Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 9 januari 2015

Dubbel geschokt

Het is vandaag wel weer een dag met schokkend nieuws.

Allereerst de gijzelingen in Frankrijk.
In een supermarkt en in een drukkerij worden door terroristen onschuldige mensen gegijzeld. Wat zullen die mensen bang geweest zijn tijdens deze urenlange gijzeling. Vreselijk! En dat terwijl de gijzelnemers konden weten dat het nemen van gijzelaars een heilloze weg was, want dat het voor hen toch nooit goed kon aflopen.
Heel triest dat er doden zijn gevallen, waaronder niet alleen de gijzelnemers, maar ook toevallige klanten van de supermarkt en mensen van de politie.

Het tweede nieuwtje wat ik heel schokkend vond, maar dan op een totaal andere wijze, is dat bij de gaswinning in Groningen nooit rekening is gehouden met de veiligheid van de mensen hier.
Ik citeer uit het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zoals het in een bericht op RTV Noord staat:
"Het ministerie van Economische Zaken en de NAM zijn ernstig tekort geschoten bij de gaswinning in Groningen. Ze hebben jarenlang alleen maar oog gehad voor de opbrengsten en zijn blind geweest voor de veiligheid van de inwoners van het winningsgebied."

Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft tot 2013 gefaald. 'De toezichthouder heeft zich lange tijd niet opgesteld als kritische waakhond', zo concluderen de onderzoekers.


De NAM wordt verweten niet te hebben voldaan aan de zorgplicht. Ook worden vraagtekens gezet bij de te grote rol van het ministerie van Economische Zaken.

En dit staat er op de site van de NOS:
Veiligheid heeft tot 2013 geen enkele rol gespeeld bij de gaswinning in Groningen. Het ministerie van Economische Zaken, gaswinningsbedrijf NAM en zelfs de toezichthouder hadden alleen maar aandacht voor de gasopbrengst. Zij hebben daarmee hun zorgplicht verzaakt.

Blijkbaar kon het de betrokkenen helemaal niets schelen dat het voor de regio onveilig was, zolang er maar goed verdiend kon worden aan het aardgas.

In december draaide de NAM de gaskraan bij Loppersum en Woudbloem nog even flink open, want er mocht van de minister nog wat gas gewonnen worden. De maximaal toegestane winning van  42,5 miljard kuub gas was nog net niet behaald. Toevallig of niet, binnen een maand was er zowel in Loppersum (30 december) als in Woudbloem (6 januari jl) een flinke aardbeving.

Burgemeester Van Beek van de gemeente Eemsmond is verbaasd over het vernietigende conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij moet haar verantwoordelijkheid nemen voor haar zwaar getroffen gemeente, maar hoe doe je dat als landelijke instanties de veiligheid van je bewoners negeren?

Opmerkelijk: De NAM wijst er in een reactie nadrukkelijk op dat het rapport nog geheim is. 'De NAM heeft net als andere geïnterviewde partijen een eerste versie van het rapport onder strikte geheimhouding ontvangen van de OVV. Partijen die informatie verstrekken uit dit rapport kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Daarnaast is het rapport nog niet definitief,' zo schrijft het gasbedrijf op de eigen website.

Dus de NOS en RTV Noord kunnen strafrechtelijk vervolgd worden? Zou dat mij ook kunnen gebeuren? Ik citeer alleen NOS en RTV Noord, ik heb geen idee of dat consequenties heeft.

8 opmerkingen:

 1. Vreselijk die gijzelingen inderdaad. Kan zomaar overal gebeuren.

  Dat tweede over de gaswinning had ik ook gelezen.
  Eerlijk gezegd verbaasd me niet eens echt dat het om geld draait en de veiligheid van de inwoners totaal niet telt. Alles draait om geld helaas,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die gaswinning vermoedde ik al.

  Dit zegt heel veelover hoe onze staat nu werkt en hoe politici over ons, gewone burgers denken.

  Onverschilligheid ten opzichte van anderen is de eerste stap richting erger zaken.
  Het is de basis van beide zaken die je noemt in dit blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...ik hoorde het op de radio en schrok! ...alleen het geld en niet de mens, erg hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dit zijn zwarte dagen. Zowel voor Frankrijk als voor Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, als je bedenkt wat er allemaal is gefinancierd met de gaswinning....
  En hoeveel politici daar wel bij varen. Onze rooie Wim Kok bij de Shell. Klein voorbeeldje van belangenverstrengeling. In zijn politieke carriere had ie vast 0 met dat bedrijf te maken huh?
  Kosten-baten.... jammer voor de natuur. De oceaan. De mensen in Groningen.... Whatever....
  En de NAM heeft het geld wel om de processen te rekken tot de gemiddelde getroffen huiseigenaar onder de groene zoden ligt. Tot zo ver de rechtsgelijkheid en blablabla in Vernederland. Ik vind het vreselijk voor je.
  Het grote kapitaal regeert. De omgekeerde wereld ook he. Niet: de NAM moet bewijzen dat de aardbevingen niet aan haar te wijten zijn. Of: NAM moet in eerste instantie alle schade op zich nemen. Nee, wie iets zegt, wie open is over de geheimpjes die zo veel mensen hebben benadeeld, is de sigaar.
  Democratie, jeej! Over een paar jaar mag je weer op een nutteloos knopje drukken en denken dat je controle hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog meer schokkend nieuws: ons kabinet negeerde waarschuwing uit Kiev dat het luchtruim daar onveilig was/is.
  Hoe zit dat?
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is de reactie/hulp van onze regering hier anders dan jaren geleden in Limburg??(kolenmijnen) Volgens mij niet. Wij denken met onze stemmen iets te kunnen wijzigen. Maar het zijn niet de mensen in de frontlinie (ministers/staatssecretarissen) maar de ambtenaren erachter die ons kikkerlandje besturen. Dit is ook de reden dat een wet niet veranderd kan worden..........Maar wij mogen via onze belastingen wel de topsalarissen van deze ambtenaren betalen.

  BeantwoordenVerwijderen