zaterdag 11 januari 2014

Gratis onderzoek

Binnenkort gaat het darmkanker bevolkingsonderzoek van start. Alle mensen in Nederland tussen 55 en 75 jaar kunnen meedoen. Ik ga ook meedoen**, maar ik ben nog niet meteen aan de beurt. Omdat berekend is dat bij mensen tussen 63 en 65 de meeste gezondheidswinst te behalen valt, wordt begonnen met mensen die rond deze leeftijdsgroep zitten.
In dit jaar worden mensen uit de volgende geboortejaren uitgenodigd:
1938, 1939, 1947, 1949 en 1951
Volgend jaar krijgen de mensen uit de geboortejaren: 1940, 1946, 1948, 1950, 1952 (ik!) en 1954 een uitnodiging.
Het jaar daarna zijn 1941, 1945, 1947, 1949, 1951, 1953, 1955 en 1957 aan de beurt.
In 2017 mogen 1942, 1944, 1946, 1948, 1950, 1952, 1954, 1956, 1958 en 1960 meedoen.
Zo wordt het onderzoek steeds verder uitgebreid.
Het lijkt me goed, zo'n onderzoek. Citaat van de site van de overheid: 
Ieder jaar komen er 13.000 patiënten met darmkanker bij en overlijden 5.000 mensen aan de ziekte. Bij vroege ontdekking is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. De minister hoopt met het bevolkingsonderzoek op termijn 2.400 sterfgevallen per jaar te voorkomen.
Het onderzoek is een stuk minder belastend dan het bevolkingsonderzoek borstkanker en baarmoederhalskanker. Ik heb steeds ook aan beide onderzoeken meegedaan, maar ik vind beide best belastend.
Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker worden je borsten voor de foto's op een zeer pijnlijke manier geplet tussen 2 platen. Het is dermate naar, dat ik elke keer overweeg om niet te gaan. Maar sinds bij een collega kortgeleden borstkanker is vastgesteld, heb ik besloten om me voortaan toch maar weer te laten martelen. Het bevolkingsonderzoek is voor vrouwen tussen 50 en 75 jaar en gebeurt iedere 2 jaar.
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor vrouwen tussen 30 en 60 jaar en is iedere 5 jaar. Er wordt een uitstrijkje van de baarmoederhals gemaakt. Het is niet heel vervelend, tenminste als je het geen probleem vindt om bij de doktersassistente bloot met je benen wijd te liggen. De 2 laatste keren waren minder prettig. Dit komt omdat ik een baarmoeder- en blaasverzakking heb. Degene die het uitstrijkje maakt, kan er niet goed bij. Dus moest ik naar de specialist, op mijn 55e was dat de huisarts zelf, op mijn 60e moest ik naar de gynaecoloog. In beide gevallen wel een dame gelukkig en geen man, want een man helpt bij mij niet echt om me te ontspannen voor inwendig onderzoek. Nadat ik op mijn 20e met bedreiging van geweld verkracht ben, gaat dat waarschijnlijk ook niet lukken, dat ontspannen.

En dat nieuwe onderzoek? Een beetje poep versturen, nou, dat lijkt me geen probleem! Natuurlijk is het zo, dat als je niet aan darmkanker overlijdt, je uiteraard aan iets anders overlijdt. Dood ga je toch, dat is zeker. Maar als ik kan genezen van kanker en nog wat extra tijd krijg, dan vind ik dat toch wel heel fijn!

** PS ik heb de weblog van Luc Bonneux gelezen en ik kom terug op bovenstaande tekst. Klik voor de uitvoerige weblog op deze link.
Ik ga niet meedoen met darmkanker onderzoek. Redenen daarvoor zijn:
- ik heb geen klachten die wijzen op darmkanker en de ziekte komt niet in mijn familie voor
- ik rook niet
- de kans voor mij om te overlijden tussen nu en mijn 75e jaar is heel klein, ongeveer 0,7%
- er is nogal wat kans op een fout-positieve diagnose (er lijkt kanker te zijn, maar die kanker is niet aanwezig) en daaruit voortvloeiend overbehandeling.
- een coloscopie (het kijken met een buis in je darm) geeft nogal wat risico's
Ik heb al eens een coloscopie gehad. Er zat toen ik 21 was bloed bij mijn ontlasting en ik moest toen een coloscopie. Er zijn toen "hapjes" uit mijn dikke darm genomen. Er bleek niets aan de hand te zijn, waarschijnlijk was het een aarskloofje. Een coloscopie is overigens uiterst onprettig, pijnlijk en achteraf bij mij dus ook niet nodig.

