Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 januari 2014

Zuinig stoken

Nog nooit heb ik in de wintermaanden zo weinig gas verstookt als in de afgelopen maanden!
Deze winter is tot nog toe extreem zacht. Het heeft 's nachts bijna nog niet gevroren.
Als ik de afgelopen 7 winters vergelijk dan kom ik op de volgende getallen:
6/11/2007 tot 15/01/2008= 341 m3
9/11/2008 tot 18/01/2009= 283 m3 toen werd het in februari nog erg koud!
8/11/2009 tot 17/01/2010= 269 m3
7/11/2010 tot 16/01/2011= 312 m3
6/11/2011 tot 15/01/2012= 248 m3, toen volgde ook een koude februari
4/11/2012 tot 13/01/2013= 198 m3
3/11/2013 tot 12/01/2014 = 166 m3
Zoals je ziet, gaat het prima met mijn gasverbruik. Nou ja, eigenlijk niet zo goed voor de NAM, maar ik wilde toch al dat ze minder gas onder mijn huis wegpompen, zodat ik minder kans heb dat tijdens een zware gasaardbeving mijn huis instort.

Wil je weten hoe je zuinig kunt stoken? Hier staan de 8 belangrijkste tips om je gasrekening zo laag mogelijk te houden.

26 opmerkingen:

 1. Waar zou de regering de inkomsten vandaan gaan halen,nu er minder via het gasverbruik binnenkomt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Of minder voor die Groningers want waar moet die 1,2 miljard nou vandaan gehaald worden.

  Was gisteren in Loppersum maar geen beschadigde woning gezien wel hele grote :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klopt. Het gaat om scheurtjes en die worden vergoed. Ik vind het kolder dat juist op het hoogtepunt van de crisis we door deze actie een belastingverhoging gaan krijgen. Bedankt groningers!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ de bovenste 2 anonieme reacties: die 1,2 miljard euro wordt over 5 jaar uitgesmeerd, het is geen 1,2 miljard per jaar. Verder werd er vorig jaar veel meer aardgas dan afgesproken uit de grond gehaald. In 2013 werd wel voor 16 miljard uit de grond gehaald. De gaskraan gaat nu een beetje dicht. Laten we zeggen dat er de komende 5 jaren voor 65 miljard uit de grond, dus ook onder mijn huis, weggehaald wordt. Dan is compensatie van 1,2 miljard ook weer niet zo veel! Ik heb overigens nog geen zichtbare schade. De winst van de aardgas miljarden uit het verleden is vooral naar de Randstad gegaan, ongeveer 1% is in het noorden terecht gekomen.

   Verwijderen
  2. Gun ze die 1,2 miljard euro per jaar ook wel maar wat velen niet zien is dat Groningen dankzij die gaswinning enorm welvarend zijn geworden en er ook duizenden banen zijn bij gekomen.

   Wat veel gevaarlijker is straks als de bron leeg is en dan ???

   Verwijderen
  3. Zijn de Groningers welvarend geworden dankzij het gas? Volgens mijn informatie niet. De Groningers zien bijna geen cent van de opbrengst. Alles stroomt in de staatskas. En die bevoordelen met name de randstad, want die verdienen het geld. Deze redenering volgend had Groningen veel meer van de opbrengst moeten zien. Groningen heeft het land welvaart gebracht. Als dank krijgen ze te maken met aardbevingen, gronddalingen en kapotte huizen.
   Maaike

   Verwijderen
  4. Stroomt in de staatskas en daar wordt alles van betaald ook in Groningen van de welvaart heeft Groningen duidelijk ook geprofiteerd. Aardgas heeft Nederland welvarend gemaakt.

   Zie: http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2014/1/Groningers-dreigen-met-oorlog-maar-gaswinning-moet-doorgaan-1446430W/

   Verwijderen
 4. Als de 2 anoniemen zelf in een huis wat wel degelijk flinke schade heeft zouden wonen, en stutpalen in de kamer zouden ze wel anders piepen. Zelf geen ervaring mee maar het lijkt mij vreselijk om mee te maken. Goed dat er wel (enige) steun nu komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn constatering was dat ik zag geen beschadigde woning, woon nieuwbouw en daar is het juist gewoon dat er scheuren komen in de woning dus weet wat het is.

   Maar ik ben wel van mening dat mensen die schade hebben en woning daardoor onverkoopbaar is geworden die moeten goed gecompenseerd worden en niet iedere 5 jaar de scheuren opnieuw dichtsmeren :(

   Als wij begin jaren 60 hadden gekozen voor het juiste model hadden waren we net zo rijk al de Noren maar ja die Dutch Disease.......

   Verwijderen
  2. Beste Anoniem. de scheuren die jij in je nieuwbouwhuis hebt -en ik ook- zijn hele andere scheurtjes dan die Groningse huizen teisteren! Ik zou gek worden als muren door-en-door scheuren en de boel vervalt, hetgeen dus gebeurt. Ik geef de Groningers gelijk dat ze van leer trekken. Veel huizen in Groningen zijn slecht verkoopbaar, wie durft dat nog aan? Je zit algauw vast in Groningen, kunt dan nooit meer verkassen naar andere provincies. Sterkte Groningers!

   Verwijderen
  3. Weet ik wel, en die mensen moeten ook goed gecompenseerd worden en die gevallen van instortingsgevaar/onbewoonbaar moeten voorzien worden van een vergelijkbare woning.

   Maar dit soort gevallen dat stoort mij nogal, Zuinigaan begint er ook over net als vele Groningers.

   De winst van de aardgas miljarden uit het verleden is vooral naar de Randstad gegaan, ongeveer 1% is in het noorden terecht gekomen.

