woensdag 23 juli 2014

Eco programma's wasmachine

Op mijn nieuwe 2,5 jaar oude wasmachine zitten Eco wasprogramma's. Op mijn oude wasmachine, die ik bijna 20 jaar gebruikte, zaten geen Eco programma's. Eco wasprogramma's zijn goed voor het milieu en ook voor de portemonnee, neem ik aan. Gisteren heb ik weer eens een was gedaan op een Eco programma. Wat ik mij altijd afvraag, is waar nu precies de besparing zit bij dit programma.
Het 30 graden Eco-programma heeft een wastijd van 2 uur en 54 minuten. Bijna 3 uren dus. Het normale 30 graden programma doet er veel korter over, namelijk 48 minuten. De beide programma's die ik hierbij vergelijk, hebben evenveel centrifuge-toeren. Dus daar zit het verschil niet.
Waarom is het meer dan twee uur langere programma Eco? Het water wordt in beide gevallen tot 30 graden celsius verwarmd, dus daar zit geen verschil. Zou er wat minder water gebruikt worden, waardoor er minder energie verbruikt wordt? Minder water is natuurlijk ook al wel fijn, want het verbruik van minder water is goed voor het milieu. Die ene liter of misschien iets meer, maakt in het waterverbruik niet veel uit, maar wel in het energieverbruik.
Weet iemand waarom de Eco knop Eco is, terwijl hij veel langer wast en de motor dus langer moet draaien?
Wie het weet mag het zeggen!

27 opmerkingen:

 1. Dit vond ik op internet: Eco stand: Bij de eco stand duren de wasbeurten langer maar de kleding wordt op een stuk lagere temperatuur gewassen. Deze kun je namelijk al op 30 graden wassen. De Eco stand wordt vooral gebruikt als je echt smerige vlekken op je kleding hebt.

  Als je kleding dus niet al te vies is kun je volgens mij het beste je gewone 30 graden programma gebruiken.

  groetjes, Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier eco stand op de machine, gecombineerd met een kort programma, dan duurt de wasbeurt maar 10min langer. Wel was ik op 40graden,anders gaan de peutervlekken er niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hangt van de definitie van de fabrikant af. Er zijn ook machines die dan bv bij een 60 graden programma ipv tot 60 graden maar tot 30 verwarmen en het langere weken gebruiken om tot hetzelfde wasresultaat te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sluit me aan bij de reactie van Mia. Normale niet zo vuile was kan altijd al op 30 graden gewassen worden met een kort programma. De besparing van een eco programma zit hem dus in vieze was die daardoor eigenlijk een hogere reinigingstemperatuur nodig heeft. Door langer in het sop te blijven wordt het op de lagere temperatuur dan wel schoon.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk die eco knoppen hier nog de ouderwetse inweek knop gebruik geen stroom en kan tot 6 uur laten inweken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb op mijn wasmachine een eco programma 60° zitten en dat gebruik ik af en toe ter vervanging van de kookwas op 90°. Wat ik wel meestal doe, is de wasmachine water laten nemen, een paar keer laten draaien zodat water en wasproduct goed vermengd zijn en daarna het programma stopzetten en het wasgoed een uurtje of twee in het sop laten weken. Gedurende die tijd krijgt het vuil de kans om los te komen. Daarna herstart ik het programma. Ik doe dat enkel met witte was want bij een kleurwas zit de kans er misschien in dat er kleur van het ene stuk wasgoed op het andere zou overgaan omdat het natte wasgoed dan te lang op elkaar ligt.
  Op de wasmachine van mijn schoondochter staat een ecoprogramma van 30° en dat programma duurt amper 35 min. Ik stel me dan wel de vraag of het wasproduct tijd genoeg gehad heeft om efficiënt te werken. Het 'witte' was ziet er in elk geval niet zo schitterend wit uit of de mijne en haar gekleurde was is valer. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waspoeder is over het algemeen na 15 minuten 'uitgewerkt' Doe maar eens wat waspoeder in een emmer water van 30 graden, roeren en laat dit maar eens staan (met was erin anders is het zo zonde) na 15 minuten is het beetjes schuim weg en heeft het wasmiddel zijn werk gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook een eco programma op mijn wasmachine zitten,maar die gebruik ik nooit. Ik gebruik wel altijd het korte programma. Ik vind het absoluut niet nodig om de wasmachine uren lang te laten draaien voor mijn beetje was die niet eens echt vies is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. beetje anders maar ook weer niet; onze vaatwasser heeft in het boekje een tabel staan met energie- en waterverbruik van alle programma's en dan is eco voor beiden niet het zuinigst! (en ook niet het schoonst).
  Eco zegt dus ook niet alles. Misschien dat dit van sommige wasmachines ook wel te vinden is?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het veel kortere normale programma is het zuinigst. Ik denk dat je je 30 graden Ecoprogramma moet vergelijken met een wasprogramma dat veel heter wast. Doordat het Ecoprogramma zo lang duurt, wordt je Ecowas net zo schoon als bij 60 graden en dan is er wel een verschil in energieverbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb (bij handmatig instellen, wat ik eigenlijk altijd doe) onder 30 graden bij mijn vorig jaar gekochte wasmachine nog een sterretje staan. Als ik mij het goed herinner was dat wassen met water zoals het uit de kraan komt, oftewel met koud water. Bij was waar geen al te grote vlekken in zitten kom ik zo (incl extra spoelen omdat ik anders de neiging heb allergisch te reageren op wasmiddel) uit op een programma van ongeveer 75 minuten. Daarnaast heb ik ook nog een 'katoen eco' stand maar of die zuiniger is weet ik eigenlijk niet, misschien toch maar eens in de handleiding duiken om het uit te zoeken..

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Azijn gebruik ik als zeeprestverwijderaar, geen naar azijn ruikende was en de eczeem en jeuk is sindsdien helemaal weg. Toevoegen als wasvezachter.

   Verwijderen
  2. @ Lobke: Dankjewel voor de tip! Dat ga ik zeker een keer uitproberen (azijn heb ik standaard in huis) de volgende was!

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  3. Dit klopt alleen als je klachten krijgt door de zeepresten, die inderdaad worden geneutraliseerd door de azijn. Als je overgevoelig bent voor een van de andere stoffen, zoals het parfum, dan helpt die azijn daar helaas niet voor.
   Ankie

   Verwijderen
 12. Op mijn machine ook een 60 graden ecostand.. Gebruik dat voor de witte was, en moet zeggen die komt er schoner uit dan op 60 of 90 graden normaal programma... Het langer in het sop liggen en de bleekwerking van het wasmiddel doet hier dus met tijd het werk ipv energie. Kan inderdaad kloppen want bewegen is goedkoper dan water verwarmen..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook dat water verwarmen is ook niet nodig daar heb je toch een cv-ketel voor dus hup de kraan aansluiten op warm water, was hier altijd op programma 30 graden maar wel met minimaal 50 graden water dus zuinig en voordelig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als jij de kraan aansluit op het warme water doet je machine dan ook de spoelingen met warm water ? Ik vraag me af hoeveel je dan eigenlijk effectief bespaart....

   Verwijderen
  2. Nee, dan is de kraan weer om gezet, het is toch niet lastig om te weten wanneer een machine gaat spoelen. En ja je bespaard toch een hoop zeker men tegenwoordig steeds meer wast.

   Verwijderen
  3. Weet niet of vullen met warm water echt beter is.. Logisch, het zal stroom besparen, maar mij is altijd geleerd dat als je het water te warm toevoegd je ook vlekken kan laten inbranden...

   Verwijderen
  4. Nou ik weet uit ervaring met 4 kids in de smeerfase ik de was echt schoner krijg op een hogere temperatuur en dat is ook nog eens beter voor de machine :)

   Verwijderen
 14. Bij mijn wasmachine heb ik geen officieel eco programma. Maar in het boekje van mijn wasmachine staat bij elk programma het verbruik aan stroom en water aangegeven. Hierdoor kan ik het meest zuinige programma uitkiezen, handig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is net zo als een auto dat ga je vaak niet halen en verbruikt hij toch meer.Zeker qua elektra is zelf meten het beste.

   Verwijderen
 15. Staat allemaal in je het boekje die je gekregen hebt bij je wasmachine. Mijn eco-programma duurt een uur langer en verbruikt ook minder kWH (geen idee waardoor/hoe trouwens) en gebruikt 37 liter water i.p.v 70 bij het normale programma. Mijn wasmachine kan alleen op 40, 60 en 90 graden eco.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn eco programma duurt drie uur langer. De was ruikt muf.
  Het kost minder water, sommige stukken was worden niet eens nat...lekker schoon. Het kost meer stroom.
  Wie wil er nou dat de wasmachine vier en een half uur doet over een was?

  Mijn machine draait een verkort gewoon programma. Dat is beter, voor mij, mijn wasgoed en ik gok maarzo ook voor de machine zelf.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vandaag op de camping ook het eco- programma. Dat gaat als volgt: sopje maken van biotex en laastste restje shampoo uit een fles met het laatste water uit de ketel. Aanvullen met koud water. Het sop en de was in een zwarte vuilniszak of in dit geval kanozak gieten. In de zon zetten en 3 uur later het hele spul in een teiltje en dan nog wat bewegen. Danhet handspielprogeamma. Het sopje wordt bewaard voor schoonmaakklusjes of handenwassen bij de caravan

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik was met mijn eigengemaakte wasemulsie van sunlight en soda, azijn als wasverzachter. Bij vieze was of zaken die ik wil laten inweken zet ik na een minuut of 6 de machine uit en dan de volgende ochtend aan. Stroomloos een nacht laten weken wast stralend schoon :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt voordelig maar na 6 minuten is water niet op temperatuur maar wel dito stroomverbruik en in de ochtend weer zelfde verhaal dus 2x duur elektra voor een was :(

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.