Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 10 juli 2013

Tweedehands en goedkope kleding kopen

Zo'n 25 jaar geleden maakte ik veel kleding zelf, voor mijn kinderen en ook voor mezelf. Jurken voor mijn meiden, broekjes, jassen, noem maar op. Ik maakte voor mijzelf een jas, broeken, bloeses, van alles. In 1988 deed ik een naaicursus waar ik o.a. leerde patronen te vergroten en zelf patronen te maken. Ook had ik boeken van Pieke Stuvel, waaruit ik leuke ideeën haalde. Door haar boeken kreeg ik ook moed om gewoon maar aan de slag te gaan en er op te vertrouwen dat ik iets leuks kom maken. Ik kocht goedkope lappen op de markt en gebruikte variaties op veelbeproefde patronen die ik had. Vanaf dat ik begin 1999 ging werken kwam daar de klad in. Ik had geen tijd voor het naaien. Ik had werk en een eenoudergezin dat draaiende gehouden moest worden. Ook voelde ik mij niet altijd even zeker in mijn eigen creaties. Collega's droegen confectie en ik vond dat ik dat ook maar moest doen.
Ik koop al jaren ik tweedehands kleding. Daar ben ik 6 jaar geleden mee begonnen, nadat ik een koophuis aangeschaft had met een bijbehorende hypotheek.
Ik heb geen gemakkelijke maat. Ik ben lang: 180 cm en ik heb in verhouding lange benen. Verder ben ik bepaald niet smal, met mijn maat 54 ben ik gezet, zeg maar gewoon dik. Ooit probeerde ik bij de kringloop kleding te kopen, maar dat lukte voor geen meter. Alles was te klein of te kort of gewoon lelijk. De goedkope kledingwinkels zoals Zeeman, Scholtens, Wibra, Action etc. hebben geen grote maten. Misschien hebben ze wel xl, maar dat is niet een xl waar ik in pas. Wel kocht ik al sinds de tijd dat ik in de bijstand zat kleding in de uitverkoop, bij de cee en a en vee en dee, bij miss etam en bij Ulla. Alle winkels die in grote maten deden stroopte ik af. Meestal is het aanbod in die winkels smal, behalve dan in de speciale grote matenwinkels, maar die hebben vrij hoge prijzen. Sinds een jaar of vijf heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik via Marktplaats kleding gekocht. Eerst alleen bij vrouwen waar ik zelf langs kon gaan in de stad Groningen en de dorpen daar omheen. Daarna ging ik ook kleding laten verzenden en kocht ik soms pakketten met meerdere kledingstukken van mensen die een maagverkleining hebben ondergaan. Punt van aandacht is dan wel dat ik langer ben dan de normale confectiemaat, dus het moet allemaal aangepast zijn op mijn lengte. De gemiddelde Nederlandse vrouw is nog steeds 168 cm lang. Sommige aanbieders hebben de lengte van de broek erbij vermeld. Dat is voor mij heel handig, dan weet ik tenminste of de broek lang genoeg is.
De laatste maanden heb ik helemaal niets gekocht. Als ik op marktplaats struin heb ik al snel mijn lol er af en bedenk ik me dat ik genoeg kleding heb en geef mijn zoektocht op.
Misschien word ik kritischer en vind ik minder kleding de moeite waard?

Binnenkort heb ik vakantie. Het lijkt me leuk om weer eens over de markt te wandelen en op zoek te gaan naar leuke lappen! En dan in mijn vakantie weer leuke eens een poging te wagen om een bijzondere bloes of broek te maken. Ik heb volgende week nog niet vrij, maar aangezien ik nogal wat overgewerkt heb de laatste tijd, kan ik er op dinsdag best even een uurtje of twee tussenuit. Op dinsdag zijn er altijd heel veel stoffenkramen op de markt.

13 opmerkingen:

 1. Ik heb wel eens een boek van Pieke Stuvel uit de bieb gehaald. Superleuk, en heel gemakkelijk inderdaad. Ik heb geprobeerd om zelf kleding te maken, maar ik ben niet zo handig. En tweedehands is het vaak zo goedkoop dat dit voordeliger is voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf je kleding maken, scheelt veel geld. Op de markt koop ik soms goede stof, en soms hebben ze niks. Voor 1 of 2 euro per meter. Maar op deze manier, heb ik een voorraadje stoffen gespaard. Maak zelf jassen, broeken, voor m'n vriend en mezelf. Hoe vaker je het doet, des te beter het lukt. Weet zeker dat je het zo kunt oppakken, Zuinigaan, ook al heb je een tijdje niet achter de naaimachine gezeten.
  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral Henkie op de Groningse markt heeft goede en goedkope stofjes. Hij stond ook eerst in Assen, redelijk dichtbij voor mij. Nu als ik naar Groningen ga, ga ik op dinsdag, om even bij hem langs te gaan.
  groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om weer eigen kleding te maken! Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed hoor, weer te gaan naaien! Ik ben ook weer gaan naaien toen ik met de Fut ging, nadat ik vroeger voor de hele familie ( oma, moeder, zus, man, kind ) genaaid heb. Wel ben ik begonnen met patchwork. Heel leuk! Allemaal kleurtjes voor kussentjes en leuke tafelkleden. Maar laatst heb ik van twee hele goedkope batiklapjes bloesjes genaaid, met een staand kraagje. En ik had enorm veel succes daarmee. Het is heel leuk om nu ik / jij weer tijd hebt om met stofjes om te gaan. En, inderdaad op de markt zijn de mooiste stoffen heel goedkoop te koop. Ik wens je veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om weer zelf kleding te gaan maken! Ik deed het vroeger ook, vooral voor de kinderen. Nu heb ik er eigenlijk geen zin meer in. Ik heb ook een wat grotere maat( maat 48) en ben ook nogal lang. Waar ik vaak slaag, is MS-Mode of C en A. Daar hebben ze ook grote maten en zijn niet zo duur.Op het ogenblik is er overal uitverkoop en/of zijn er afprijzingen. Vooral bij C en A wordt er 50% van de prijs afgehaald! Misschien een tip voor jou? Groet, TIneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. is de markt er de hele dag op dinsdag, want ik reis er wel 2 uur over. maar het lijkt me leuk voor een dagje Groningen met mijn "vrijreizen kaart". groet gezina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb even gegoogled voor je en inderdaad van 9 uur tot 17 uur is de markt.

   Verwijderen
  2. wat lief, daar dacht ik zelf niet aan.mijn plan is 30 juli. gezina

   Verwijderen
  3. Een fijne dag, met mooi weer gewenst dan.

   Verwijderen
 8. Ik heb ook een cursus kleding maken gedaan, maar ik vind het niet leuk om te doen en ben er ook helemaal niet goed in. Jammer, want het zou me veel geld j kunnen besparen.

  Soms koop ik kringloop, daar heb ik mooie dingen vandaan. Tegenwoordig zijn ze duurder dan vroeger, wat wel jammer is. Van de week zag ik een leuk truitje bij de kringloop, maar op het label stond, made in Bangladesch. Dat heb ik maar laten hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vroeger maakte ik ook zelf kleding maar ben bang dat ik dat niet meer kan. Leuk dat je dat weer wil gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De wibra heeft tegenwoordig gelukkig weldegelijk grote maat. Ik koop er niet veel, want ik koop niet veel kleding, maar soms hebben ze een leuk jurkje of rokje voor weinig. Dus wel de moeite waard om eens binnen te lopen. Hun maten wijken wel iets af. Maat 54 moet je meer op het oog schatten dan dat wat op het labeltje staat.

  BeantwoordenVerwijderen