Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 1 februari 2015

Assertief op mijn oude dag

Wat is oude dag? Sommige mensen voelen zich met 80 nog jong. Mijn schoonmoeder vond dat de oude dag begon met de laatste menstruatie. Daarna begon je "oude dag". Dat zou betekenen dat mijn "oude dag" al 14 jaar geleden begonnen is. Persoonlijk merk ik wel dat de jaren gaan tellen, maar niet op het gebied van opkomen voor mezelf, dat gaat veel beter dan vroeger.
Lang geleden was ik een heel verlegen meisje dat helemaal niets durfde vragen en in gezelschap geen bek open deed. Ik kan jullie vertellen dat hier inmiddels al heel veel in is veranderd. Tot mijn tevredenheid, mag ik wel stellen. Gisteren heb ik mij weer mondig opgesteld.

Gisteren knapte er een spaak in mijn achterwiel van mijn 1/2 jaar oude fiets. Ik was op weg naar het zwembad en ik hoorde "pang".
Bah!
Wat is dat nu weer, ik had twee maanden geleden al een voortijdig versleten achterband en wat is er nu weer stuk? Is het het zadel? Nee, het bleek een kapotte spaak te zijn. Nu wordt mijn achterwiel, doordat ik overgewicht hebt, wel stevig belast, maar op mijn vorig fiets heb ik 5 jaar gefietst en die daarvoor 9 jaar en bij die fietsen heb ik geen kapotte spaken gehad.
Op een fiets met een kapotte spaak kun je beter niet blijven fietsen, omdat het wiel dan uit balans raakt. Die spaken zitten er niet voor niets en de overige spaken moeten dan de druk opvangen. Beter van niet. Dus ik ben direct naar de fietsenmaker gefietst en heb het probleem voorgelegd en gevraagd of het binnen de garantie viel. Jazeker, het mag niet zo zijn dat een spaak knapt bij een fiets van een half jaar oud. Ik kon op reparatie wachten en er werd mij een kopje koffie aangeboden. Na 20 minuten stapte ik tevreden weer op mijn gerepareerde fiets. Met de spakenspanning van de overige spaken was niets mis. Misschien was het een slechte spaak?

9 opmerkingen:

 1. De fietsen van tegenwoordig gaan zo wie zo niet lang mee. Een van mijn vorige fietsen heb ik 10 jaar meegedaan en 1 fiets 2 jaar! En ik koop geen 'bouwmarktkwaliteit' maar een degelijk merk bij de fietsenmaker. De fiets die het maar 2 jaar heeft volgehouden had; binnen 1 jaar een klapband, zadel doorgebroken (nee geen overgewicht) remkabels geknapt, versnellingen van slag, standaard (bok) doorgebroken een en al ellende. Deze fiets heb in ingeruild voor een andere (nieuw)en daar fiets ik inmiddels een jaar op. Ook op deze fiets zit al een nieuwe achterband na 7 maanden fietsen. En ik fiets geen marathon op 1 dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat het weer gerepareerd is en dat het binnen de garantie viel! Het lijkt mij ook dat een spaak tegen overgewicht moet kunnen en dat het pas funest is als de hele fiets eronder bezwijkt. Dit zal dan wel net ongelukkig toeval zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook gebeurd, soms met op slot zetten komt het slot tegen een spaak en die kunnen daar tegenwoordig niet meer tegen.Gaat niet gelijk fout maar uiteindelijk wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het binnen de garantie viel, maar wel je heb wel snel mankementen zeg. En dat gewicht daar iets mee te maken zou kunnen hebben, heb ik echt nog nooit gehoord.
  Hopelijk kun je nu weer lekker veilig fietsen zonder mankementen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de zorg wordt steeds meer rekening gehouden met aanpassingen voor mensen met een overgewicht. Dit moet wel aan de veiligheid eisen voldoen.
  In de normale handel moet alles zo snel mogelijk weer stuk zodat een fabriek kan blijven produceren.
  Wist je dat de eerste panty's die gemaakt werden gewoon niet stuk gingen? Het was een hot item om een panty te kopen. De uitvinders van panty kregen vervolgens de opdracht om de panty zo te produceren dat deze een paar keer mee gaat. Vervolgens moet je toch een nieuwe moet aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met mijn Batavus Apache de luxe van 4 jaar oud nooit problemen, normaal onderhoud. Nieuwe remblokjes en nieuwe buitenband na 3 jaar. Heb jij een Gazelle?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Jannie, ik heb inderdaad een Gazelle. Ik fiets al ruim 25 jaar op fietsen van dat merk, maar ik vrees dat de kwaliteit niet meer is wat het geweest is. Misschien is het toeval, dat kan natuurlijk.

   Verwijderen
  2. Er staat wel iets op dit forum
   https://forum.www.radartv.nl/viewtopic.php?f=78&t=102278&start=20 Zou jij een maandagfiets hebben of zijn de Friezen betere fietsenmakers dan de mensen daar in Dieren

   Verwijderen