Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 19 januari 2014

CV onderhoud

Voor mijn CV ketel heb ik een onderhoudscontract. Jaarlijks komt een monteur de ketel schoonmaken, controleren en eventueel afstellen. Dit abonnement kost mij €9,64 per maand. Voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt betaal ik niets, geen voorrijkosten en ook geen arbeidsloon, alleen als er iets vervangen moet worden moet ik materiaalkosten betalen. Twee jaar geleden moest er een nieuw expansievat komen. De installatie betaalde ik niet, maar wel het vat zelf. Ook als er een storing is, komt een monteur gratis langs en betaal ik materiaalkosten.
Afgelopen vrijdag was er weer een onderhoudsbeurt. Prima keteltje zegt de monteur, een vijftiger die volgens mij goed weet waar hij over praat. Zijn advies: alleen vervangen als er grotere kosten aan komen. Dus niet als er voor een paar tientjes materiaal in moet, maar het grotere werk.
Ik verstook nu 600 à 700 m3 per jaar. Kan het met een heel erg zuinige ketel nog lager? Misschien wel, maar ik denk dat ik nog even wacht met het aanschaffen van een nieuwe ketel.
Tegen de tijd dat ik met pensioen ga en meer thuis ben is het in ieder geval de moeite waard om een nieuwe ketel te kopen.

21 opmerkingen:

 1. Natuurlijk kan het lager maar ketel/radiator moet wel juist ingeregeld worden dan zou je denk ik nu op zo'n 300 a 400 per jaar komen.

  Ketel houden bij reparaties van boven de 150 euro zou ik hem een schop geven en een Intergas kan ik je aanbevelen dan heb je voor iets meer dan 700 euro weer een goede andere zuinige ketel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 700 € voor een chauffageketel ? Dat is toch wel extreem weinig..... Ik kan me niet voorstellen een installateur zo'n goedkope ketel verkoopt en plaatst.

   Verwijderen
  2. Nee, moet je zelf kopen bv een Intergas Hr 22 dan ben je ongeveer 700 euro kwijt en zelf een installateur vinden wil je niet 2x voor die ketel betalen :)

   Verwijderen
 2. @anoniem.. Ooit een Intergas gehad, nooit weer! Liever wat meer betalen en een Nefit of Viesmann hoewel je dat laatste merk amper tegen komt in Nederland..

  @zuinigaan niet alles geloven wat er gezegd wordt over nieuwe ketels.. Vaak is een VR ketel beter, zeker gezien je stookgedrag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker al dat gedoe met die 3-wegklep Nefit daar betaal je ook voor maar is prijs/kwaliteit echt niet beter.

   Ja en van Hr naar een VR terug dat is een goede besparingstip :(

   Verwijderen
  2. @ Anoniem.. Iedereen heeft zo zijn ervaringen denk ik, maar binnen 2 jaar het komplete binnenwerk moeten vervangen en uiteindelijk een nieuwe ketel moeten hangen is ook niet alles. Ok, was garantie en heb de koopprijs teruggekregen, maar denk alleen al aan alle tijd die er inzit, nog afgezien van vrije dagen.

   Klopt inderdaad dat VR meer verbruikt, maar als je maar 1 of 2 kamers verwarmt kan de HR zn ei niet kwijt en kost dus meer

   Verwijderen
 3. Wij hebben geen onderhoudscontract afgesloten (de ketel is nu 10,5 jaar) Het drukvat is een keer stuk geweest, heeft manlief zelf vervangen. Een keer is er een fa. voor onderhoud geweest en 1 keer een kennis die dit werk doet. Verder is 1 keer de ketel overstuur geweest, bleek op een plek helemaal dicht gekalkt te zijn, samen met manlief heb ik dit schoongemaakt en nu snort de ketel al weer 4 jaar zonder een probleem. Manlief controleert ieder jaar of de vlam nog brandt zoals hij moet branden en we hebben geld achter de hand voor een vervangende ketel als dit nodig blijkt te zijn. We hebben dus al die jaren 'onderhoudscontract geld' uitgespaard. (en mazzel gehad met de ketel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf een onderhoudscontract aanhouden. Ik heb er de expertise niet voor in huis om het zelf te doen. Mijn ketel wordt overigens in mei dit jaar 17 jaar. Het is er eentje op leeftijd dus!

   Verwijderen
  2. Klopt een nieuwe ketel had hier pas na 3 een beurtje en zelf gezien samen met monteur had nog nooit zo'n schone gezien :) pakking vervangen meer niet.

   Ik zou ook geen onderhoudscontract nemen gewoon wat eerder een nieuwe ketel :)

   Verwijderen
  3. ....en Ernie je vergeet dat Zuinigaan (en zij niet alleen) geen manlief in huis hebben...

