Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 17 januari 2014

Webcam

Gisteren zag ik op NOS.nl een filmpje over de (on)veiligheid van webcams. Hackers kunnen zomaar jouw computer en webcam binnenkomen en ook als de apparatuur uit is, opnamen van jou maken. Justitie raadt aan om de webcam af te plakken en de microfoon uit te schakelen als die niet in gebruik is
Een verbazend advies, vind ik! Het betekent dat de politie niet kan voorkomen dat zoiets mogelijk is en dat het kennelijk ook nog een vrij eenvoudige techniek is die door een jongen van 18 kan worden uitgevoerd.
Ik vraag me dan wel af of dat nog steeds kan als je de stroom uitschakelt en de stekker uit het stopcontact haalt. Kan de hacker dan nog steeds ergens stroom wegtrekken en zien en horen wat jij uitspookt?
Dat zou ook wat zijn! Dan ziet die hacker hoe ik met mijn warme fleece plaid over de knieën en mijn huisjasje aan op de bank zit.
Nu denk ik dat zo'n 18 jarige hacker snel klaar is met 60+ ers met een fleece plaid op de bank, niet spannend genoeg waarschijnlijk. Maar wat te denken van mijn 15 jarige buurmeisjes met een webcam op hun slaapkamer?
Nou wil het geval dat ik helemaal geen webcam heb en ook geen microfoon. Ik heb alleen een luidspreker waarmee ik geluid kan afspelen en niet om geluiden op te nemen. Dus mij kunnen ze niet bespieden, maar toch, het blijft een vreemd idee dat er misschien heel veel mensen wel bespied kunnen worden!

17 opmerkingen:

 1. Zo'n superintelligente nerd komt overal in en bij. Een griezelig idee.Ik heb wel afgeplakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een akelig idee zeg. Bij mij zit een webcam in het midden boven. Maar als die aanstaat brandt er een rood lichtje. Dacht ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dacht ik dus ook maar er brandt hier niets als ik de webcam aanzet.
   Dus afplakken gaan we doen want ik gebruik hem nooit.
   Toen ik de laptop kocht dacht ik super die webcam
   kan ik naar mijn kleinkinderen zwaaien.
   Nu komt het Dat heb ik dus nog nooit gedaan.
   Ik gebruik hem dus niet.

   Verwijderen
 3. Ik heb een webcam op mijn laptop, maar kan precies zien wanneer die aan is. Ik gebruik hem eigenlijk nooit, alleen soms om wat foto's te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is alleen als je 'm zelf aan zet. Als je gehackt bent gaat dat lampje juist niet branden. Dat vertelden ze er ook bij. De beste beveiliging is nooit dingen aanklikken van mensen of organisaties die je niet kent. Als er een website genoemd wordt niet de link volgen maar zelf intikken.

   Verwijderen
 4. Ik heb hem voor de zekerheid toch maar afgeplakt.
  Denk niet dat ik zo interessant ben voor zo'n jonge nerd. Maar als hij zoiets kan, kunnen inlichtingendiensten het mogelijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als alle stroom eraf is , is het onmogelijk dat er wat gebeurt.
  ga elkaar niet onnodig gek zitten maken , nog even , en we kunnen beter weer onder de grond gaan wonen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is nog helemaal gen gek idee. En dan het liefst in earthships :-)

   Verwijderen
  2. Als jij onder de grond een computer met webcam hebt, dan lijkt me dat niet zo'n probleem voor hackers en ander volk dat bij jou binnen wil kijken.

   Verwijderen
  3. Was dat een reactie naar mij?
   In een earthship plak ik ook mijn webcam af.

   Verwijderen
  4. Zucht... als je laptop het op een accu nog steeds doet en je nog steeds verbinding hebt met het internet... dan kun je gewoon nog gehackt worden hoor.

   Enne... gewoon rekening houden met de realiteit is iets heel normaals hoor. Maarre laat jezelf vooral hacken als jij er geen probleem mee hebt. Ik hoef geen webcam om die reden.

   Verwijderen
 6. Dat klopt dat ze je webcam zomaar aan kunnen zetten.
  Ik vind het geen fijn idee en manlief is er ook niet gerust op.
  Hij vind het verstandig dat ik de webcam af ga plakken met een sticker .
  Het is toch erg dat je je in je eigen omgeving moet beschermen
  omdat mensen geen normen en waarden kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb hem net afgeplakt en ga dat ook bij mijn zoon doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. iemand die op je computer mee wil "gluren" moet wel je ip-adres weten, dan kan diegene met een speciaal programma meekijken. het is dus zaak dat ip-adres aan niemand te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In de NRC next stond vandaag een stuk hierover. Ze kunnen alleen kijken als je gehacked bent en zo'n RATvirus hebt! Of als je zo dom bent geweest je ip adres vrijwillig aan een ander te geven uiteraard. Zorg voor voldoende beveiliging op je PC en thuisnetwerk zodat je iet geinfecteerd wordt. Beveiliging betekent ook dat je regelmatig de nieuwe beveiligingsupdates uitvoert. Dus niet bij de aankoop van je laptop of pc een antivirus erbij nemen en daarna vier jaar niet meer naar omkijken. Dan loop je achter de feiten aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat er tegenwoordig meer gebeurt dan dat wij weten...rare tijd tegenwoordig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je ip adres aan niemand geven..

  iedereen die een reactie op mijn blog achterlaat kan ik het ip adres van zien. Dus zo ingewikkeld is het niet voordat iemand aan jouw ip adres kan komen. Wees gerust: ik ben absoluut geen hacker en geen gluurder, maar als je je op het www begeeft laat je overal je sporen achter.

  BeantwoordenVerwijderen