Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 22 november 2013

Zonnig!

Nou ja, zonnig, we zijn met ons allen als consumenten al weer wat optimistischer geworden over de toekomst. Echt waar, ons vertrouwen is een stuk omhoog geschoten! Lees hier.  En hier staat een mooie statistiek.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft er een studie van gemaakt. En als we nu met zijn allen weer meer gaan kopen en nog meer vertrouwen krijgen en veel 5 december en kerstcadeautjes kopen, dan zit de economie weer helemaal in de lift.

Die in dit bericht aangehaalde statistiek begint trouwens ongeveer op het moment dat ik begon te denken over het kopen van een huis. Dat heb ik in maart/april 2007 gekocht en daarna donderde de hele zaak in elkaar en was er een economische crisis geboren. Niet dat die crisis iets te maken had met het feit dat ik een huis kocht, er was zeker geen oorzakelijk verband, het ligt echt niet aan mij!

Zou het echt weer helemaal goed komen met die euro crisis, de economische crisis en de huizencrisis?

9 opmerkingen:

 1. Wat is goed? Voor deze crisis begon was het helemaal niet goed! Er is nu bij veel mensen een mentatiteits-verandering gaande. Door de huidige crisisviert bij velen het materialisme geen hoogtij meer en dat is beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is meer kopen de enige optie om uit de crisis te komen? Als je de berichten hoort,zou je het geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch vraag ik me af: hoe komt het dan dat we nu ineens weer meer vertrouwen hebben?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het principe van economie is kopen en verkopen. Inkomsten en uitgaven. Als dat uit balans is, dan heb je een crisis. Alles wat nu gedaan wordt, is proberen weer in balans te komen.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de werkloosheid is ook weer gedaald. Als je het bericht van het CBS zelf aanklikt, de eigenlijke bron, blijkt dat die is gedaald doordat mensen zich hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt. Als je een NUGger bent, en dus geen uitkeringsinstantie op je nek hebt, kun je daar voor kiezen. Even een time-out nemen, vrijwilligerswerk of mantelzorg op je nemen, de veelbesproken moestuin beginnen etc. Maar is er dan sprake van afname van de werkloosheid? Het stijgend aantal ww uitkeringen toont het tegendeel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat soort berichten komen op mij eigenlijk vooral over als propaganda, van als we het maar hard genoeg roepen, gaan mensen het geloven. Maar misschien ben ik daar ook wat te sarcastisch in. Ik zie het nog niet per se, ik merk vooral veel van bezuinigingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja wereldwijd begint de zaak weer aan te trekken. En wij zijn als handelsland daar afhankelijk van. Ik merk dat in Azie de dip ook L weer overwonnen wordt. En dat is voor ons van groot belang. Europa wordt een steeds kleinere speler op het wereldtoneel. Onze welvaart wordt steeds adhankelijker van Afrika en Azie. Daar helpt een eigen moestuintje echt niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We gaan vast de crisis weer te boven komen, maar wanneer?? Ik verdiep me er niet zo in, maar wat riet hierboven noemt, dat klopt wel! Alles draait met de handel en met het oosten.... Maar, om nu mijn zuurverdiende centen direct weer naar de winkels te brengen omdat "dit de economie zou stimuleren" ? Nee, dat doe ik ook niet. Ik leef en koop bewust en niet onzinnig omdat het "moet" . We zullen het moeten afwachten wanneer het allemaal weer gaat groeien.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. klinkt allemaal heel mooi,maar voorlopig gaan mijn lasten alleen maar omhoog ,maar mijn loon niet, moet ik op mijn werk steeds meer doen in minder tijd, heeft mijn dochter geen zicht op werk en ook haar vriend heeft voorlopig geen zicht op meer dan een paar uur werk per week en al helemaal geen vast contract voor een full time baan , dus echt
  optimistisch word ik niet van deze zogenaamd positieve berichten

  BeantwoordenVerwijderen