Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 27 juli 2014

Waterflesjes

Al weer een hele tijd geleden had ik van Milieucentraal een blauwe dopper gekregen.

Het waterflesje werkt voor mij perfect:
- ik drink sindsdien veel meer water
- het flesje is goed afwasbaar
- als ik de site mag geloven, dan is het flesje goed voor het milieu, want het wordt klimaatneutraal geproduceerd, is vrij van BPA* en draagt bij aan drinkwaterprojecten in Nepal.
- ik koop geen plastic flesjes meer
* BPA staat voor Bisfenol A, een schadelijk stofje dat via plastic in je voeding terecht kan komen. 

Drie weken geleden ontving ik er ook eentje op mijn werk, een groene, gratis van de werkgever. Normaal gesproken dronk ik veel koffie, nu drink ik daar ook veel meer water, uit zo'n fijn flesje.

Ik ben heel enthousiast.

Dus wat heb ik gedaan? Ik heb voor dochters en hun partners een flesje besteld.  Voor de ene dochter een rode en voor haar vriend een groene, voor de andere dochter een groene en voor haar vriend een witte.

En nee, ik heb geen aandeel en word ook niet betaald voor dit bericht.

25 opmerkingen:

 1. Dit zijn inderdaad fijne waterflesjes. Het is ook fijn dat je het water ook in een bekertje kunt schenken dat je van de fles af kunt halen.

  Ik heb zelf de blauwe fles.

  Een fijne zondag.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, nog een Pecunia...wat leuk. Ik heb nog niet zo'n flesje maar het lijkt me erg handig.

   Verwijderen
 2. Mijn man en ik hebben ook allebei een bpa vrije waterfles van een halve liter. Geen dopper maar een fles van de bijenkorf. Het model lijkt op de glazen slagroomflesjes van de melkboer van vroeger met zo'n dop van zilverpapier, maar dan wat groter. Er zit een rvs dop op met draagkoordje. Ik vind ze ideaal. Goed af te wassen en handig mee te nemen. Sinds we ze hebben ook geen flesjes meer gekocht. Ze gaan mee met fietstochtjes, dagje weg, sport enz.
  Weer een goede stap voor een kleinere plasticafvalberg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gisteren zag ik ze bij de wereldwinkel liggen. Maar ik heb al een stalen flesje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn dopper is roze en ik vind het een uitkomst. Heb 'm onlangs gekocht bij de wereldwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. is het niet schreeuwend duur zon flesje? ik spoel steeds mn plastic flesje uit ,bespaar ik toch ook milieu en mn beurs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewone, gevulde waterflesjes zijn niet bpa vrij. Deze zg. weekmakers komen in het water, dus in het lichaam terecht als het flesje warm wordt. Navullen en lang gebruiken is dus niet heel gezond.
   Onze flessen waren in de sale 14,95 euro. We kopen nooit meer flesjes water dus je haalt het er opdenduur uit.

   Verwijderen
  2. Het flesje kost 12,50. Je kunt hem eindeloos gebruiken. Dat weegt wel op tegen de hoeveelheid plastic afval die er anders gemaakt zou worden. Daarnaast is gebruik van het flesje gezonder, omdat er geen weekmakers in zitten.

   Verwijderen
 6. Mij lijkt het niet zo handig, je moet die Dopper toch geregeld schoonmaken.
  Ik gebruik gewoon een plastic flesje mineraalwater en die vul ik dan 2 of 3 dagen bij, daarna gooi ik hem weg (anders wordt het te vies) en neem ik een nieuwe. Voor die 15 cent per flesje ga ik niet moeilijk doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het gaat ook niet om het geld maar de berg afval die je ermee creert, dat is ook het overdenken waard. Je investeerd 1 keer in zo'n fles en je doet je gezondeheid en het milieu er een plezier mee.

   Verwijderen
  2. Twee of die dagen met zo'n flesje is 121 flesjes per jaar, a 15 cent is 18,25 per jaar.
   Na acht maanden heb je die Dopler fles terugverdiend, plus een bijdrag gelevrd aan waterproject in Nepal, plus minder vervuiling.

   Het is maar waar je prioriteit ligt.

   Verwijderen
 7. Ik heb er een gehad maar elke keer ruzie met de dop, kreeg hem er vaak niet goed op, lag aan mij want de fles is wel goed.

  Ik gebruik 3 wegwerpflesjes en elke week doe ik er een drupje chloor en afwasmiddel in, beetje droge rijst en verder wat water en dan flink schudden, zo is de binnenkant weer god schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien wel goed schoon maar die plasticrommel krijg je op den duur toch binnen. Ik ben ook heel erg voor zuinig en hergebruik, maar dit is verkeerde zuinigheid naar mijn mening.

   Verwijderen
  2. Ik beschrijf alleen wat ik doe en waarom de Dopper me niet beviel.

   Doe er ook geen jaar mee elke 2 maanden nieuwe. Moest bij het kopen wel oppassen, sommige zijn zo dun dat ze snel indeuken, dat is niet handig

   Verwijderen
 8. Ik gebruik hervulbare flessen van Tupperware. Ik heb er twee van 1l in de koelkast, naar mijn werk neem ik die van 0,75l mee en in mijn handtas heb ik er eentje van 0,5l. Als mijn kleintje ooit stuk gaat, ga ik voor een dopper!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van hetzelfde merk. En artikelen van die fabrikant zijn nog nooit weekmakers of verkeerde verfstoffen gebruikt. Ik vind ze geweldig.

   Verwijderen
 9. Hier staan 2 roze in de kast. Fijn in gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb hem ook. Goed voor mens en milieu!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb jaren een plastic Dopper gehad maar helaas is het flesje onder een rijdende bus terecht gekomen en gesneuveld....
  Nu heb ik een roestvrijstalen Dopper. Daar kan ook meer in en dat is erg handig als je lange routes loopt of fietst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind een dopper helemaal niet handig en drink doordat ik de dop moet losdraaien veel minder dan goed voor mij is. Ik heb daarom een ca.mel.back met een sportdop. Lekt ook minder, want mijn zoon heeft 'm elke nacht in zijn bed liggen. Bekertjes water gaan om, dopjes 's nachts op een fles draaien is ook geen doen. Dus wij zijn hier heel erg blij mee. En ze zijn ook nog eens de helft groter 750 ml ipv 500 en even duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super! Dit is iets wat ik al heel lang wil, misschien moet ik er gewoon maar een kopen :-)

  Groetjes
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook fan. Ook fijn dat je kunt kiezen hoe je uit de Dopper drinkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jongste dochter heeft er ook eentje, groot succes. Zelf heb ik een van tupperw are 0,75 liter .

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb een rode. Handig vind ik ook dat in het winkelentrum 2 vulplaatsen zijn. Je hangt je dopper in de klem en drukt op de knop om de fles met water bij te vullen. Als het warm is neem ik de dopper dus altijd mee als we boodschappen gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen