donderdag 11 september 2014

Een prijskaartje aan de beste koop of best getest

De Consumentenbond test al jaren producten. Vroeger konden bedrijven gratis adverteren met mooie testresultaten. Tegenwoordig moeten bedrijven flink betalen als ze met goede testresultaten reclame willen maken.
Hoeveel kost dat?
Dat hangt er van af waar je het keurmerk voor wilt gebruiken. Op de eigen website kost het 3000 euro. Voor televisiereclame moet een bedrijf  tot 10.000 euro betalen. 
Multinationals zullen hun hand er niet voor omdraaien, maar het is best veel als je een klein bedrijf hebt.
Is dat dan wel eerlijk?
Ik vind dat de Consumentenbond met zulke prijzen op zijn minst de schijn wekt niet onpartijdig te zijn. Consumenten zullen al snel denken dat met geld alles te koop is en dat wil je als zogenaamd onpartijdige Consumentenbond juist vermijden, lijkt mij.
Dat keurmerk is een eigen verdienste van de producent. Zijn product is het beste of het beste aanbod voor de beste prijs.
Wat vind jij?
Mag een Consumentenbond geld vragen voor het gebruik van het keurmerk?
Bron: NOS.nl

15 opmerkingen:

  1. Ik vind eigenlijk van niet. Bij mij roept het dan vraagtekens op als een groot bedrijf wint. Waren ze echt de beste, of kiest de Consumentenbond voor een groot bedrijf, omdat die wel geld hebben om het keurmerk te kopen?

    Tegelijk begrijp ik het ook wel. Het ledenbestand van allerlei organisaties neemt af, dat zal voor de Consumentenbond niet anders zijn. Ze moeten toch ergens geld vandaan halen om bestaansrecht te houden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neem CB al jaren niet meer serieus, vroeger veel beste getest items gehad maar waren dramatisch slecht kijk al naar vele andere testen bv bij onze oosterburen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze moeten wel, willen ze blijven bestaan. Ik ben inmiddels geen lid meer, maar ik heb sinds eind jaren '80 al zo vaak flinke missers gehad met hun beste koop predikaat dat het me een worst zal wezen.
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik sluit me helemaal aan bij Daantje. Ik denk er precies hetzelfde over.

    Groet Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helemaal mee eens. Je ziet (zag) dat soort ontwikkelingen bij heel veel van dat soort organisaties. Oorspronkelijk meestal opgezet vanuit min of meer ideologische doelstellingen. Wat te denken van bijv, zoals de ANWB (bond), de woningbouw -verenigingen -, de arbodiensten (oorspronkelijk meestal stichtingen) en de cooperatieve Rabobank. Op een gegeven moment wordt vaak de macht overgenomen door bestuurders met andersoortige doelstellingen. De vraag is hoe hou je dit soort ontwikkelingen in de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ach ik vind het wel begrijpelijk. De comsumentenbond steekt natuurlijk veel geld en moeite in het testen van de producten. Daarna gaan producenten met de resultaten aan de haal voor niks. Het gaat natuurlijk alleen om het ' recht' om de testresultaten in je reclame te gebruiken, niet om de test zelf.
    Wat ik wel jammer vind is dat je als consument vervolgens moet betalen (lid worden) om de uitslagen te zien. Misschien moeten ze de bedrijven nog iets meer laten betalen en dat het dan voor ons consumenten gratis wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als ik het goed begrijp, verlangt de consumentenbond geld, als iemand reclame wil maken met een product, die als beste uit de test komt. Aan de test zelf verandert niets. Want testen gebeuren altijd blind.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit wist ik niet. Maar het is voor mij een echt probleem. Zoals je als uitlegt, gooit het de onpartijdigheid te grabbel. En dat was nou net waarom ik lid was van de Consumentenbond.
    Als de Consumentenbond zo in de problemen zit, dat ze er geld voor moeten vragen, had ik een percentage (0,000xx%) acceptabeler gevonden dan een bedrag. Nu hebben kleine bedrijfjes veel meer moeite.
    Ik ga mijn lidmaatschap serieus heroverwegen. (Misschien blijf ik lid als alternatief voor een rechtsbijstandsverzekering nl) Maar een brief wil ik er wel aan wagen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit wist ik niet en ik had dit ook nooit gedacht. De Consumentenbond doet die testen toch zelf? Niet omdat het móet? Ik vind het raar dat je uiteindelijk moet betalen wil je met de testresultaten adverteren. Als mijn product als best uit de test kwam, zou ik dat ook lekker weigeren en denken: Goede wijn behoefd geen krans. Maar idd. zou ik dan ook wel 'bang' zijn, dat de Consumentenbond bij een volgende test mijn product óf niet zou testen, óf niet zou 'laten' winnen. Ik twijfel bij zulke bedragen toch echt aan de onafhankelijkheid van zo'n test.

    Hoe weet je trouwens dat er zulke bedragen neergeteld moeten worden?

    Ik zie de laatste tijd veel reclames voor de Lidl koffie (weet even niet welke precies) langskomen met de testresultaten van de Consumentenbond. Die koffie zal dan binnenkort wel duurder worden...

    Teunie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben nieuw hier en zie veel informatie op je blog waar ik mee uit de voeten kan. Succes met zuinig aan doen. Ik ga je volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zelfs wat echt onpartijdig is, moet gefinancierd worden, de vraag is dan hoe onpartijdig een organisatie überhaupt kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een product moet een keurmerk hebben omdat het van kwaliteit is, niet omdat de producent veel centjes heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nee, de consumentenbond mag geen geld vragen. De redenen waarom zijn hierboven al geschreven. Ik hou niet van de consumentenbond, netzo als ik ook geen hoge pet op heb van het voedingscentrum. Alleen als ik een grote aankoop doe (wasmachine, laptop etc.)kijk ik om me te informeren op verschillende websites. Idioot ook dat de uitslagen van al die tests alleen te bekijken zijn als je lid bent.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.