Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 6 april 2014

Gezondheidstip: let op teken

 teek, bron: wikipedia
Vandaag in het nieuws: er zijn meer teken dan ooit. Hoe het komt, dat weet men nog niet, maar je hebt heel veel kans om een tekenbeet op te lopen.
Volgens RTV Noord is het gebied rond het Paterswoldse meer (voor zwemmers en zonnebaders: dus ook de Hoornse plas!), even ten zuiden van de stad Groningen, een gebied waar je heel veel kans loopt op tekenbeten. Andere plaatsen waar je meer dan gemiddeld kans loopt op een tekenbeet zijn de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en het Noord-Hollandse duingebied.

Is dat een probleem, zo'n tekenbeet? Ja, wel als je van die beet de ziekte van Lyme oploopt en als die ziekte (veel) te laat behandeld wordt. Als de ziekte snel behandeld wordt met antibiotica valt het allemaal wel mee, maar als dat niet zo is, dan is de ellende groot.
Volkskrant.nl: De ziekte kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

Recent werd bekend dat vijf patiënten met de ziekte van Lyme in het afgelopen half jaar zelfmoord pleegden vanwege de ondraaglijke ziekte en onhoudbaar leiden lijden (n.a.v. reactie van Tante Jet) dat hiermee gepaard ging. Dat vind ik uitermate dramatisch! Ik ben van dit bericht heel erg geschrokken.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Lyme Patiënten krijgen jaarlijks 76.500 mensen de ziekte van Lyme.

7 opmerkingen:

 1. Ja, erg inderdaad wat die kleine beestjes kunnen veroorzaken!
  Toevallig heb ik net deze week wat verhalen gelezen van mensen met Lyme.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook besmet geraakt met de ziekte en had gelukkig een hele duidelijke plek op de binnenkant van mijn arm ook had ik koorts en daardoor ziek gevoel. Na een week antibiotica was ik weer de oude. Maar soms als ik al die verhalen lees van mensen die jarenlang ziek zijn en zo ben ik niet helemaal gerust. Ga dit de volgende keer aankaarten bij mijn huisarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik ben gebeten door een besmette teek. Het was zo'n 20 jaar geleden en ik was op vakantie in Zeeland. De plaatselijke dokter zag de duidelijke tekenbeet maar wilde geen antibiotica geven omdat hij het een "modeziekte" vond. Bovendien had ik volgens hem maar een kans van 1 promille dat ik er wat aan over zou houden. Ik heb de goede man aan zijn verstand gepeuterd dat ik alleen vertrok met een recept voor antibiotica en tenslotte gaf hij me dat om van me af te komen! Het is maar goed dat ik zo eigenwijs ben ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bij een tekenbeet is het allerbelangrijkste binnen 24 uur verwijderen... dus na elke dag buiten goed voelen/kijken of je een teek in je huid hebt zitten..

  verwijderen.. met een bij de dierenarts verkrijgbare klauw, 2 maten in een zakje voor €5,- deze doe je om de teek, draaien en het dier laat probleemloos los, daarna ontsmetten met alcohol, dus GEEN tekenpincet, want het dier voelt de druk/pijn van de pincet in zijn voorlichaam en laat zijn gif lopen uit zijn achterlijf t in jouw lichaam, als de teek geen giflozing heeft gedaan is er geen kans op besmetting! teek opvangen in een kopje warm water met een druppel afwas, waarom? dan zie je of het dier nog leeft, alle poten heeft, en het is een zeer snelle dood.
  als ik of mijn hond na elke teek een antibiotica kuur hadden genomen, was ik een doorlopende gebruiker geworden!!
  pas bij een rode ring rond de plek waar je gebeten bent of bij verhoging antibiotica nodig,

  tip bewaar de teek in schoon water, mocht je toch klachten krijgen, dan de teek opsturen! Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je bedoeld waarschijnlijk de O'tom om teken te verwijderen, die is inderdaad ideaal!! Supermakkelijk in gebruik en veel veiliger, wat jij al zegt. Goede tip om de teek te bewaren!

   Verwijderen
 5. Ik betrap je niet vaak op spelfouten, maar nu heb ik toch een grote te pakken... '..... vanwege de ondraaglijke ziekte en onhoudbaar --> leiden <--dat hiermee gepaard ging..'

  Geeft niet, maar ik merk het toch even op. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, hi, ik doe heel erg mijn best om spelfouten te voorkomen, maar eigenlijk ben ik beetje dyslectisch en heb ik regelmatig moeite met de spelling.

   Verwijderen