   Verwijderen
  4. Ik heb ook altijd een onderhoudscontract gehad omdat ik er zelf ook niets mee kan als er iets is. Bij een contract komt er een monteur dezelfde dag of dag later is mijn ervaring. Als je eerst een bedrijf moet zoeken wat het voor je oplost is dat meestal moeilijker en zit je soms paar dagen zonder. Daarom gaf ik er maar maandelijks iets aan uit voor die zekerheid. .

   Verwijderen
  5. Nu mijn ketel vier jaar is heb ik ook weer een onderhoudscontract. Waarom? Omdat ooit in een strenge winter de ketel uitviel. En wat krijg je dan? Alle mensen met een onderhoudscontract worden direct geholpen. Ik moest drie dagen wachten. En dat was bij alle monteurs! Dus inderdaad zuinigaan, wij hebben geen handige man in huis, wij betalen liever een tientje per maand voor ons comfort.

   Verwijderen
  6. Nu mijn ketel vier jaar is heb ik ook weer een onderhoudscontract. Waarom? Omdat ooit in een strenge winter de ketel uitviel. En wat krijg je dan? Alle mensen met een onderhoudscontract worden direct geholpen. Ik moest drie dagen wachten. En dat was bij alle monteurs! Dus inderdaad zuinigaan, wij hebben geen handige man in huis, wij betalen liever een tientje per maand voor ons comfort.

   Verwijderen
 4. En bevalt ie ook nog goed genoeg voor het douchen?

  Als de ketel het verder nog goed doet en je verbruikt zo weinig dan heeft het niet altijd zin om hem te vervangen.
  Wij hadden vroeger een cv ketel en een aparte geiser. Het was een vr. ketel die we vanaf mei uitzetten en in oktober weer aan.
  We zagen weinig verschil in verbruik toen we onze nieuwe HR-ketel kochten. Waarschijnlijk vooral door het warm waterreservoir dat je niet uit kunt zetten bij deze ketel. Wij hebben een Remeha die verder prima bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi dat je ketel nog in orde is, lekker houden zo. Dan kan je ondertussen een spaarpotje maken voor vervanging in de toekomst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik woon in een huurhuis en betaal 2,69. aan servicekosten per maand. mijn ketel wordt eens in de twee jaar nagekeken. Helaas al veel aan vervangen . maar krijg geen andere ketel van de woningbouw. Al zou dat in mijn ogen wel goedkoper zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben ook een vrouw alleen. Ik zou ook nooit een onderhoudscontract nemen. Ik woon nu 15 jaar op mezelf en heb 1 keer een defect gehad. Toen kon er gewoon een monteur binnen 24 uur komen. Anders had ik tot nu toe €1.735,20 aan onderhoudskosten betaald. Nu dus €50,00 ongeveer. Mijn ketel was 26 jaar oud toen ik hem heb laten vervangen. Dat was 3 jaar terug. Ik heb zelf bij warmteservice een geschikte ketel HR van het merk Remeha gehaald. Kost €900,00 inclusief kleine materialen om aan te sluiten. Aan sluiten heb ik laten doen door een kennis. € 50,00 voor betaald. Het vervangen van de ketel was in 3 uur gedaan. Hoorde pas van een collega dat een soortgelijke ketel inclusief op hangen ed bij een officiele firma € 3.000,00 kost. Alleen al voor het leveren van een ketel vragen ze € 500,00. Snel verdiend voor een ritje van voor mij 5 km. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ook een keer in 35 jaar meegemaakt dat ketel storing gaf en dat betrof water bijvullen :) onderhoudscontact zonde geld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb al die overwegingen niet. Ik ben aangesloten op stadswarmte en hiervoor was er een mega-ketel voor alle flats en winkels samen hier in de wijk. We zijn nu wel een stuk goedkoper uit en toen we deze flat kochten, wisten we dat we aan warmtemeters vast zaten en gezamenlijk de warmte inkopen, zeg maar. Maar dus wel aparte meters. Het is goed zo. Had ik een eigen ketel, zou ik denk ik geen contract afsluiten, maar dat komt omdat ik mensen ken die wel zouden komen bij storing... denk ik (en wel tegen betaling, maar het rekensommetje van Mascha zegt mij wel genoeg)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben wel een onderhoudscontract; de controleur komt eens per jaar, maakt 'm dan ook schoon en geeft een certificaatje dat alles in orde is. Dat certificaatje is om het jaar verplicht door de Vlaamse overheid voor gasinstallaties. Zonder onderhoudscontract zouden we bijna hetzelfde kwijt zijn aan alleen dat certificaatje al.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben ook geen contract. Onze ketel hangt nu iets meer dan 2 jaar. Na de winter laat ik hem een keer schoonmaken, of voor de volgende winter. Voordeel is dat we hier een plaatselijke loodgieter hebben die dat voor zo'n 40 euro doet. We hebben niet zo'n dure ketel (nog geen 1500,-- all in). Ik vind 120 euro per jaar teveel voor een onderhoudscontract, zeker in vergelijking met de kosten voor een nieuwe ketel (remeha)

  BeantwoordenVerwijderen