Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 13 januari 2015

Stand van zaken energieverbruik

Zoals altijd noteer ik op zondagmiddag mijn energieverbruik van de afgelopen week. Ik heb deze keer ook maar weer eens het tabblad energieverbruik op dit weblog bijgewerkt.
Er staat inmiddels al van een aantal jaren op wat het energieverbruik was.

Ook heb ik mijn jaarverbruik berekend tussen 12 januari 2014 en 11 januari 2015
gas: 475,1 m3
stroom: 1132,2 kWh
Het lage gasverbruik komt vooral door de relatief warme wintermaanden in 2014. Het hoogste weekverbruik was 28,5 m3 in week 5. In week 51 van 2010 verstookte ik in één week 48 m3 en in week 5 van 2012 ging er in 1 week 47 m3 doorheen.
De oorzaak van de variatie in stroomverbruik is mij niet altijd even duidelijk. Soms was ik meer dan in andere weken en soms gebruik ik vaker de oven. Op zich is het stroomverbruik niet spectaculair hoog.

Volgens het Nibud is het gasverbruik gemiddeld in een tussenwoning zoals die van mij: 1.425 m3
Het energieverbruik is volgens Nibud voor 1 persoon gemiddeld 2.010 kWh.

Mijn energieverbruik kan misschien nòg zuiniger, maar als ik het vergelijk met gemiddelden die het Nibud geeft, dan is er niets mis mee. 


6 opmerkingen:

 1. Ons gasverbruik lag bij vorige jaarlijkse afrekening nog wat lager of het jouwe voornamelijk door de milde winter in 2014. Wij verwarmen ook enkel de ruimten waar we in leven en voor onszelf is 17° meer dan genoeg. Enkel als er bezoek komt wordt de thermostaat wat hoger gezet.
  Hoe jij aan zo'n laag elektriciteitsverbruik komt, is me echt een raadsel. Wij zijn met 2 een bij vorige afrekening had ik 2809 Kwh. 't Is nochtans niet dat hier onnodig lichten branden en zo goed als alle lampen zijn leds. Ik bak wel alle weken brood dus als ik geen brood meer zou bakken zou dat op jaarbasis ongeveer 150 kwh in mindering zijn. Wij hebben wel 2 grote diepvriezers : ene met energielabel A+++, de andere is nog een oudere met A+. Frigo is recent en A+++. Wasmachine A+++ - 10% dus ook energiezuinig. Wat hier wellicht een grootverbruiker is, is onze plasma tv. Als mijn man thuis is, staat de tv veel meer aan en dan zie ik wel een meerverbruik van elektriciteit.Droogkast en vaatwasmachine hebben we niet.Sanitair warm water is via warmtepompboiler op nachttarief. Ik snap echt niet hoe jij aan zo'n laag elektriciteitsverbruik komt.....
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach zo bijzonder is het nou ook weer niet zijn zat eenpersoonshuishoudens die dat ook makkelijk halen, Wij zijn met 6 man hier en doen het met 1800 kw en vorig jaar met 400 M3 gas :)

   Verwijderen
 2. Ik heb soms het idee dat het Nibud ook best ruim rekent. Ook met bijvoorbeeld de uitgaven voor boodschappen. Daar zitten ze best hoog mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had een rekening van 2246 in ons gezin van 3 volwassen personen. Normaal staat daar volgens het Nibud iets van ruim boven de 4200 voor. Altijd als ik de standen van zuinigaan zie, ben ik iets jaloers, maar kan/wil niet echt nog meer besparen. Voor ons is het nu goed zo. Geen droger, wel een vriezer en een "dure" televisie. Die zal ik ooit vervangen voor een LED t.v. Maar nu nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je verbruik is vermoedelijk nu behoorlijk gestegen. Je schreef dat je nu meer gas verbruikt.
  Een reden te meer om aan de hogere welkomstpremie te komen. Ik kom maximaal op 160 uit. Ik stap in februari over.

  BeantwoordenVerwijderen