dinsdag 21 januari 2014

Risico op aardbevingen in Groningen

Als absolute leek had ik ook al bedacht dat we nog niet van de aardbevingen af zijn. Dat er nu 6% minder aardgas uit de grond gehaald gaat worden, betekent niet dat de aardlagen in Noordoost Groningen niet behoorlijk verpest zijn. Er is de afgelopen jaren zo ongelooflijk veel gas uit de grond gepompt. Ook mensen die het weten kunnen, melden dat het risico op aardbevingen de komende tijd nog heel hoog zal zijn! In de afgelopen maand waren er 8 aardbevingen (bron: KNMI)

Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de dreiging die dat oplevert is vergelijkbaar met het hoogste overstromingsrisico in ons land. Dit staatsorgaan verwijt de NAM nog steeds te weinig oog te hebben voor de veiligheid en vooral gericht te zijn op de markt.
Fijn zo'n conclusie! 
Nog over dat hoogste overstromingsrisico: de aardbevingen houden natuurlijk niet op bij de zeedijken en de dijken die het water in de kanalen moeten tegenhouden. Staan de dijken nog wel overeind na een flinke aardbeving? Ook is de bodem hier door de gaswinning flink gedaald (hoe zou dat nou kunnen?)

Misschien moet ik maar een drijvend aardbevingsbestendig huis?
bron: www.floodsite.net

13 opmerkingen:

  1. Ik wil graag verhuizen naar het noorden des lands ooit, maar Groningen zal het niet worden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kom naar Drenthe, het is hier zo fijn wonen :-) ( wij zijn import, maar gaan hier nooit meer weg)

      Verwijderen
    2. Hi, hi, mijn hart ligt in Drenthe, ik heb daar een piepklein huisje in het bos. En ja, onze droom is over en paar jaar verhuizen. Wat leuk dat het jou als import zo goed bevalt!

      Verwijderen
  2. Daar word je niet geruster van :-(
    Wat betreft die kaart. Over welke toekomstige tijdsperiode gaat dit?
    Opvallend dat er in het noorden veel bodemdalingen zijn, ook in Friesland en de Noordoostpolder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Begrijp heel goed dat je ongerust bent en je kunt er zo weinig tot niets aan doen. Veel sterkte ermee

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jakkes! dat is echt geen leuk idee. Zou er erg van balen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In hoeverre houden de bodemdalingen ook verband met het grondwaterpeil? Ik las tijdens een vakantie in Drenthe dat in het Noorden er sprake is van uitdroging. Bij mij stijgt de bodem door stijgend grondwater! Maar ja ik woon ook vlak bij een slapende supervulkaan (= Vulkaaneifel, deze slaapt zeggen Duitse wetenschappers) en een zeer actieve breuklijn. Deze breuklijn heeft ook effect op de bodem.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ach niets aan de hand. Wat scheurtjes in je stucwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Scheuren in de fundering, in de buitenmuren en de dragende muren. Betonnen plafondplaten waar je zo door naar beneden kunt kijken. Van de woonkamer rechtstreeks de gang in kijken. De pot pindakaas uit de grapjast halen, met de deur dicht.
      Nee dit is niet slechts stucwerk, dit tast de constructie aan.

      Petra

      Verwijderen
  7. jullie zijn mooi de sjaak daar in groningen.
    ik leef mee!
    linda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou voor limburg gaan,ik zag trouwens op deze kaart dat het hier in de krimpenerwaard ook aardig zakt,ik wist wel dat we 7 meter onder nap leggen maar gezien dit plaatje wint groningen straks.maargoed leuk is het niet

    groet Danny

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.