Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 18 oktober 2013

LED lampen

Overal in huis heb ik spaarlampen. Mijn eerste spaarlamp kocht ik rond 1982, nu ruim 30 jaar geleden. Toen kon je alleen gigantisch grote, zware spaarlampen met een grote fitting kopen. Die lampen kon je lang niet overal in gebruiken, voor veel armaturen waren ze veel te groot en te zwaar. In eerste instantie hadden we alleen 1 spaarlamp boven de eettafel. Dat was wel nuttig, want die lamp gebruikten we het meest.
In de loop van de jaren werden de spaarlampen kleiner en lichter en kon je ze dus op veel meer plaatsen gebruiken. In de afgelopen 15 jaren gebruik ik bijna overal in huis spaarlampen. Ik heb nog een bureaulamp met een halogeen lampje en verder overal spaarlampen. Als de spaarlampen in de aanbieding waren, kocht ik vaak weer wat bij en ook in het grote Zweedse warenhuis waren de spaarlampen heel schappelijk in prijs. Door al die aankopen, heb ik nu een flinke voorraad. Hoeveel heb ik? Minstens 25. In de meterkast tel ik 19 en boven heb ik er ook nog een aantal.

Ik zou eigenlijk wel over willen stappen op LED. Die zijn nog voordeliger in gebruik dan spaarlampen, maar een probleem van spaarlampen is dat ze zo lang mee gaan. Volgens mij heb ik voor mijn leven lang genoeg voorraad en komt het er niet van om ooit nog over te stappen op LED.
Nu is dat probleem van lang meegaan uiteraard ook weer het voordeel van die spaarlampen. Je bespaart bij het gebruik omdat ze minder stroom nemen én omdat ze erg lang meegaan. Het is al weer erg lang geleden dat hier een spaarlamp stuk ging.
Wat zal ik doen? Toch LED lampen kopen en mijn voorraad spaarlampen weggeven? Onlangs heb ik mijn verzameling gloeilampen weggegeven.  Ik had er 26 stuks in de meterkast liggen en ik deed er helemaal niets mee. Dat is in het geval van mijn spaarlampen anders. Ik denk dat ik de spaarlampen houd.
Wat zou jij doen?

29 opmerkingen:

 1. Ik zou wel overstappen op LED ja. Het voelt natuurlijk als zonde omdat je 1: al lampen hebt en 2: ook nog eens reserves en 3: de aanschafprijs van LED is niet gering.
  Maar toch zorgt het voor een besparing op je energierekening nu en de komende jaren; je geeft los van de aanschaf/investering niet onnodig geld uit.
  Zelf heb ik regelmatig "2e LEDlamp gratis" acties afgewacht bij de supermarkt, dat scheelt enorm. En anders bij de kwan.tum.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'k Zou voor sommige plekken ledlampen aanschaffen en de spaarlampen deels nog gewoon houden en de rest aan je dochters geven!
  Heeee je zit op een haar na aan twee miljoen pageviews, gefeliciteerd!!! Geweldig en dat in ruim twee jaar :)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou nooit meer zulke voorraden willen hebben. De winkel is om de hoek en in huis ligt het maar in de weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb, net zoals jij, een hele voorraad spaarlampen. Ik heb er zeker een stuk of 25 omdat een paar jaar geleden de energiemaatschappij een premie van 2.5 euro per aangekochte spaarlamp gaf. Ik kocht toen al mijn spaarlampen in reclame, trok er de premie van 2.5 euro op en mede door de reclameprijs én de premie betaalde ik voor die 25 lampen iets meer of 12.5 euro. Die spaarlampen heb ik jarenlang gebruikt én energie bespaard ermee. Vorig jaar hebben we de beslissing genomen om alle lampen in huis te vervangen door leds ipv de spaarlampen : kaarsleds in de lusters in living en salon. De 'oude' energieslurpende spots van de keuken (samen met armatuur) werden vervangen door ledspots met nieuwe aangepaste armatuur.
  Aangezien ik al jaren het energieverbruik wekelijks bijhoud, kon ik ik heel makkelijk vergelijken met het verbruik van de jaren voordien. We waren aangenaam verrast dat het elektriciteitsverbruik merkelijk naar omlaag ging. In elk geval ben ik zeker dat de kosten van die nieuwe ledlampen vrij vlug zullen terugbetaald zijn en ik zou het zeker opnieuw doen. Ik vind het nu wel jammer dat ik nog zo'n grote voorraad spaarlampen liggen heb die wellicht nooit meer zullen gebruikt worden. Als recykleerder en consuminderaar voel ik me daar wel wat ambetant bij. Als ik iemand zou kennen die de lampen zou kunnen gebruiken, zou ik ze zeker doorgeven. Misschien eens naar d ekringloopwinkel brengen....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou voor de lamp die je het meest gebruikt zeker wel een ledlamp aanschaffen.
  En verder in het toilet geen spaarlamp doen, maar een ledlamp. Ik vind het altijd vervelend als dat licht lamgzaam sterker wordt. En het schijnt niet goed voor de lamp te zijn.Die gaat daar snel kapot omdat het soms maar eventjes brand. Kunnen spaarlampen slecht tegen heb ik gelezen. Dus twee lampen vervangen en de rest gewoon doorgaan met je spaarlampen. Altijd beter dan gloei/halogeen en ook energiezuinig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is het nadeel van zuinig leven ;-) Je koopt de spullen omdat ze nu goedkoop zijn en als er iets beters op de markt komt kun jij nog jaren vooruit. In de loop van mijn zuinig leven heb ik geleerd dat de bijna alle aanbiedingen met een zekere regelmaat terugkomen dus leg ik nooit zulke grote voorraden aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je die voorraad spaarlampen weggeeft dan heeft het zuinige verbruik ook voorlopig ook geen zin en zou een ledlamp wel 100 jaar moeten branden voor jij die spaarlampen weer heb terugverdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Natuurlijk vervangen. Misschien kan je je spaarlampen aan een instelling geven die van weinig geld moeten rondkomen. Naar een goed doel dus.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je de aanschafprijs van de Ledlampen terug moet verdienen door je energieverbruik......
  Ik zou gewoon de spaarlampen op gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is de vraag of de aanschafkosten van de nieuwe LED lampen voldoende besparing op gaan leveren om de aanschafkosten te dekken. Zo niet, dan zou ik bij de spaarlampen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Na verloop van tijd wordt de lichtopbrengst van een spaarlamp minder en dat kan soms hinderlijk zijn. Om die reden heb ik nu één ledlamp in een lamp in de woonkamer die in dit jaargetijde de hele avond brand. De ledlamp hoeft niet op te starten, wat ik ook een groot voordeel vind en schijnt ook nog langer mee te gaan dan een spaarlamp. Verder heb ik bijna overal nog spaarlampen, zelfs in de afzuigkap.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wel, ik vind het nogal tegenvallen met die spaarlampen. We moeten er toch regelmatig vervangen. Vooral die in de leefruimte gaan toch minstens 2 keer per jaar kapot. :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ? ? Wat doe je met die spaarlampen? Je gebruikt misschien lampen van slechte kwaliteit? Bij gloeilampen kwam het voor dat ik ze 2x per jaar moest vervangen, maar niet met spaarlampen.

   Verwijderen
  2. Werkelijk geen idee :( Er is één armatuur met 5 'spots' met spiraalvormige spaarlampen in en om de zoveel maanden is er weer eentje kapot. We wonen in een recente nieuwbouw en de electrische installatie zou dus in orde moeten zijn.... we hebben ondertussen al verschillende merken geprobeerd, maar het is steeds hetzelfde probleem ?

