Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 juli 2013

Geld uitlenen met Wakibi microkrediet

Al weer een tijdje geleden leende ik via Wakibi geld uit aan vrouwen in Pakistan en El Salvador. 4 x 22 euro leende ik uit. Het was geld dat kwam uit onterecht geheven boetes door de vorige energieleverancier. Ik wilde eigenlijk 100 euro besteden, maar 100 gedeeld door 22 is 4 rest 12. Die overgebleven 12 euro ga ik inzetten zodra deze vrouwen in Pakistan en El Salvador voldoende terugbetaald hebben om weer opnieuw 22 euro uit te lenen. Tot nog toe heb ik niet voldoende geld teruggekregen. De teller staat nu op 1,72. Nog even wachten en dan kan ik weer een nieuw microkrediet uitlenen.

Wat is dat nou eigenlijk, dat microcrediet?
Dit staat er op de site van Wakibi:

Wakibi biedt de mogelijkheid om kleine leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te verstrekken. Als uitlener ben je volledig in controle over wat er met je geld gebeurt. Je kunt zelf de ondernemers uitkiezen en die ondersteunen met een bedrag vanaf € 22. Wanneer de lening is terugbetaald kan het opnieuw in een project worden geïnvesteerd of teruggestort op de eigen bankrekening. Dit is uniek in Nederland.

Sociaal ondernemen
Een lening via Wakibi komt voor honderd procent terecht bij de gekozen ondernemers. Er wordt gewerkt met lokale partners, die zicht hebben op de haalbaarheid van de projecten én de mogelijkheden van de ondernemer om de lening terug te betalen. Deze partners hebben persoonlijk contact met de ondernemers. De maandelijkse aflossing wordt vaak per fiets opgehaald.

Internationale samenwerking
De selectie van de juiste partners in de ontwikkelingslanden loopt via de Amerikaanse organisatie Kiva, één van ‘s werelds grootste organisaties op het gebied van microfinanciering. Medewerkers en vrijwilligers bezoeken regelmatig de projecten en de lokale partners. Via Kiva is in 61 landen al meer dan 260 miljoen euro uitgeleend.

De vrijwilligers en sponsoren maken het mogelijk dat 100% van de leningen ten goede komt aan de gekozen ondernemers. Omdat gemiddeld 98% van de leningen wordt terugbetaald is het mogelijk om met eenzelfde bedrag achtereenvolgens tot 50 verschillende projecten te steunen.

6 opmerkingen:

 1. Dit vind ik een leuk initiatief. Ik ga eens onderzoeken of ik ook een Belgische organisatie vind voor microkredieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik leen uit via Kiva, al jaren en met veel plezier. Geweldig toch om op deze eenvoudige manier mensen te helpen zonder dat het liefdadigheid wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super hoor dat je dat doet! Ik lees er meerderen die zoiets doen, vindt het echt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! Ik vind dat een goede manier om mensen te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds kort doe ik hier ook aan mee. Als het goed is krijg ik in juni 2014 mijn geld terug :)

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/25/extra-aflossing

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vertaal voor Wakibi, daar ben ik twee jaar geleden voor gevraagd en vind ik leuk om te doen. Uitlenen doet ik via kiva, omdat ik dat al via kiva deed.

  Maar via kiva of wakibi, het werkt en helpt mensen en dat vind ik zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen