Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 29 november 2014

En ik maar denken dat pensioengeld er was voor de oude dag!

Staatssecretaris Klijnsma wil dat we onze hypotheek er mee af lossen. Dan blijft er volgens de staatssecretaris wel wat minder over, maar dat hypotheek af lossen is goed voor de huizenmarkt.

Oh?
Ik noem dat oneigenlijk gebruik van geoormerkt geld.
En eigenlijk word ik er heel kwaad van. Als je je pensioen mag gebruiken voor heel andere dingen dan je pensioen, dan is naar mijn mening het hek van de dam.

Wat gebeurt er als je geld onttrekt aan je pensioenaanspraken?
Moet je dit dan ook doen als je als werkloze in de bijstand raakt? Moet je dan eerst je pensioen "opeten" voordat je bijstand krijgt?
En wat als je als oudere veel zorgkosten krijgt? Moet je dan ook eerst je pensioentje leegtrekken voordat je Thuiszorg of andere zorg vergoed krijgt?

En waar was Jetta ook al weer de bewindspersoon van? Oh ja, van sociale zaken en werkgelegenheid!

16 opmerkingen:

 1. Je pensioen is inderdaad toch iets voor je oude dag zou je denken . En dat moet je toch daarvoor kunnen gebruiken en niet voor andere dingen zou je denken . Klijnsma heeft kennelijk andere gedachten en ideeën al vraag ik me af doet ze dat met haar eigen pensioen ook haar hypotheek aflossen b.v

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klijnsma is niet zelf op dit idee gekomen. Het plan komt van 'de constructieve oppositiepartijen', vooral de ChristenUnie. Het aflossen van de hypotheek met pensioengeld komt daar vandaan. Het idee is dat mensen geld 'naar voren' halen en daarom nu minder (hypotheek)schulden hebben waardoor ze later ook minder pensioen nodig zullen hebben. Ze zullen later dan wel heel sober moeten leven omdat ze geen of weinig pensioen meer hebben, maar dat is kennelijk geen punt van zorg geweest in de overwegingen. In feite betekent dit dat we terug zullen gaan naar de tijd toen het AOW net werd ingevoerd, alleen AOW en niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze dame heeft wonderlijke voorstellen en gedachten. Een afgelost huis met een moestuin voor ouderen met smalle beurs.Die krijg je vanzelf,als je pensioengeld voor iets anders gaat gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het wel iets om over na te denken, mits vrijwillig. Wie zegt mij dat er nog iets van ons pensioenpotje over is als we eindelijk met pensioen mogen, als we dat al halen.aflossen levert direct lagere lasten op. Tuurlijk moet je wel wat overhouden voor je pensioen. Iets om uit te zoeken. Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jetta draagt 2 petten en in dit geval de pet van 'werkgelegenheid in de bouw': en als je jonger dan 50 bent los dan gewoon je hypotheek af van je pensioengeld. Je hebt er in dat geval zelf iets aan want tegen de tijd dat je 70 bent is het vat van de fondsen leeg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klijnsma heeft wel vaker van die onnavolgbare gedachten...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja en dan heeft straks half nederland braaf z'n hypotheek afgelost en dan valt je huis plotseling in box 3 en kun je 1,2% belasting over de overwaarde gaan betalen..........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar gaan we weer met de bangmakerij.....

   Verwijderen
  2. Ineke waarom omschrijf je dat als bangmakerij? Waar is dat op gebaseerd?
   De regering is niet echt betrouwbaar de laatste jaren en elke keer wueer veranderingen zodat je eigenlijk niet meer je eigen toekomstplan kan maken. Ervan uitgaan dat de belasting, lasten etc. niet erg veranderen de komende decenia kan je niet meer. Terwijl dat nu juist de bedoeling is toch? Zorgen voor jezelf en niet afhankelijk zijn.
   ;d

   Verwijderen
 8. Ik weet niet of dat allemaal zomaar kan. Stel dat mensen massaal hun pensioen vroegtijdig opeisen, nou dan hebben de pensioenfondsen en verzekeringen wel een probleem. Die hebben dat geld ook niet op de plank liggen maar geïnvesteerd ergens. Zou een soort van bankrun worden met als gevolg dat de fondsen omvallen en niemand meer een pensioen heeft. Ik heb overigens wel ergens gelezen dat van zzpers die het niet redden wel gevraagd schijnt te worden eerst hun opgebouwde pensioen en/of de waarde van een levensverzekering op te nemen alvorens ze in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Of het waar is weet ik niet. Aan mijn dochter is overigens wel gevraagd, toen ze van de ww in de bijstand kwam, te informeren of ze haar levensverzekering af kon kopen. Omdat ze een overlijdensrisicoverzekering heeft kon dit niet. Gr. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik word er ook heel boos van! Waarom niet een eigen potje zoals in Duitsland?Dan kan de Overheid er ook niet aankomen.Omdat hun het huishoudboekje niet op orde hebben,mogen wij het bezuren.En het wordt om ons afgewenteld.Dat mens is ongeschikt voor dr baan.Eruit schoppen meteen!! Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het eigenlijk wel een goed idee, een afgelost huis is nou eenmaal al de helft van je pensioen. Dan heb je al veel eerder genoeg pensioen om de vaste lasten te overbruggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. en de mensen die geen pensioen opbouwen ? :p soms wel blij dat ik zelf bepaal wat er met mn geld gebeurd, ook al is het een eng idee voor later.. ik ben gastouder, bouw dus geen pensioen op (of het kost me erg veel geld, dan spaar ik liever zelf.. :S)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dat een enge ontwikkeling want als je straks de pensioenpot kunt gebruiken voor het aflossen van de hypotheek is er waarschijnlijk ook de mogelijkheid om je te dwingen je pensioen pot te legen voor je aanspraak kan maken op bijstand. Eerst de pensioenpot leeg en dan pas subsidie voor wat dan ook. Het lijkt me dat we dan op een glijdende schaal zitten en de mensen die het het hardst nodig hebben zullen het snelst beneden zijn.
  Maar misschien ben ik te cynisch. Een onbetrouwbare overheid doet dat nu eenmaal met je :(

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jetta verzint elke keer iets anders, lekker makkelijk als je staatssecretaris bent met een riant inkomen, maar weinig sociaal mevrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom is je eigen pensioen gebruiken voor het aflossen van je eigen schuld nou weer niet sociaal?

   Als je het niet wilt doe je het lekker niet. Leven en laten leven...

   Verwijderen