Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 22 juni 2013

Zuinig verkouden zijn

Er is een virusje in mijn lijf en dat virusje plaagt mij behoorlijk.
Moe, pijnlijke keel, droge mond, verstopte neus, beetje pijn in mijn hoofd en over mijn hele lijf spieren die tegen elke beweging een beetje protesteren en stijf zijn. Niet fijn!

Wat kun je er nu het beste aan doen? Mijn remedie: geen dure middeltjes, maar gewoon wachten tot het vanzelf weer over gaat. De drogist verdient niets aan mij.
Wat doe ik wel?
Ik neem extra rust: vroeg naar bed.
Ik zorg voor goede voeding: ruim voldoende groenten en fruit
Ik drink meer en dan vooral water en karnemelk
Als mijn neus  nogal verstopt raakt, dan maak ik zelf een zoutoplossing (zout kost 34 cent per kg)* en zorg daarmee dat de verstopping verdwijnt. Ik doe de zoutoplossing in de palm van mijn hand en snuif de oplossing op. Lees ook hier.
Ik neem geen pijnstillers, alleen als het echt niet anders kan een paracetamolletje (2 cent per stuk).
Nog even een waarschuwing over eenvoudige pijnstillers: afgelopen dinsdag vertelde hersenwetenschapper Dick Swaab op de lezing die ik bijwoonde, dat ook eenvoudige pijnstillers nadelinge invloed kunnen hebben op de hersenen van ongeboren kinderen.

En al die middeltjes? Niet jij wordt er beter van, maar de drogist en de industrie. Ze willen je doen geloven dat het helpt. Geen wonder, het helpt ook wel, maar niet voor jou!


* Zelf maak je een zoutoplossing met 1 a 2 kopjes lauwwarm water gemengd met een half theelepeltje keukenzout.

16 opmerkingen:

 1. Heel veel beterschap.

  Hier hebben we die 'verkoudheid' allemaal al gehad. De oudste heeft voor de keelpijn wel zoute drop gebruikt, maar dat was omdat ze proefwerk week had anders had ze dat ook niet gedaan.
  Bij een flinke verkoudheid gaat de douche wel een standje warmer om alles los te krijgen. Helpt maar tijdelijk maar voelt wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De zoutoplossing kun je ook in een netikannetje doen, en dan kun je ook je neusholtes spoelen. Waar ze te koop zijn kun je even googelen, maar bij ons hadden ze deze bij de apotheek te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ga wel aan een hoge dosis vitamine C. Is ook spotgoedkoop en zo'n hoge dosis kan je niet naar binnen werken met voedsel. Vitamine C verhoogd de zuurgraad in je slijmvliezen (en blaas) en daar kunnen bacterien en virussen erg slecht tegen. 2 daagjes kuren en ik loop weer fluitend rond!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft totaal geen zin om heel veel vitamine c in te nemen aangezien vitamine c een wateroplosbare vitamine is waarvan in het lichaam geen voorraad kan worden aangelegd. Het lichaam kan per dag maar een bepaalde hoeveelheid vitamine c opnemen en het 'teveel' wordt gewoon via de urine uitgescheiden.

   Verwijderen
 4. Beterschap. Beproefd middel bij koutjes en keelpijn...uienwater. Ik weet het, het klinkt vies, maar een uit grofsnijden, kokend water erop, afkoelen en steeds slokjes van nemen. Mag onbeperkt en is goedkoop. En 's nachts een gesnipperde ui naast het bed om de neus open te houden. Er zitten antiseptische stoffen in uit....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zweer bij borstbollen tegen zere keel en kriebelhoest.
  Beterschap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind je een ware trendsetter.. Verkouden van een virus. Dat is nooit eerder vertoond!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ?? Hoe bedoel je? Loop jij dan rond met niet-virale verkoudheden? Dan ben jij een bijzonder mens!

   Verwijderen
  2. Er zijn nogal wat verschillende verkoudheidsvirussen. Ze behoren meestal tot de rhinovirussen of de coronavirussen. Omdat er zoveel verschillende verkoudheidsvirussen zijn helpt de immuniteit die we tegen een specifiek virus opbouwen niet tegen het andere. Je krijgt een verkoudheid omdat je besmet met een verkoudheisvirus en je immuniteit er niet direct een antwoord op had. Als je besmet bent hangt het er ook vanaf hoeveel virus je hebt binnengekregen of je ziek wordt en of het virus erg veel aanvalskracht had. Zuinigaan is bij een lezing geweest in een volle benauwde zaal. Waarschijnlijk is ze daar beesmet geraakt. Ik zat in een trein met snotterende schoolkinderen. Na de virusbesmetting verzwak je en kun je een bacteriele infecti aan je luchtwegen oplopen. Bijv bijholteontsteking. Spoelen helpt.
   De bioloog

   Verwijderen
 7. Lekker vroeg op bed gaan als je een verkoudheid aan voelt komen. Verder gebruiken wij zinkzuigtabletten als we ons niet fit voelen. Zo blijven we het meestal voor.
  Zijn we toch verkouden dan drinken we veel sterrenmix met extra zoethout, snuiven we zout water, ui bij het bed, teatree olie op het kussen en je niet te druk maken.
  Wij vermijden bij zware verkoudheden alle melkproducten omdat ze slijmvormend zijn.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze keer heb ik helemaal geen last van mijn luchtwegen, dus de melkproducten durf ik wel aan.

   Verwijderen
  2. Fijn dat je daar geen last van hebt.
   Hier neigen we allemaal naar astma en dus zijn we extra voorzichtig.

   Groetjes en beterschap!
   VeggieMo

   Verwijderen
 8. Lekker warm douchen en warme dranken drinken dat geeft verlichting. Vitamine-c behoefte is wel wat hoger tijdens herstel, maar dat red je ook nog wel met de aanbevolen hoeveelheden fruit, al zou ik wel een vit. c rijke soort kiezen.
  Beterschap ermee!
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe gaat het nu? Het is wel een akelige verkoudheid deze keer.

   Verwijderen