   Verwijderen
  3. Wij hebben hetzelfde probleem met een armatuur met drie lampen. Als ik er drie lampen in heb, gaat er steeds eentje kapot. Als ik er maar twee in heb, kunnen ze jaren branden. Het is net of heeft de armatuur te weinig vermogen voor drie lampen.
   Geartsje

   Verwijderen
 13. Tot nu toe heb ik afgewacht met het kopen van spaar/ledlampen. Er is telkens wel weer iets nieuws wat op de markt komt. Ik koop nooit iets binnen de eerste paar jaren dat iets in de "mode" komt. Ook bijv. zonnepanelen stel ik uit totdat de prijs verder zakt en of er een grotere opbrengst wordt gegenereerd. Hoe vaak is het wel niet dat het achteraf beter was om te wachten? En dat blijkt in deze ook wel :) Maar nu er gloeilampen kapot gaan ga ik ledlampen aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anno 2013 nog huis vol gloeilampen :( Nou mijn eerste spaarlamp(1990) brand nog en wat later komt is niet altijd beter.

   Verwijderen

 14. Wij wonen samen en hebben in de kamer zuinige lampen. Maar voor de rest heb ik juist gloeilampen in geslagen, want voor ruimten waar je nooit bent en de lamp maar heel even brandt, kan de spaarlamp en ledlamp niet uit, is wel berekend.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb m'n lampen maar heel kort aan. De enige lamp die 's avonds langer aan staat is een led lamp. Ik zou overstappen in jouw geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik blijf het licht van led-lampen zo lelijk vinden. Hoe erg van helder licht maar ik zie altijd iets blauwigs bij de leds. Ligt dat aan mij of hebben meer van jullie er last van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die van aldi vind ik prima. Heb die oranje-kleur. Gezellig licht en erg tevreden

   Verwijderen
  2. ik zeg aldi maar bedoel action, Majestic heetten die lampen.

   Verwijderen
  3. Dan gaan we die maar eens proberen, dank voor de tip.

   Verwijderen
 17. Gewoon de spaarlampen houden en opmaken. Meeste spaarlampen zijn 7 watt. Led 2 of 3. Dus zoveel besparing maak je niet. En dan komt de toch forse aanschafprijs van minimaal 10 euro er ook nog bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De 3 lampen die ik het meest gebruik ga ik op termijn vervangen door LED lampen. Dit zijn spaarlampen van 20 à 22 watt, als ik daar nog gloeilampen gebruikte zou ik daar 100 watt in zetten. Ik houd van veel licht. Deze spaarlampen vervangen door LED lampen bespaart stroom en dat zou zeker de moeite waard kunnen zijn.
  Maar dan komt wel meteen de vraag in mij op: bestaan er wel zulke sterke LED lampen? Ik wil ongeveer 1300 lumen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo jij bent een licht typetje :) maar dan kom je op LED lamp die zeker 13-16 Watt zijn om aan die 1300 Lumen te komen en die zijn ook vrij prijzig 30-40 euro per stuk.

   Verwijderen
  2. Haha, jazeker! Ik heb aan beide ogen al jaren een beetje staar, dat licht heb ik echt nodig om goed te kunnen lezen. Die staar wordt niet uit zichzelf beter, maar ook nauwelijks slechter.

   Verwijderen
 19. Er is een test bij Kassa geweest en de led lampen van Albert Heijn kwamen het beste uit de test. Als er een lichtpunt is dat je minder vaak gebruikt en maar kort brandt bijv de wc of kelder kun je daarvoor beter een spaarlamp gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zou LED lampen rechtstreeks in Hong Kong aankopen via Ebay.
  Powerleds zijn er kwalitatief goed en goedkoop (3-4 euro per stuk) + gratis verzending! Ik heb er inmiddels al zo'n 20 gekocht met verschillende fittingen en wattages, en na 1 jaar doen ze het nog allemaal uitstekend. Als je hulp wil met het selecteren van de juiste leverancier, laat maar iets weten. Er worden geen douanekosten aangerekend als je onder een bepaald bedrag blijft.

  BeantwoordenVerwijderen