Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 12 juli 2013

Bezuinigen: vaste lasten omlaag!

Vaste lasten komen iedere maand, of iedere paar maanden weer terug. Elke keer weer moet je betalen, betalen, betalen. Hoe kun je zorgen dat je vaste lasten lager worden?

- je kunt snijden in abonnementen en lidmaatschappen. Ik heb alleen een abonnement op Genoeg, een zwemabonnement, het lidmaatschap van één patiëntenvereniging en een internetabonnement op een krant.

- je kunt kiezen voor andere energieleverancier en steeds weer opnieuw profiteren van de overstapbons en verder kun je zuiniger met energie omgaan

- ook kun je kiezen voor een andere internet/telefoon/tv leverancier

Zo zien mijn gemiddelde vaste maandelijkse lasten er nu in totaal uit. Abonnementen en lidmaatschappen worden meestal niet maandelijks betaald, de rekening van het water is per kwartaal, maar ik heb alles omgerekend naar maandbedragen:
Uitgaven maandelijks juli-13
belasting gemeente 53,40
hypotheek incl levensverzekering 227,28
tv/internet/telefoon 47,50
gas + elektra + netwerkkosten 64,00
abonnement onderhoud CV ketel 9,94
woonhuisverzekering + WA 25,00
water 7,85
waterschap +zuiveringsheffing 22,45
abonnementen/lidmaatschappen 45,59
beleggingspolis 22,60
uitvaartverzekering 6,16
studiekosten dochters 157,26
zorgverzekering 127,30
eigen risico zorgverzekeraar 30,00
totaal vaste lasten 846,33

Waarschijnlijk stap ik binnenkort over voor tv/internet/telefoon. Dan ga ik naar dat bedrijf dat mij een tablet in het vooruitzicht stelt. Ik was eerder bij hetzelfde bedrijf, maar dacht goedkoper uit te zijn bij Alice + digitenne. Dat was toen ook wel zo. Maar Alice bestaat niet meer en digitenne wordt heel hard duurder en ik ben niet erg tevreden over de ontvangst van digitenne.
Regelmatig overstappen kan zeker lonen, ook voor gas en stroom. Daar heb ik al uitvoerig over bericht. Ik ben een tijdje huiverig geweest om over te stappen naar een andere tv/internet/telefoon leverancier, omdat ik 5 jaar geleden nogal wat problemen heb gehad. Ik was een tijd niet bereikbaar en kreeg steeds foute bevestigingsbrieven. Klik hier en ook hier.

Valt er verder nog veel te bezuinigen? Over een jaar vervalt eindelijk de beleggingspolis. Dat scheelt maandelijks toch weer €22,60. Het is een woekerpolis "light", daarmee bedoel ik dat ik ongeveer mijn inleg terug verwacht. Ik verwacht geen rendement, maar ook geen verlies. Hier kun je lezen hoe het zo gekomen is.
Jongste dochter studeert binnenkort af en gaat dan werk zoeken. Ik hoef haar dan niet meer financieel te ondersteunen.
Dan blijft alleen oudste over. Ze woont nu nog bij mij, maar wil graag zelfstandig wonen. Ik reken per maand 100 euro voor haar, ik trek daar nu een deel van af (€42, 74) als kleine bijdrage aan eten en wonen. Vanaf het moment dat ze zelfstandig gaat wonen, betaal ik haar weer 100 euro per maand, als ondersteuning in de studiekosten.

25 opmerkingen:

 1. Lees wel de kleine lettertjes bij die tablet. Vaak staat er ergens 'zolang de voorraad strekt' en je raad het al... als jij overstapt dan zijn ze net op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je woonhuisverzekerin kan waarschijnlijk nog wel een stuk goedkoper.
  En betaal je je zorgverzekering al per jaar? Dat scheelt 3 %.

  Mooi lijstje verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow mooi lijstje! Jouw woonverzekering en elektra en gaskosten zijn een stukje lager als bij ons (2 pers huishouden).
  Nog een tip voor mensen die hondenbelasting moeten betalen. Hier kun je een bezwaarschrift tegen indienen. Er staat wel een voorbeeldbrief op internet. Even googlen.
  Ik lees je blogjes altijd met veel plezier.
  groetjes BrEkster

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo brEkster Mag ik vragen wat jij aan gas en electra betaalt.
   Wij zijn ook met zijn tweeen en we hebben gas bij electrabel en stroom bij essent
   we betalen voor gas 119 euro
   en voor de stroom 60.
   stroom krijgen we meestal geld weer en gas is vaak bijbetalen
   stroom konden we terug naar 47 euro maar ik heb het
   op 60 euro laten staan omdat de elektriciteit duurder word

