Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 27 juli 2013

Rood staan is duur!

Recent in het nieuws op de site van de NOS: veel mensen denken dat rood staan niet zo veel rente kost. Maar ..... rood staan bij de bank is heel duur. Volgens onderzoek denken veel mensen dat de rente hooguit 6% is, maar dat klopt niet. Meestal moet voor roodstand een rente tussen 12 en 15% betaald worden. De maximale rente die gevraagd mag worden voor roodstand is 15%. Veel banken vragen een flinke rente voor roodstand:

Rente rood staan bij de bank tot 1000 euro in december 2012
SNS Bank 14%
Regiobank 12,5%
Triodosbank 12%
Rabobank 14,9%
ASN Bank 11,3%
ABN AMRO tot 18,2%
ING 15%
Bron: LeerWiki.nl

De allerbeste oplossing is: niet rood staan.
De oplossing die veel beter is dan rood staan is een persoonlijke lening. Dan betaal je ongeveer 7,8% rente.

Tips:
- Maak gebruik van de tien dagen regel: je wilt iets graag kopen maar je stelt de aankoop 10 dagen uit. Heb je het echt nodig? Kun je niet zonder of kun je ook op een andere manier zorgen dat het in je bezit komt? Misschien hebben familieleden of vrienden nog zoiets in de schuur of op zolder staan. Wil je het artikel na die tien dagen nog steeds, dan weet je zeker en koop je het.
- Heb je spaargeld? Leen dan niet en gebruik je buffer.
- Los zo snel mogelijk af.

 Klik hier voor het artikel van de NOS
Ook op Nu.nl is aandacht besteed aan deze dure vorm van lenen. Klik hier voor het artikel.

6 opmerkingen:

 1. Dus de ABN Amro is illegaal bezig met hun maximaal 18.2%?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat de ABN Amro niet illegaal bezig is, maar nog extra administratie kosten heft op roodstand. Dan heet het geen rente. Zoiets zal het zijn. Deze bank zal vast niet illegaal een te hoge rente rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat is een hoop (zonde) geld.
  Zelf sta ik momenteel 500 euro rood. Ik kon nooit rood staan maar heb het vorige maand aangevraagd toen ik last kreeg met de woon coöperatie vanwege huurachterstand en dan is een lening aanvragen al helemaal geen optie natuurlijk. De gang naar de voedselbank leek me eerder een optie dus dat heb ik toen ook aangevraagd.
  Ik hoop het gauw weer in te lopen en dan de roodstand weer op te heffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De 10-dagenregel is een heel goede methode om impuls aan kopen te vermijden en niet elke moment naar de stad/winkelstraten lopen. Als je de dingen die te koop worden aangeboden niet ziet, krijg je ook geen verlangens daarnaar. Hetzelfde geldt voor de reclamefolders, die willen ook een behoefte bij je opwekken. Reclamare = uitroepen
  Het negeren van winkels en folders heeft bij mij in mijn magere jaren altijd heel goed gewerkt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een verschil met de rente,die je ontvangt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daarom heb ik de roodstand functie altijd geblokkeerd. Het is echt veelste duur!

  BeantwoordenVerwijderen