   Mensen roepen maar wat en moeten eens verdiepen waar al dat geld naar toe is gegaan, ook naar die uitkering bv waar zuinigaan jaren lang goed van heeft geleefd.

   Verwijderen
  4. De provincie Groningen krijgt geen of met moeite subsidies uit 'Europa', vanwege die gaswinning. Europa rekent met een provinciemodel, waarbij ze ervan uitgaan dat waar het product gemaakt / gehaald wordt, ook de winst wordt gemaakt. In dit geval is dat dus fout gedacht.

   Siebrie

   Verwijderen
 5. Even over die stooktips:
  Tip 1:
  Verwarm alleen de kamers die je gebruikt. Draai overdag bijvoorbeeld de radiator dicht in de slaapkamers. Alleen in heel koude ruimtes, waar de kans bestaat dat er leidingen bevriezen, is het verstandig om bij vorst zachtjes te stoken.

  Dit is niet verstandig vaak is een Hr-ketel enorm over gedimensioneerd en moet die warmte kwijt kunnen en dan is stoken op bv 2 radiatoren af te raden want je zorgt voor een te hoge retour temperatuur en stookt dus voor niks. Hier gebruiken wij minimaal 7 radiatoren en ketel is teruggeschroefd naar slecht 30% van zijn vermogen.

  Tip 2
  Zet de verwarming 's nachts op 15 graden. 's Morgens moet de ketel even flink blazen om het huis warm te krijgen, maar dat kost nog altijd minder energie dan de hele nacht het huis op temperatuur houden. Voor een huis met vloerverwarming geldt dit niet.

  Nee, kan in goed geïsoleerde woning makkelijk veel lager bv 10/12 graden want die 15 graden wordt toch niet bereikt en bij kou heb je dan ook niet kans dat hij wel aan slaat terwijl je ligt te slapen.En vloerverwarming zou ik niet meer verlagen dan 1 graad i.v.m. comfort.

  Tip 3
  Zet niet pas de verwarming uit als je naar bed gaat, maar doe dat al een uur tevoren. Meestal blijft de warmte nog wel een tijdje hangen.

  Hier kan de verwarming wel 4 uur van te voren uit en dan heb je slecht te maken met een daling van 0,5 graden dus goed te doen.

  Dus tips waar niet iedereen mee uit de voeten kan, en ja mijn gasnota is nog veel lager en woon hier met een huis vol personen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. en zo is er altijd gezeur! de groningers zijn blij, maar nu gaat de rest van het land weer zeuren over dat ze misschien meer belasting moeten betalen, en zijn die weer boos op de groningers, fijne landgenoten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor degene die het de Groningers misgunnen zou ik zeggen : koop er een huis! Je bent dan inwoner van Groningen en deelt (waarschijnlijk) mee en er zijn heel veel mensen in de provincie die hun huis graag willen verkopen.
  Mooi lijstje Zuinigaan: ons verbruik ligt ook een atuk lager dan vorig jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nu eens een goede suggestie Tecla,laten ze die huizen maar kopen en het meemaken.

   Verwijderen
  2. Inderdaad een goede reactie, weet je eigenlijk zijn de Groningers geen zuurders , maar als het echt te gortig word laten ze iets van zich horen. Mogen ze!!!!

   Verwijderen
 8. Ik verbruik op het moment ook niet zo veel gas, maar heb natuurlijk wel de kosten van de pelletkachel. Maar dat is veel makkelijker in de gaten te houden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo meterstanden hou je ook zo bij, en in goed geïsoleerde woning is pelletkachel duur stoken en plaatselijk en er is ook een ketel nodig voor tapwater.

   Verwijderen
 9. mijn tip voor zuiniger stoken is , wen er aan om je verwarming met een halve graad lager te zetten , ik vond het vroeger alleen aangenaam als de verwarming op 21,5 graden stond nu vind ik 18 graden al warm genoeg ,als je het geleidelijk doet wen je er vanzelf aan. verder natuurlijk ook goed isoleren en je warm kleden en alleen verwarmen waar en wanneer je thuis bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Alle tips pas ik al toe. Ik vind het vaak bij anderen veel te warm!! Niet lekker (meer) als je mindere temperaturen gewend bent. En in bed een elektrische deken, die ik een half uurtje van tevoren aan zet en uit doe als ik in bed stap...ooh, heerlijke luxe! En ik ben blij dat ik in een huis woon zonder scheuren van bevingen (wel van ouderdom zo her en der) en niet bang hoef te zijn voor een bewegende wereld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leg een kruik in bed, net zo warm, en de volgende ochtend gebruik ik het water om de wc door te spoelen.

   Verwijderen
 11. Ik heb vorig jaar thermisch ondergoed gekocht. Ik draag daar sinds een paar dagen de thermische hemden van (vanwege spierklachten). Goede investering, je hebt het al snel veel warmer. En da's wel fijn voor een koukleum als ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tot nu toe is de verwarming nog niet boven 19 graden geweest en is de verwarming boven ook nog niet aan geweest. Hoop op een besparing (vandaag wel de afr. van het water 6.25 euro terug).
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Weet je waarom de rijke steeds rijker worden en de arme steeds armer omdat de rijke met een eigen huis een schoorsteen hebben de vrije keuze van cv of houtkachel aangesloten op cv de armen hebben die keuze niet omdat de schoorstenen dicht gemetseld zitten ik ben wek heel erg dat de gaswinning in Groningen is gestopt hopelijk gaan we eindelijk de goede richting in van vrije keuze wat we zelf willen er word toch gezegd we leven in een vrij land

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Natuurlijk ben ik blij dat de gaswinning in Groningen is gestopt kleine toevoeging van hierboven het woordje blij was ik vergeten want ik ben van mening dat iedereen vrije keuze hoort te hebben maar vele hebben die keuze helaas niet

  BeantwoordenVerwijderen