maandag 25 november 2013

Een minimale buffer: de financiële opvoeding

Met de regelmaat van de klok wordt er bericht over hoe weinig Nederlanders er een buffer hebben. Blijkbaar doet het NIBUD daar regelmatig onderzoek naar. Afgelopen vrijdag verscheen het bericht dat 1 op de 3 landgenoten geen financiële buffer heeft. Verder is er ook nog eens 27% die een te kleine buffer heeft. Dat is véél. Als je geen, of een te kleine buffer hebt, dan kan het zomaar zijn dat je "ineens" schulden hebt. Je hebt dan immers helemaal geen geld om financiële tegenslagen op te vangen.

Goed met geld omgaan kun je leren. Ik zeg niet dat je daarmee alle financiële tegenslag kunt opvangen, maar als je als kind geleerd hebt met schaarse middelen om te gaan, is dat in ieder geval winst.
Hoe leer je je kinderen nu om goed met geld om te gaan?
- Heel belangrijk: het goede voorbeeld geven. Spaar jij? En heb jij een bonus? Praat er over in het gezin. Waarom is het voor jullie belangrijk om een buffer te hebben. Wat zijn de problemen als je in de schulden komt? Koop niet direct de nieuwste Ipad of mobiele telefoon. Laat aan je kinderen zien dat dat niet noodzakelijk is voor een fijn leven.
- Laat ze oefenen met geld door gedoseerd zakgeld te geven. Praat over wat ze willen kopen en waarom ze dat willen kopen. Geef ze gelegenheid om te sparen en zet daar een kleine bonus op: als ze een bepaald bedrag sparen geef jij extra rente. Dit als stimulans om inderdaad een minibuffer op te bouwen. En: maak nóóit de fout om deze minibuffer van je kinderen te lenen, want daarmee geef je een extreem slecht voorbeeld. Niet doen dus.
- Tip voor 5 december: het Nibud heeft een leuk voorleesboekje voor kinderen. Het gaat over omgaan met geld. Compleet met gedicht! Klik hier, nu met kortingscode.
Klik hier voor slimme tips van de sint.

Toelichting: dit bericht verscheen per ongeluk gisteren, foutje van de redactie (van mij dus).

8 opmerkingen:

  1. Een buffer is inderdaad heel erg belangrijk, vooral omdat deze bij de meeste mensen gewoon niet zomaar verschijnt. Je zult er een bepaalde periode echt wat dingen voor moeten laten en je echt moeten richten op het opbouwen van die buffer, anders komt het er nooit van. Maar als je er eenmaal eentje hebt die je blijft onderhouden, dan zit je wel een stuk lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wij hebben ook een te kleine buffer en dat voelt echt héél ongemakkelijk! zijn ook druk aan het buffersparen en elke maand als de spaarstand weer omhoog gaat voel ik me telkens een stukje lichter, maar we zijn er nog lang niet! als we volgend jaar geen tegenslagen krijgen zoals bv kapotte auto, witgoed ed dan zitten we eind volgend jaar weer op een comfortabele buffer.
    gr zonnig&zuinig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het geeft een fijn gevoel, dat je weet dat, mochten er onverwachte zaken gebeuren, je zonder al teveel problemen dingen kan vervangen/rekeningen kan betalen. Wel vind ik dat het NIBUD een wel erg ruime buffer aanhoudt. Ik begrijp waar het voor nodig is, maar als je net bent begonnen met sparen voor een buffer, kan het je weleens zóveel lijken, dat je de moed verliest en dan maar weer op de oude voet verder gaat van uitgeven en leven zonder buffer. Een kleine(re) buffer helpt ook al veel problemen voorkomen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind de buffer van het Nibud juist te klein als je kinderen hebt die nog moeten studeren en auto rijdt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat het heel belangrijk is om als gezin te spreken over de totale financiële situatie, juist als ook de kinderen weten hoe de financiële vlag erbij hangt dat het gemakkelijker wordt om keuzes te maken of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben het met thedadigitaal eens. Wij bespreken ook de dingen met het hele gezin. Ze willen graag naar een zonnig oord op vakantie. Prima dan gaan we daarvoor sparen. Regelmatig zien ze iets anders (een ander uitje,spelletje of kleding die ze niet nodig hebben) en vragen of ze dat mogen hebben. Dan praten we de mogelijkheden weer even door. Ja dat kan of mogen jullie hebben maar als ik het geld daar aan uit geef dan kan ik dat bedrag niet sparen voor de vakantie. Het is heel verrassend om te zien hoe snel ze snel door hebben hoe die dingen werken ( 7 en 9 jaar). Ook met hun zakgeld bekijken ze wat ze willen en weten dat als ze het aan A uitgeven ze B niet kunnen kopen. Ze gaan er dan echt over nadenken en maken dan een bewuste keuze waaraan het geld wordt uitgegeven en regelmatig besluiten ze ook nog wel om dan zowel A als B niet te kopen. Zonde van mijn geld roepen ze dan :-)
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan me niet herinneren dat er vroeger bij ons thuis gesproken werd over het belang van een buffer. Maar mijn ouders waren wel zuinig. Moest ook wel, ze waren simpele arbeiders. Maar schulden werden nooit gemaakt. Het heeft ook te maken met het karakter. Dat wordt wel eens vergeten. Ik heb er een hekel aan om geen buffer te hebben, dat heeft niets te maken met mijn opvoeding en alles met mijn karakter. Mijn hele familie heeft deze karaktertrek. Zuinig zijn, niet met geld smijten.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, mijn dochter moet altijd haar geld opmaken, (ze is ook heel gul voor anderen) terwijl mijn zoons alles sparen, zelfde opvoeding. Dat zuinige heeft met controle en angst te maken, alle risico's zoveel mogelijk afdekken. Hoewel het uiteindelijk allemaal heel verstandig is, vind ik het wel eens jammer dat het ten koste gaat van de spontaniteit, Julia

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.