes die normaal gehanteerd werden, maar wat maakt het uit.
2 voor 1 prijs: 500 gr kersen, cherrytomaten, AH vegaproducten, AH margarine, sultana biscuit, Goodnoodles, tortillas en tacos, pickwick thee, rivella en nog wat andere frisdranken, chips in een koker, Berberana wijn, Milka chocolade,
50% korting: Milner kaas.

Jongste dochter is volgende week zondag jarig, daar ga ik alvast wat voor inslaan, zoals wat fris en wat chips. Ze zorgt zelf ook voor boodschappen voor haar feestje, maar het is altijd goed om nog wat extra achter de hand te hebben.

19 opmerkingen:

 1. Je kan met de melk ook pannenkoeken bakken en invriezen. X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En verse melk is vaak een stuk langer houdbaar dan de tht aan geeft. Het is dan ook een tht en geen tgt! Het ggeft bij zuivel de laatste dag aan waarop het verkocht mag worden het is daarna zeker nog een dag of 4-5 houdbaar mits goed gekoeld. Die vla is ook nog wel een week langer houdbaar enmdie yoghurt kan wel 2weken langer gegeten worden. Vooral goed je neus gebruiken. Maar je hoeft het niet nu al te gaan verwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeh, interessant, de vega-producten in de aanbieding. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die Milner kaas van AH vind ik een hoog plastic-gehalte hebben niet om te eten, jammer van de aanbieding maar niet voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ???? Wat is er met je lijstje "Blogs die ik volg" gebeurt ???
  Zoals vele anderen gebruik ik die om naar de andere blogs door te klikken, omdat er zo handig bijstond wat er nieuw was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik gereageerd had en geplaatst was het wel weer "normaal" gelukkig. Probleem opgelost.

   Verwijderen
  2. Was mij ook opgevallen, alleen de blog van Immie's leven is verwijderd. Hopelijk is alles oke met haar...
   Ankie

   Verwijderen
  3. Immie is gestopt met bloggen na een aanvaring met een andere blogger.

   Verwijderen
  4. Ontzettend jammer dat ze gestopt is, maar er kwam de laatste tijd wel erg veel op haar af, iets kleins kan dan ook net teveel zijn. Niet iedereen is altijd even veerkrachtig. Ik hoop dat alles goed is met haar en haar dierbaren en wens haar alle goeds.
   Ankie

   Verwijderen
  5. De laptop is tijdje uitgeweest en nu na opnieuw opstarten hetzelfde " probleem" ben benieuwd of het na reageren weer ok is.

   Verwijderen
 6. Zoveel zuivel is helemaal niet gezond voor je. Het zorgt voor, integendeel van wat de meeste mensen denken,voor botontkalking dus ik zou maar een beetje oppassen als ik jou was..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Botontkalking komt van nature voor bij vrouwen na de overgang en voorkom je niet door zuivel te vermijden, maar door te zorgen voor beweging die de botten belast, daglicht voor vitamine d (evt. via de voeding of een supplement) en voldoende calcium in de voeding en alleen als alledrie voldoende mate aanwezig zijn zal het helpen.

   Verwijderen
  2. Zuivel zorgt voor extra botontkalking...dus je maakt het alleen maar erger door zuivel te gebruiken. Dus voorkom je wel degelijk deels botontkalking door zuivel te mijden maar ipv daarvan veel groene groentes te nemen waaruit we de calcium wel op kunnen nemen. Maar blijf maar fijn in het zuivelsprookje geloven... het zijn mijn botten niet.

   Verwijderen
  3. Daarbij zorgt zuivelconsumptie ook nog eens voor ophoping van slijm in de keel en luchtwegen, dus wie aanleg heeft voor klachten in de holtes of luchtwegen, moet zeker oppassen met zuivelconsumptie.

   Verwijderen
  4. Waar lees jij dat de calcium in de voeding van melkprodukten afkomstig moeten zijn...

   Verwijderen
  5. Nou bij de melk en zuivellobby...en veel artsen zijn het daarmee eens.Het komt niet eens in ze op dat calcium uit planten beter zou kunnen zijn en beter opneembaar. De zuivel zorgt voor een zuur milieu en de kalk wordt uit de botten gehaald door het lichaam om dat zuur te neutraliseren. (lees 'the china study') Resultaat;nog meer botontkalking. Maar nogmaals, het zijn mijn botten niet dus ga vooral je gang. :-)

   Natuurlijk zijn vit D en beweging ook noodzakelijk, maar dat is een heel andere discussie.

   Verwijderen
 7. Ben je al weer wat beter? Ik heb wat tips van je uitgeprobeerd want ik zit midden in een verkoudheid en het scheelt echt een hoop geld!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer een mooi lijstje! Die melk kun je idd gebruiken in gerechten die je in kunt vriezen, dan hoeft het niet weg, maar dan hoeft het ook niet meteen op. In de lasagna gebruik ik het b.v. soms wel, of in de pindasaus.

  BeantwoordenVerwijderen