Mijn conclusie nu: ik ga dit bij nader inzien niet doen! Ik blijf wel borstkankeronderzoek doen en voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ben ik toch te oud. Ik kwam 13 jaar geleden in de menopauze. Mocht ik toch weer maand-verbandjes nodig hebben, dan trek ik dan wel aan de bel.

25 opmerkingen:

  1. Goed dat er onderzoek komt! Voorkomen is beter dan genezen.
    In mijn beleving komt darmkanker ook steeds meer voor, ik hoor er steeds vaker van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mag volgend jaar ook en ben er wel blij mee, mijn vader heeft darmkanker gehad wat in heel vroeg stadium toevallig ontdekt is, stukje darm weggehaald en hij is OK.
    Borstonderzoek komt over paar weken, de vorige keer ben ik niet geweest door diverse omstandigheden kon ik niet de afspraak verzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar als blijkt dat er bloed in de ontlasting zit of veronrustende cellen moet je een endoscopie. Deze is niet gratis en gaat eerst van je eigen risico af. Dit zelfde geldt voor baar moeder hals kanker. Uitstrijkje is gratis bij de huisarts. Moet je naar het zh is er niet gratis. Vanaf 2016 is er een thuistest mogelijk hij baarmoeder hals kanker. Hier krijg je een optie als je niet reageerde op de oproep en bij herhaling krijg je een oproep te versturen dat je een thuistest wilt. Echter is daar de kans groot dat je alsnog naar de huisarts moet omdat het hpv virus is aangetoond. Dit virus kan de verwekker zijn van kanker. Echter telt dit virus 85 soorten en zijn er 15 die de ziekte veroorzaken.

    Houdt er rekening mee dat je eigen risico aangesproken gaat worden wanneer er extra onderzoek gedaan moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk, alleen het eerste onderzoek is gratis, een aanvullend onderzoek in het ziekenhuis gaat van het eigen risico af. Voor mij geen probleem omdat ik het eigen risico ivm 3 chronische ziektes toch al in het begin van een kalenderjaar verbruikt heb.

      Verwijderen
  4. Goed dat men dat doet. Ik zal zeker meedoen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wam, die komt binnen. Een verhaal over darmkankeronderzoek en dan en passant even schrijven dat je onder dreiging van geweld bent verkracht. Heftig hoor. Ik hoop dat je het goed verwerkt hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnt dat tenminste 30% van de Nederlandse vrouwen in hun leven te maken krijgt met enige vorm van seksueel geweld, soms incest, soms verkrachting. Helaas komt het erg vaak voor. Ik noem de verkrachting in mijn blog omdat ik wil dat artsen en andere werkers in de gezondheidszorg zich er bewust van moeten zijn dat dit voor veel vrouwen een probleem is. Dus dat zo'n bevolkingsonderzoek nooit routinematig moet gebeuren, maar altijd met veel aandacht voor de mens die het onderzoek ondergaat. Ik wil altijd een vrouwelijke arts omdat ik mij in zo'n situatie gewoon niet heel veilig voel. De reden laat zich raden.

      Verwijderen
  6. Ik doe niet mee. Jaren geleden heb ik meegedaan aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Er werd bij mij een vlekje gevonden en ik moest een paar keer terug komen voor onderzoek. Tot werd geconcludeerd dat het vlekje weer weg was. Maar ik had wel een periode van angst en spanning achter de rug. Een andere arts had misschien al besloten tot behandeling. Dit is het negatieve effect van dit soort onderzoeken. Velen houden last van angst en spanning, ook al bleek later dat er niets aan de hand was. Op dat moment heb ik besloten nooit meer mee te doen aan enig bevolkingsonderzoek. Ik ben als eerste aan de beurt, ben van 1949.Maar ik doe niet mee.
    Maaike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het onderzoek is vrijwillig, je hoeft niet deel te nemen. De keus is aan jou.

