Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 4 januari 2014

Netto €140 p. maand méér inkomen in 2014!

Ik ben nog nauwelijks van de verbazing bekomen! Wat heb ik gedaan? Ik heb berekend wat mijn netto inkomen wordt in 2014.
Dat deed ik hier: www.berekenhet.nl
Ik zou, als de berekening klopt, netto €140,- meer overhouden. Dit komt omdat ik minder pensioenpremie hoef te betalen (56 minder) en aanmerkelijk minder belasting (84 minder)!
Mijn bruto loon blijft hetzelfde. Ter controle heb ik een berekening gemaakt met hetzelfde brutoloon en dan over 2013 en het klopt! Er komt inderdaad ongeveer een zelfde netto loon uit de berekening over 2013 dan dat ik ontvangen heb in 2013.

29 opmerkingen:

 1. bedankt voor de site. Ik krijg in 2014 geen zorgtoeslag meer maar wel meer loon. Dat maakt het weer een beetje goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijna iedereen (behalve mensen met echt hoge inkomens) krijgt netto meer dan in 2013. dat was al lamger bekend. Door minder zorgtoeslag, meer eigen bijdrage etc., minder huurtoeslag en hogere kosten voor levensonderhoud blijft voor veel mensen het besteedbare inkomen gelijk aan vorig jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je ook rekening gehouden met de veranderingen in het eigenwoningforfait? Zie http://www.nugeld.nl/wonen/3665145/woningeigenaar-betaalt-meer-eigenwoningforfait-in-2014.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn uitgaven, dit gaat alleen over het inkomen. Niet alleen het eigen woningforfait verandert, ook de accijns op allerlei producten.

   Verwijderen
  2. Nou, dat ben ik niet helemaal met je eens. Het eigenwoningforfait wordt berekend in de VT, en dat rekent ZuinigAan bij de inkomsten. Maar haar bedrag aan VT is vrij laag, dus wellicht valt de correctie erg mee.

   Verwijderen
  3. Voorlopige teruggave. De Belastingdienst noemt het sinds kort weer (heel verwarrend) Voorlopige aanslag:-). Zo staat het ook op de brief die je wellicht hierover krijgt.

   Verwijderen
 4. Voor mij heeft deze berekening geen nut meer. Nog twee maanden salaris, en dan nooit meer zo hoog als het nu is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vind zulke berichten altijd een beetje je zelf rijk rekenen, zo was er vorig jaar het bericht dat energie goedkoper werd,maar vlak daarna kwam het bericht dat energiebelasting hoger werd dus werd de winst van de energieverlaging onmiddellijk weer te niet gedaan ,ik vind het niet zozeer belangrijk wat er binnenkomt dan wat er uit gaat aan vaste lasten, uiteindelijk bepaalt dat grotendeels wat je overhoud om je boodschappen e.d. te doen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is toch een behoorlijk verschil.
  Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk uitpakt in 2014, ook met de extra kosten erbij. Afwachten dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook voor ons is het afwachten , wat wel positief is is dat we per maand € 40,00 minder aan zorgpremie betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal voor mij alleen 13,79 per maand minder zorgpremie.

   Verwijderen
 8. Ga je ook nog berekenen,wat er duurder wordt en dan dat bedrag verrekenen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel lastig! Ik krijg minder zorgtoeslag, maar mijn premie is door betaling per jaar en daling van de premie ook omlaag gegaan. Het huurwaardeforfait van de woning gaat omhoog met 0,1%, maar wat is mijn huis volgens de gemeente waard?
   Er zijn zo veel verhogingen die nog helemaal niet bekend zijn. Een flinke oorlog in de oliestaten, een vulkaanuitbarsting of een misoogst maken de situatie weer heel anders. Ik wacht af en ben blij met 140 euro meer in mijn portemonnee (als de berekening klopt)

   Verwijderen
  2. wat je huis waard is weet je al want voor je voorlopige aangifte moet je de waarde weten op 1 januari 2013 en niet 2014.

   Verwijderen
 9. Ik heb net ook de berekening voor ons allebei gedaan, en we zouden samen 195 euro meer per maand moeten ontvangen!!! Kan het niet geloven...eerst idd maar eens zien wat er aan extra's uitgaat, en er dan achter komen dat je er alsnog op inlevert...maar dit plaatje is errug leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga niet niet op vooruit, ik heb een heel klein loontje uit een parttime baantje. Dat is te weinig om er iets op vooruit te gaan. Mijn partner gaat wel fors inleveren, maar we weten niet of hij aan het eind van dit jaar nog wel in leven is (kanker, ongeneselijk) dus dat laatste is een grotere zorg voor ons dan een 60 euro per maand inleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat verdrietig, ik wens jullie veel liefde en kracht!

