Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 26 juli 2013

Saai

Gisteren ontving ik mijn salaris. Fijn natuurlijk dat ik ondanks anderhalve week vakantie gewoon geld ontvang, er zijn veel landen waar je daar niet automatisch op kunt rekenen. Maar ........... toch wel saai!
Al 2,5 jaar ontvang ik hetzelfde salaris. Een aantal jaren geleden kwam er zo nu en dan een (paar) procent bij. Spannend was dat, dan keek ik op betaaldag op internet naar mijn banksaldo en dan was er ineens een hoger salaris bijgeschreven dan in de maanden daarvoor. Nu is dat al lang niet meer zo.  Gewoon ........ de nullijn.
En als nu alle kosten ook gelijk bleven, dan was er niets aan de hand, maar helaas, dat is niet zo. Gelukkig kan ik van mijn salaris door zuinig en sober leven goed rondkomen.
Ik betaal mezelf eerst 325 euro. Die is voor mijn buffer.
Vaak sluis ik meer geld naar de spaarrekening. Dan ontvang ik weer een paar centen rente. Ik stort als het saldo laag wordt weer wat bij op mijn betaalrekening en probeer een klein beetje rente mee te pikken. Veel is dat niet, dat geef ik onmiddellijk toe. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert zullen we maar zeggen, want die rente is niet meer wat het ooit was.
Ik doe verder niet aan potjes. Niet in huis en niet op verschillende spaarrekeningen. Alles komt gewoon uit de grote pot.

20 opmerkingen:

 1. Haha,moest er even om lachen hoor maar inderdaad ja, dat is eigenlijk wel saai dat er helemaal niets meer verandert aan het salaris. Hier hetzelfde met salaris van manlief. Natuurlijk mogen we al blij zijn dat er gewoon salaris is maar ook ik vond het altijd spannend om dan te kijken hoeveel er precies bijgekomen was. Ging meestal maar om een euro of tien maar is dan toch leuk!
  Hier hebben we wel potjes, 1 voor shaggeld van manlief en 1 voor de wekelijkse boodschappen.Ik vindt het wel makkelijk zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is er eindelijk weer eens een loonsverhoging geweest. Niet dat het veel uitmaakt met mijn bijbaantje maar goed. Volgens mij kregen wij er per 1 juli 1,5% loon bij. Mag ook wel, wij zaten sinds april 2009 zonder cao en dus zonder loonsverhoging... Wel jammer dat het niet met terugwerkende kracht werd ingevoerd, dat had me nog behoorlijk wat opgeleverd denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wacht maar af tot je met pensioen bent dan is het niet meer saai, dan wordt het gewoon steeds minder zoals dit jaar bij alle gepensioneerden met de verandering in de belasting, dat scheelde ons 50 euro per maand en dat vind ik veel geld, gelukkig woon ik hier op het franse platteland in een dorp met 20 inwoners en valt er weinig uit te geven, we komen in ieder geval niet in verleiding tot leuke aankopen.
  Groet Adriana Dijkland

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je waardeert het saaie pas, als je het kwijt bent:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je moet jezelf altijd eerst uitbetalen, heb ik ook geleerd! Goed dat je dit doet. Ik sluis ook altijd zoveel mogelijk geld door naar de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier werken er 2 personen onregelmatig,met nachtdiensten, bereikbaarheidsdiensten , avonddiensten en weekend diensten kortom ons loon is nooit het zelfde kan per persoon zo wel eens 500 euro verschillen, dus als we alle twee extra werkten kan dat een verschil van 1000 euro zijn ( soms meer)
  Het basis salaris in niet zo hoog, maar we kunnen het leuk maken,
  Daarvoor leveren we wel in op huiselijkheid ,ook 's nachts is er vaak 1 van ons van huis maar als we eens samen thuis zijn ( 2a 3 x per week) genieten we er ook echt van.
  Maar bij ons is het salaris dus nooit gelijk, soms valt het tegen , soms valt het mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit vanaf 2005 al op de nul lijn. Al 8 jaar geen verhoging, nog geen cent. Maargoed zoals je zelf al zei we mogen blij zijn dat we nog salaris ontvangen. Het wordt wel steeds lastiger want in die 8 jaar zijn de dingen wel duurder geworden.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoera voor België waar ze een 'indexering' kennen: de loonsverhoging loopt in de pas met de inflatie. Elk jaar in januari krijgen we er dus een paar procenten bij, dit jaar was dat geloof ik 2,3%. Nadeel: als er deflatie is, wordt je salaris minder. Maar dat is alleen 3 jaar geleden gebeurd, en toen heeft mijn werkgever daar niet aan meegedaan.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Man kreeg er bij de laatste belastingwijziging opeens EUR 50,00 netto bij pm terwijl ik EUR 10,00 moest inleveren. Raar hoor hij verdient veel meer en krijgt er dan ook nog bij. Hij krijgt loonsverhoging op basis van zijn prestaties en die van het bedrijf. Begin dit jaar 3,5 %. Ikzelf krijg niet zo vaak verhoging maar ik ben blij met mijn baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Saai is niet altijd slecht. Maar de kosten stijgen wel behoorlijk. Helaas kan niet iedereen zo zuinig leven, wat dat betreft mogen wij ons gelukkig prijzen met het financieel overzicht en inzicht wat wij hebben ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. saai? nou geef mij maar saai, ik verdien echt niet veel en loonsverhoging? wat is dat? maar ik kan nog steeds mijn rekeningen betalen en hou ook nog een beetje over, geloof me saai is beter dan onzeker , zolang je weet dat je elke maand je salaris krijgt ,mag je op dit moment in je handjes klappen, voor mijn dochter is het niet saai, zij is net van school af en druk aan het solliciteren en erg veel kans is er niet op werk, zij zou dolgraag heel saai elke maand salaris willen krijgen. en elke maand gewoon 325 euro weg kunnen leggen zit er voor heel veel mensen al helemaal niet meer in , dus vind ik klagen over saai wel heel erg lullig plat gezegd, Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zuinigaan kan die 325 euro alleen maar wegleggen omdat ze erg zuinig leeft en nog wat inkomsten heeft via clixs e.d. Velen zouden dat met haar salaris niet kunnen. Bovendien ondersteunt ze de studerende dochters nog. Ik heb ook saai elke maand hetzelfde, maar het is ruim genoeg en ook wij ondersteunen de kinderen nog enigszins omdat zzpers het momenteel erg moeilijk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik leef ook erg zuinig en ondersteun mijn dochter ook zo veel ik kan,maar ik kan echt geen 325 euro sparen per maand met mijn salaris, en ik denk velen met mij ,ik wil niet zeggen dat zuinigaan niet goed en verstandig met haar geld omgaat ,maar nog al eens vergeet dat veel mensen het met veel minder moeten doen

   Verwijderen
  2. De 325 euro is het bedrag dat ik anders per maand extra kwijt zou zijn aan hypotheeklasten en rente op het doorlopend krediet van de bouwlening als ik niet had afgelost. Die 325 euro ruimte is dus ontstaan door aflossen, aflossen, aflossen en nogmaals aflossen. In totaal 32977 euro heb ik afgelost in de afgelopen 6 jaar.

   Verwijderen
  3. nogmaals het is geen aanval op hoe iemand om gaat met haar geld ,of hoe ze er aan komt, maar feit blijft dat je eerst geld moet hebben om een huis te kunnen kopen en vervolgens geld moet hebben om te kunnen aflossen

   Verwijderen
  4. Daar heb je wel een punt, van een minimuminkomen was dat niet gelukt. O, trouwens, ik heb me verrekend. Ik heb in de afgelopen 6 jaar 62.977 euro afgelost. Dit komt mede doordat mijn moeder daarin 30.000 heeft bijgedragen, ieder jaar 5000. Je krijgt een sneeuwbal effect. Doordat je aflost, kun je meer sparen voor nieuwe aflossingen, waardoor je nog weer meer spaart voor de volgende aflossing.

   Verwijderen
 13. Het is inderdaad waar wat "anoniem" schrijft: wacht maar tot je met pensioen bent, dan krijg je steeds minder. Door de belastingschijven verhoging van het begin van het jaar zijn wij al 90 euro kwijtgeraakt. Komt nog bij dat de zorgverzekering plotseling werd "aangepast" en van de beloofde 47 euro nog maar 20 euro overbleef. En in april verlaagde het ABP de pensioenen met een half procent. En omdat we beide pensioen van het ABP ontvangen treft dat dus weer dubbel!. En heel fijn dat het ABP je elke maand waarschuwt dat er volgend jaar wel wéér een verlaging zal moeten worden doorgevoerd!
  Maar.... in juli kregen we zowaar een verhoging van de AOW !!! Welgeteld 55 eurocent per persoon per maand! Nou daar kunnen we weer heel wat mee doen!
  Zuinigaan, wees maar blij dat je nog werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Iedereen moet pas op de plaats maken of inleveren! Wat te denken van kleine zelfstandigen: vanaf 16 jaar tot 46 altijd in loondienst geweest en vanaf 21 altijd AOW premie betaald. Van arremoei voor onszelf begonnen. Altijd AOW premie betaald maar het inkomen was te klein om een fatsoenlijk pensioen op te bouwen. Door de crisis vanaf 2009 is het inkomen met 25 % gedaald! We redden ons wel, ook omdat we sowieso altijd zuinig geleefd hebben maar moeten net als iedere gepensioneerde en iedereen in loondienst ook flink inleveren en bouwen geen pensioen op!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn salaris veranderd alleen maar in januari, dan krijg ik mn periodiek erbij. Dat duurt nog 4 jaar, en zo heul veul is het niet, maar elk tientje is er weer 1 en ik ben er superblij mee!
  Ik had een aanvraag loonsverhoging gedaan begin dit jaar, is helaas niet doorgegaan, waar ik vanuit was gegaan dus het was niet zo'n domper.
  Ik heb ouderschapsverlof genoten de afgelopen 2 jaar en 4 maand en dat is per 1 augustus afgelopen. Dus in de maand augustus ontvang ik weer volledig salaris! Ik weet niet hoeveel het netto is wat ik meer ontvang, maar iig is het 80 euro meer dan nu omdat ik dat 2 jaar geleden moest inleveren. En we hebben intussen een verhoginkje gehad en dus mijn periodiekmaand erbij...mss wordt het dan wel 90 netto meer! En dat geld kan gelijk naar mn spaarrekening omdat ik het nu ook niet heb en ook niet nodig ben.

  Maar normaal gesproken hoef ik mn salarisstrook niet na te kijken, is elke maand hetzelfde, en in dat opzicht is het idd wel "saai".

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het "saaie" word onderbroken door de hoger wordende belastingen...

  Je kunt beter kijken wat je nog over houd na de vaste lasten... Dat is altijd spannend!

  BeantwoordenVerwijderen