      Verwijderen
    2. ik doe ook niet mee, ben ook van `49. ik ben een ruige tandenpoetser en het bloed wel eens, ook dat komt in je ontlasting. en ooit leerde ik in de verpleging, indien er een ontlastingonderzoek moest plaats vinden (verdenking bloed), dat er zelfs geen vlees gegeten mocht worden. maar dat kan achterhaald zijn
      gezina

      Verwijderen
    3. Met filet americain of een niet doorbaken tartaartje kan ik me goed voorstellen dat je dan bloedspoortjes in de ontlasting kunt hebben.

      Ik doe niet meer mee aan bevolkingsonderzoeken. Ik vind het schijnzekerheid en teveel mensen komen onterecht in het medische circuit met alle nagatieve gevolgen voor de gezondheid op psychisch en fysiek vlak.
      En hoe gezond zijn röntgenstralen bij borstkankeronderzoek?

      Verwijderen
    4. Schijnzekerheid? Baarmoederhalskanker wordt pas ontdekt wanneer het al veel te laat is. Het geeft pas klachten wanneer het vergevorderd is. Dat is juist zo gevaarlijk aan deze kankersoort. Ik doe dus mee aan dit onderzoek. Borstkanker onderzoek ben ik nog te jong voor. Toch doe ik aan zelfonderzoek. Dit omdat er borstkanker in de familie voorkomt. Ik ben niet angstig, maar wel bewust. Ik ben al eens doorgestuurd voor een bultje in mijn oksel. Slecht voor mijn psychische gezondheid? Ach, mijn kop in het zand steken zou slechter zijn, zowel psychisch als fysiek. En dat röntgenstralen niet gezond zijn, ben ik met je eens. Toch laat ik dat straks liever doen elke 5 jaar, dan een tandarts die volgens zijn eigen beleid toch echt elke 3 jaar foto's wil maken van mijn oersterke gebit... (wat ik dus weer niet laat doen).

      Verwijderen
    5. Ik zal mijn privé ervaring delen. Mijn moeder deed nooit mee en op het moment dat er klachten waren wel onderzoek latendoen. Ze wist 2 maanden dat ze baarmoederhals kanker had eb is dus na die twee maanden overleden als gevolg van baarmoeder hals kanker...
      Dus tja...
      75% van de niet ganders blijkt een vorm te hebben van deze ziekten, vandaar dat er vanaf 2016 een thuis test mogelijk is.

      Verwijderen
    6. Er wordt niet op bloed in ontlasting getest en vlees eten wat nog wat rauw is of bloedend tandvlees geeft geen zichtbaar bloed in ontlasting. Maar bij een heel specifiek ontlastingsonderzoek is het de bedoeling dat je een tijd geen vlees eet.

      Verwijderen
    7. Ik heb mijn vraagtekens bij die 75%. Hoe bedoel je dat precies?
      Ik bedoelde met schijnzekerheid dat mee doen aan onderzoeken altijd zinvol is, al wordt ons dat vaak wel aangepraat via de media.
      Ik vind dat er te weinig aandacht is voor de negatieve effecten/gevolgen van bevolkingsonderzoeken en te weinig aandacht voor wat je zelf kunt doen.
      Hoeveel vrouwen laten bv alcohol staan terwijl er een link is tussen alcohol en borstkanker, of tussen overgewicht en borstkanker.

      Dat ik me niet laat testen heeft ook nog een andere persoonlijke reden. Ik wil me niet laten behandelen met chemo en/of bestralingen. En, ja, verder leef ik zo gezond mogelijk.