   Verwijderen
  2. heel veel sterkte gewenst, wat lijken mijn zorgen dan klein Ans

   Verwijderen
  3. Dat is hard, mijn man ook maar heeft een traject doorlopen gericht op genezing. Maar we doen zelf veel zoals vitaminen en mineralen en gezond eten. Woon je dichtbij de Duitse grens? Daar zijn klinieken waar ze mensen behandelen die in Nederland uitbehandeld zijn. Worden ook door een aantal zorgverzekeringen vergoed. O.a. de Helioskliniek in Rheine en ook een kliniek in Hüls ( in de buurt van Venlo)

   Verwijderen
  4. Dank @Theda, ik ben de Helioskliniek al op het spoor en heb daarvoor onze zorgverzekeraar al omgezet naar VGZ, net na kerst. We hopen komende week door het zorgloket Duitsland te worden teruggebeld. Wij leven ook gezond, vega, veel sporten, hele en halve marathons, niet roken, matig drinken. En toch slokdarmkanker. Waarom? We weten het niet, misschien toch milieuverontreiniging, aanvliegroute Schiphol? Boven de 50? We gaan in elk geval de komende tijd knokken en als het AMC niets meer voor ons kan doen, willen we in elk geval een gesprek met Helios. Ik heb er goede berichten over gelezen die overeenkomen met de casus van mijn man (pas 53).

   Verwijderen
 11. Ik krijg er 20 euro bij (wia-uitkering). Wat het voor M wordt weet ik niet, ik heb het wel ingevoerd maar vanuit zijn werk moet er een correctie worden gedaan met terugwerkende kracht, dus nu uitrekenen is zinloos....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. geen idee wat er met vriens loon gebeurt. ik wacht het loonstrookje af. de site die je noemde houdt geen rekening met pensioen enz. als ik het daar invul zouden we er 300 per 4 weken op vooruit gaan.. dat geloof ik dus maar even niet :p denk dat het een stuk minder is. al is vriend wel een trede hoger gegaan qua loon :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kan mijn cao niet kiezen dus de berekening klopt niet. Daarbij gaat onze cao zeer rigorous veranderen waardoor iedereen een persoonlijke cao gaat krijgen op dit moment. Ik wacht het wel af en heb mijn budget op basis van de huidige gegevens gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn man heeft een periodiek gekregen in december, dus we hebben sowieso een hoger salaris. Verder gaan we meer dan 100 euro per maand minder zorgpremie betalen door afschaffen aanvullende verzekeringen en hoger eigen risico.
  Andere dingen worden duurder. Zo houdt de studiefinanciering van onze uitwonende zoon eerder op dan dat zijn opleiding klaar is,. En moet hij meer huur betalen voor zijn kamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb het ook snel uitgerekend en kon mijn ogen niet geloven...95 euro meer dan ik eerder berekende over te houden per 2014.
  Helaas.........ik mis het kopje Pensioenpremie.
  Als ik de gegevens zo invoer dat ik gelijk mijn premie van mijn nettoloon aftrek, dan houdt ik net zoveel over als vorig jaar ( en ik ben geen grootverdiener)
  Dus bereken het nog een keer, maar trek dan van je brutoloon je te betalen pensioenpremie nog even af..

  Katinka

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ach loonstrookje van man komt over anderhalve week. ik wacht t wel even af. sowieso elke maand anders ivm overuren..(die hij altijd wel heeft) geen idee dus wat zn basisloon nu is.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat is even lekker! 140,- netto erbij, hoezo crisis in Nederland? Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat is mooi als je flink erbij krijgt.
  Ik wacht wel af. Varwacht wel iets meer. Ivm minder pensioen bijdrage maar zie wel over1.5 week mijn salaris en van mijn vrouw en dan in jan/feb. De inkomsten en uitgave lijst bijweken.
  Iets erbij maar ook veel dingen duurder. (2duurdere autoverz.) maar ook weer 75br minder hypo
  Kijken wat we dan theoretisch kunnen overhouden. Oja praktijk valt altijd tegen.

  BeantwoordenVerwijderen