   Verwijderen
  2. Hai,
   Wij hebben stroom bij electrabel €83 per maand, maar verbruik ligt op 5000 (heel veel, waarschijnlijk ivm bouwen woning). Is even afwachten wat het nu gaat worden, we zijn net klaar met bouwen.
   Voor gas bij greenchoice €95 maar geen idee hoe ons gebruik gaat uitvallen. Omdat ik geen vergelijking heb, want we hebben 3 jaar geen gas gebruikt ivm woonunit.
   Onze woonverzekering zit op €46,00 is verzekerd tot 260.000 en inboedel tot 50.000.
   Groetjes BrEkster

   Verwijderen
 4. Door over te stappen van energieleverancier heb ik dit jaar 1000,00 bespaard! Gisteren heb ik een nieuwe verzekeringspolis gekregen: van 107,00 naar 163,00 euro...een verhoging van ongeveer 50%!! Er hebben het afgelopen jaar geen wijzigingen plaatsgevonden in mijn polis. Vanochtend heb ik me verdiept in allerlei vergelijkingssite's...een behoorlijk karwei! We blijven bij dezelfde verzekeringsmaatschappij (Interpolis) hebben onze verzekeringen nog een keer doorgenomen en aangepast. Wij betalen nu 105,00 euro. Uiteraard ga ik een klacht indienen!! Nu ik toch in een strijdbare stemming ben: ik ga me ook maar eens verdiepen in internet, telefonie en tv...mijn maandelijkse kosten hiervoor zijn ongeveer 72,00 euro...kan waarschijnlijk ook goedkoper!!
  Door jouw blogs en andere consuminderblogs te volgen ben ik deze zaken gaan aanpakken en heb ik hierdoor behoorlijk kunnen besparen. Ik maak me zorgen over de grote groep consumenten die niet in staat zijn dit soort zaken effectief aan te pakken...en dit is juist de groep waarvoor het zo belangrijk is...
  Fijne zomerse dag, WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hou er wel rekening mee dat de assurantiebelasting van 9,6% naar 21 procent is gestegen. Dat verklaart niet de stijging van 50 % maar alle verzekeringen worden dit jaar fors duurder alleen al door die assurantiebelastingstijging. (is dat eigenlijk wel een woord?)

   Verwijderen
  2. Telfort is niet zo duur, wij zijn daarheen overgestapt, kost 36 per maand.

   Verwijderen
  3. @Anoniem: Inderdaad, de assurantiebelasting is gestegen.Mijn premie is echter met 36,00 per maand gestegen...

   @krapbijkasdankzijrutte: bedankt voor je tip! Ik zal ook mijn verzekeringen bij Telfort eens bekijken. Zijn de 36,00 overstapkosten of de kosten van je verzekering?

   Verwijderen
  4. Anoniem, Telfort is voor telefoon,tv en internet 36 euro per maand.
   andere Anoniem WMT reageerde dat ze wilde kijken naar andere provider, daar was dus mijn reactie voor bedoeld, niet voor verzekeringen.
   Sorry..

   Verwijderen
 5. Fijn dit lijstje met je overzicht! Zo kan ik goed vergelijken. Vooral je hypotheek kosten zijn aangenaam!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij proberen ook lage hypotheekkosten te bewerkstelligen. Zijn al goed op weg! Verder ben ik een angsthaas m.b.t overstappen. Toch te vaak verhalen gehoord van internet en t.v. die het dan niet doen e.d. Heb er al weleens achteraan gezeten, maar moet dan mailadres en telefoonnummer (of tegen betaling nummer behouden; mailadres kan niet)veranderen. En dan zakt me de moed weer in de schoenen en laat ik het maar zo. Niet slim, maar in mijn hoofd wel rustiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tip...stap voor je overgaat op een ander abonnement over op een gmail of hotmail adres( dit blijft altijd geldig en zo is het altijd mogelijk om over te stappen). Nu kun je de komende maand alle mails die je ontvangt, je nieuwe emailadres doorgeven. Wij hebben ook een aantal jaar getwijfeld en sinds kort overgestapt. het scheelt ons 40 euro per maand. Ben erg happy!!! Succes;

   Verwijderen
 7. Is die spaardeposito wel veilig en voor hoelang staat dit dan vast? Heb net je verhaal gelezen uit 2008. Knap lullig voor je, ik begrijp het alleen niet helemaal. Waarom is het anders als je als alleenstaande een polis afsluit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was als alleenstaande helemaal zelf verantwoordelijk. Bij partners was het zo dat Dexia polissen geaccepteerd had met maar één handtekening, dan had de partner dus niet getekend terwijl dat wel had gemoeten. Door deze fout hadden partners recht op teruggave van geld en ik niet.