      Verwijderen
    8. Dan hoop ik voor je dat je gezond blijft. Hier ook een gezond levende man, niet rokend, sportend, vegetarisch etend. Geen kanker in de familie voorkomend. En toch nu zelf wel kanker. Wat had ik er niet voor over gehad als er voor zijn type kanker (slokdarm) een bevolkingsonderzoek had bestaan. En wel of geen chemo is een luxe keuze die wij ons helaas niet kunnen permitteren.
      Wel hebben we contact gezocht met de Helios kliniek in Krefeld die in NL opgegeven patiënten nog wel verder kan behandelen.
      Men vergeet wel eens dat de kans op kanker gewoon toeneemt naarmate je ouder wordt. Dat komt doordat cellen zich veel minder snel vernieuwen, waardoor fouten in de celdeling niet makkelijk of snel genoeg meer hersteld kunnen worden. Dat risico loopt iedereen.

      Verwijderen
    9. Ik ben niet gezond, en nooit geweest ook.
      Ik heb daarom al heel lang ervaring met ziek zijn, chronisch vermoeid zijn en dat ik medicatie erg slecht verdraag vanwege een beschadigde lever (door Pfeiffer).
      Ik zou sneller overlijden aan chemo dan dat ik er nog probeer het beste van te maken.
      Maar het gaat het natuurlijk om dat je doet waar je je het beste bij voelt.

      Verschrikkelijk wat er met je man is. Heel veel sterkte.

      Verwijderen
  7. Ik laat al sinds mijn 16e elk jaar een uitstrijkje maken omdat ik een DES-dochter ben. Tot nu toe 2 keer een afwijkende uitslag gehad die gelukkig ook weer bij- trok.

    Ook laat ik sinds 3 jaar ieder jaar een borstfoto maken. Dot omdat borstkanker (en andere vormen van kanker) vaak voorkomt bij ons in de familie waaraan intussen 1 achternicht en 1 neef aan vaders zijde aan zijn overleden. Ja, ook mannen kunnen borstkanker krijgen.

    Het zijn niet de leukste onderzoeken en het wachten op de uitslag is soms slopend, maar ik laat het wel doen. Want vroeg erbij betekend een betere/snellere behandeling. Ik ben 43 en ik hoop ook dit jaar weer door mijn 'keuringen' heen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik doe ook niet mee aan die onzin. Je kan je dochters vanaf 14 jaar laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Kassa!
    Vorig jaar moesten we twee griepprikken halen, ipv 1.Kassa!
    En nu weer die idiote poeptest! Kassa!

    Als je doodgaat, ga je dood. Dan is je tijd voorbij. En al die MENSEN, die jou zgn kunnen helpen, zijn gewoon maar MENSEN, die niets voor je kunnen doen. In chemo zit arsenicum en het sap van dennennaalden. Denk toch eens zelf na! Hoe ziek wordt een mens van arsenicum?
    Nou ja, iedereen succes met weer een onderzoek en laat vooral je dochtertjes inenten tegen bmh kanker en neem dit jaar drie griepprikken! En vraag eens aan de huisarts wat er in die spuiten zit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik nou onzin, om van allerlei goed werkende behandelingen te roepen dat het onzin is!
      Dan laat jij je toch lekker niet behandelen en laat je je dochters lekker besmetten met het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Als ik kanker blijk te hebben, dan wil ik wel behandeling, zodat ik misschien nog wel 10 of 15 jaar verder kan. Iedereen gaat dood ja, maar het maakt voor mij wezenlijk verschil of ik met 60+ doodga of pas na mijn 70e of 80e. En als dat met behulp van dennennaalden of een klein beetje arsenicum is? Dat is dan maar zo!

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens. Laten ze maar wachten tot hen iets overkomt dan praten ze wel anders. Je weet denk ik pas als je zelf voor een dergelijke keus staat dan weet je pas echt waar je grens ligt en dan zal je die wellicht nog een paar maal verlegen..

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    5. Discussie gesloten! Het mag dan zo zijn dat medici en farmaceuten verdienen aan hun beroep, maar daar lijkt mij niets mis mee. Om anderen voor dom uit te maken, of te zeggen dat ze niet deugen, dat gaat me veel te ver.

      Verwijderen
    6. Overigens: dat lekker laten besmetten met het baarmoederhalsvirus is misschien een beetje kort door de bocht. Feit is dat onbeschermde seks kans geeft op besmetting met het papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Natuurlijk "laten" ze zich niet besmetten, maar er is wel kans dat dat gebeurt.

      Verwijderen