zaterdag 1 maart 2014

Een heerlijk pastinakensoepje!

In week 7 had ik afgeprijsde pastinaken gekocht. Ik ken deze groente al heel lang, al wel bijna 40 jaar en het is één van mijn favoriete groenten. Pastinaken kunnen wel een tijdje liggen, ze blijven in de koelkast lang goed, maar toch werd het tijd om deze witte wortels klaar te maken.
Ik had zin in een verwarmend soepje!

Voor een maaltijdsoepje voor twee personen deed ik het volgende:
Ik fruitte de uien in olie tot ze glazig waren.
Vervolgens voegde ik daar de aardappel en de pastinaken aan toe
De aardappel en de pastinaken even meebakken en vervolgens de bouillon er bij.
Een kwartiertje koken.
Dan de staafmixer er op en sambal en de spinazie toevoegen.

Nodig:
zonnebloemolie
2 gesnipperde uien

400 gram schoon geboende en in stukjes gesneden pastinaken (bladaanzet verwijderen)
300 gram aardappel, geschild en in stukjes
blikje lima bonen, 250 gram uitlekgewicht

1 liter bouillon van blokjes (ik gebruikte 1 paddenstoelen en 1 groentebouillonblokje)
koffielepel sambal
2 à 3 blokjes diepvriesspinazie

staafmixer

Het was een heerlijke soep! Naast de pastinaken gebruikte ik tamelijk neutrale ingrediënten, zodat de pastinaken goed te proeven waren. De sambal is natuurlijk niet heel erg neutraal, maar die geeft de soep wat extra pit. De spinazie was voor de kleur, anders wordt de soep zo beige-grijs, niet echt smakelijk. Het groen van de spinazie maakte dat de soep er goed uitzag. Het oog wil ook wat tenslotte!
Ik heb nog overwogen om in plaats van de witte lima bonen kikkererwten te gebruiken, maar die hebben een nogal uitgesproken smaak.
Mijn soepje van eigen bedacht recept is goed geslaagd!

3 opmerkingen:

  1. Ik heb nog veel blokjes pastinaak in de vriezer en die moeten eigenlijk eens opgemaakt worden om ruimte te maken.
    Dit recept is er heel geschikt voor, dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hierin Nederland is het een groenten die je niet overal ziet. In Roemenië wordt die volop aangeboden op de markt en doen mensen het in de soep, als groenten enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pastinaak is ook goed zelf te kweken in de moestuin. Je moet alleen zorgen dat tijdens het kiemen de grond niet uitdroogt. Echt een heerlijke groente.
    De tip van de spinazie ga ik ook eens uitproberen, dat lijkt me inderdaad een betere kleur te geven.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.