vrijdag 20 februari 2015

De veiligheid van de Groningers

Bron: Schokkend Groningen (klik op de link en je vindt nog veel meer foto's van aardbevingsschade
 Uit het afgelopen woensdag gepubliceerde eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat het ministerie van Economische Zaken en de NAM tot 2013 alleen maar oog hebben gehad voor de opbrengsten van het aardgas en dat de veiligheid van de Groningers jarenlang genegeerd werd.

Dat is een conclusie die niet mals is. Niet alleen was er veel schade aan woonhuizen, publieke gebouwen en cultureel erfgoed, zoals eeuwenoude Groninger kerken, maar ook de veiligheid was in het geding.

Allerlei instanties hebben gefaald: het ministerie, de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen, KNMI en TNO. Het verband tussen aardbevingen en gaswinning is veel te lang ontkend.

De dijken in Groningen zijn niet voldoende op hoogte en niet veilig. Het risico dat bij ons in Groningen de dijken doorbreken is 100x zo groot als in het westen van Nederland. Volgens het waterschap Noorderzijlvest, blijkt uit onderzoek van Deltares dat zo’n veertig kilometer aan zeedijken en zestig kilometer aan dijken langs onder andere kanalen een risico vormen bij zware aardbevingen. Het waterschap wil nog voor de zomer beginnen met het verstevigen van twintig kilometer dijk langs het Eemskanaal. Over die gevaarlijke dijk langs het Eemskanaal heb ik al eerder geblogd. Lees hier.
Dat de dijken niet voldoende op hoogte zijn, heeft alles te maken met de bodemdaling als gevolg van de gaswinning.

Het College voor de Rechten van de Mens stelt zelfs dat de mensenrechten van de Groningers genegeerd zijn. Want: De staat is verplicht de burger effectief te beschermen in zijn recht op fysieke en psychische gezondheid, zijn recht op veiligheid en de bescherming van zijn woning. Daarnaast spelen ook het mensenrecht op adequate huisvesting en leefomstandigheden, bewoonbaarheid van huisvesting en het recht op gezondheid een rol.
'Er is gevaar, schade en angst. Dit gebeurt allemaal niet door een natuurramp, maar door menselijk handelen', zegt voorzitter Laurien Koster van het College van de Rechten van de Mens.

En wat zegt de NAM?
Wij wisten van niets, wij wisten niet dat de veiligheid op het spel stond. Wij kunnen geen excuses aanbieden voor iets dat wij niet wisten.

Simon van Wattem (1930-1995), een Gronings dichter,
die schreef in 1965 de volgende dichtregels:

nam-lied van de grote reserve
[...]
Zie hoe de buik van Groningen
leegstroomt
om de leefwarmte
van onze europese broeders
op te voeren.
Laat ons dankbaar zijn
dat groningen dit mag doen.


[...]
Eenmaal […] zal de nam uit piëteit
de lege buik van groningen
vol spuiten met het water van de zee
en de zee
zal het land opnemen
en meevoeren
naar ijsland of daaromtrent

in holland zullen ze glimlachen
ze wisten toch niet waar het lag
-------------------------------------------------------

Ik denk dat ze in Holland inmiddels wel weten waar Groningen ligt, dat is het probleem niet. Zouden we echt moeten wachten op de eerste doden voordat er echt iets gebeurt?

15 opmerkingen:

  1. "we wisten van niets", waar had ik dat ook alweer meer gehoord? Ik begrijp echt niet dat de mensen die verantwoordelijk zijn, en dat is natuurlijk niet alleen Kamp, zichzelf in de spiegel nog recht in de ogen kunnen kijken! Het is te schandalig voor woorden! Ik woon niet in Groningen maar als ik het zo om me heen hoor is er onder de rest van Nederland geen draagvlak voor dit onverantwoorde gedrag van niet alleen dit kabinet maar ook tig kabinetten hiervoor! Ik hoop dat er geen doden hoeven vallen maar ik ben er wel bang! Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is erg om te zeggen maar het zou me niets verbazen dat het eerst zover moet komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die reactie van de NAM klinkt niet erg meelevend zeg! Ze wassen hun handen behoorlijk in onschuld als ik dat zo lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...voor de regering, de NAM en andere belanghebbende is (en was) het inderdaad een 'Ver-van-m'n-bed-show'
    Bovendien is de weg van Den Haag naar Groningen véél langer dan de weg van Groningen naar Den Haag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. frustratie, boosheid en verdriet, ik leef met je mee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Laatst hoorde ik minister Kamp het hebben over de unieke samenstelling van het gas uit Groningen en dat gas uit andere landen een andere samenstelling had waarop de huidige cv-ketels niet zouden werken. Wij zitten net als jij met een oude ketel dus heb ik even op internet gekeken of dat wel klopte. In combinatie met een hopelijk versnelde afbouw van de aardgaswinning in Groningen misschien toch iets om in de gaten te houden als je van de zomer misschien een nieuwe ketel wilt aanschaffen. Lees ook http://www.arconell.nl/hetnieuweaardgas.html

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben bang van wel.
    Het verbaasd me niet hoe er tot nu toe zo weinig rekening werd gehouden met de mensen in Groningen. Eerlijk gezegd was ik er eerst niet zo mee bezig totdat de Noordoostpolder werd aangewezen als mogelijke plek voor schaliegaswinning.
    Toen werd al snel duidelijk dat de veiligheid van de bewoners en die van het drinkwater niet echt van belang zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zelfs als van tevoren wél 'officieel' bekend is dat energiewinning gevaren oplevert, gaat men gewoon door. Op de Maasvlakte gaan twee kolencentrales van start die zich niet aan gemaakte afspraken houden en waartegen nog procedures lopen bij de Raad van State. Zie bv
    http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/februari/13/klimaatdoelen-in-de-prullenbak-1466161

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Over de eerste onderzoeken naar de bodemverzakkingen...in 1962
    http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2015/februari/Problemen-met-bodemdalingen-in-Groningen-in-1962-voorzien.html

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik woon in Zuid-Limburg en heb nooit kans op overstromingen en ik betaal net zo hard mee aan de dijken langs de rivieren en de zee als ieder ander. Moet ik dan gaan zeggen: "Ja maar ik heb géén last van stijgend zeewater, dus ik wil niet meebetalen aan jullie dijken!" of "Ja én je weet toch dat dat stuk van Nederland onder NAP ligt. Dan moet je maar boven NAP gaan wonen." Wat een onzin. "We wonen samen in één land en we dragen samen alle lasten."

    Iedereen heeft geprofiteerd van (vroeger) de steenkool en later het aardgas. Aan aardbevingen valt voorlopig niets te doen, zelfs als de gaswinning helemaal wordt stop gelegd. De bodem blijft nog zeker een jaar of 20 instabiel. Helaas voor de Groningers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan wel zijn dat de aardbevingen voorlopig blijven, maar die zullen minder hevig zijn als de gaswinning teruggedraaid wordt. Groningen heeft tot dusver nauwelijks geprofiteerd van alle gas-miljarden die uit de bodem geroofd zijn. Ze mogen op zijn minst sorry zeggen en zorgen dat het hier weer veiliger wordt.

      Verwijderen
    2. Wij hebben tot op heden ook géén sorry gehoord over het leegroven van onze bodem. En dat zullen jullie ook maar met moeite gaan krijgen. Den Haag is niet zo van sorry zeggen. Veiligheid is in dit geval wel een taak van de overheid en daar moeten zij ook voor zorgen.

      Wat de hevigheid van de bevingen betreft, dat die minder zullen worden daar heb ik een hard hoofd in. Er zitten nu holtes in de grond die eerst van nature weer moeten worden gevuld. En totdat dat proces rond is, blijven jullie kans houden op stevige aardbevingen. Kijk maar naar Het Loon in Heerlen. Daar stortte een oude karstholte in. Deze lag nog dieper dan de oude mijngangen die er lopen. Ik zag ook op een breuklijnenkaart van Nederland dat er ter hoogte van Slochteren een kleinere breuklijn is. In hoeverre dat deze extra gaat werken doordat de bodem is leeggehaald, is ook niet bekend.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.