   Verwijderen
 8. Ik heb nog drie dingen die ik eventueel kan opzeggen, lidmaatschap van een vervoersverening, bibliotheek en roots. Van de week nog een lidmaatschap opgezegd, wat me weer 30 euro scheelt. Is maar 30 euro, maar elke euro is er eentje.

  Van de week werd ik gebeld door Open Doors, of ik weer donateur wilde worden. Hoewel ik Open Doors een heel warm hart toedraag heb ik vriendelijk bedankt. Ik ga nu eerst aan mijn spaarrekening doneren ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb helemaal geen lidmaatschappen of abonnementen meer. Ik heb samen met mijn partner drie studerende kinderen te onderhouden. Soms voelt het wel een beetje kaal of leeg, en dat bedoel ik dan niet materialistisch maar meer ideëel;alsof je je overal buiten houdt. Aan de andere kant: ik heb zonnepanelen en sinds vandaag ook een zonneboiler, we eten vegetarisch, hebben een spaarrekening bij de ASN, scheiden afval hergebruiken van alles en kopen kleding tweedehands. Dat telt voor mij ook als bijdrage. Al zijn het allemaal bescheiden, en niet zo zichtbare/hoorbare bijdragen. Ook lossen we extra af op de hypotheek, mensen vragen me wel eens hoe dat kan als je ook nog 3 studerende kinderen hebt..
  Al een jaar ben ik op zoek naar een baan, en in dat opzicht moet ik ook voor mijzelf zorgen, kan niet altijd aan anderen blijven geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat je al heel veel ideeel doet. Je
   Aat je kinderen studeren! En kijk wat je nog meer doet! Respect!

   Verwijderen
 10. Slik, wat een mooi lijstje. Ik zal maar niet zeggen hoeveel keer wij aan jouw bedrag kwijt zijn voor vaste lasten. Maar bij vaste lasten reken ik ook spaargeld en gereserveerd geld voor het eigen risico en zo. De enige twee abbonnementen die we nog hebben zijn die op het Parool en een auto tijdschrift. Wat niet bij de vaste lasten in zit is de diesel voor de auto en het huishoudgeld. Maar dat tel ik er per maand apart in mijn Excel sheet bij op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het eigen risico voor de zorgverzekering staat wel in mijn lijstje. De boodschappen komen op mijn maanduitgavenlijstje en een auto heb ik niet, dus hier geen diesel of benzinekosten.

   Verwijderen
 11. Ik heb mijn lijstje er ook weer eens bij gepakt. Altijd leuk om even te vergelijken. Ik betaal aan huisverzekeringen en WA € 24,50 per maand. Kijk ieder jaar en dan is dit toch ongeveer de laagste. Dus ik verwacht dat je daar niet veel winst op kunt halen. Mijn totale lasten zijn inclusief autobelasting en verzekering ongeveer gelijk aan de jouwe als ik bij jou bijdrage kinderen niet mee reken. Mijn hypotheek is iets hoger maar bijvoorbeeld gemeentelijke lasten, waterschap, lidmaatschappen en internet/tv zijn lager. Eigen risico zorg, belegging en onderhoud cv heb ik helemaal niet. Eigen risico heb ik afgelopen jaren nog nooit hoeven gebruiken dus ik vind het bij mij niet passend als vaste last. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik betaal 16.61 per maand, voor opstal en inboedel bij Inshared. WA is omgerkeend 2.50 per maand (ik betaal een jaarpremie) bij Verzekervoordelig.nl. Ik kom voor WA en woonverzekeringen dus uit op iets minder dan 20 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bij mijn vaste lasten reken ik ook nog: bankkosten (per kwartaal), id kaart/paspoort en de pasfoto's hiervoor. Het zijn maar kleine bedragen per maand omgerekend, maar het gaat toch om 14 euro per maand als je het echt omslaat naar een maandlast.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je lidmaatschap van de patientenvereniging kan je vaak bij een aanvullende zorgverzekering declareren...

  BeantwoordenVerwijderen