Met weblogger Consuminderen besprak ik vrijwilligerswerk. Zij wilde weer wat vrijwilligerswerk gaan doen en ze vertelde er over. Ze heeft er ook een blogje over geschreven.
Heel veel mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk. Dit werk is een belangrijk onderdeel van de samenleving.
Financieel levert het weinig op, maar maatschappelijk een heleboel. Het is als het ware de smeerolie van de samenleving.
Over welke soorten vrijwilligerswerk heb ik het?
Vrijwilligerswerk bij sportverenigingen, patiëntenverenigingen, welzijnsorganisaties, bij scouting, in de ouderenzorg, mantelzorg, in het buurtwerk en buurtorganisaties, culturele verenigingen, inzet voor de religieuze/kerkelijke organisatie en noem maar op. Veel organisaties kunnen echt niet zonder vrijwilligers, er is gewoon geen geld voor een betaalde kracht. Er valt onbetaald erg veel nuttig werk te doen!
Ik heb in mij in de afgelopen 35 jaar ingezet voor patiëntenorganisaties en buurtorganisaties, ik was mantelzorger voor mijn moeder, ik was penningmeester/secretaris van de damesbiljartvereniging. Ook deed ik veel werk op de school en het kinderdagverblijf van mijn dochters: ouderraad, speelgoed schoonmaken, luizenmoeder, bibliotheekmoeder, knutselmoeder, leesmoeder, schooltuinmoeder. Ook collecteerde ik voor goede doelen: astma fonds, Jantje beton, dierenbescherming etc. Niet alles deed ik echt met liefde, soms alleen omdat het nodig was. Mijn inzet bij verenigingen lag voornamelijk op het secretariële en organisatorische vlak. Het organiseren van evenementen en de verslaglegging. Niet echt mijn ding, concludeerde ik achteraf, want ik ben geen vergadertijger. Ik zal maar zeggen: ik ben niet voor secretaresse in de wieg gelegd. Ik ben ooit secretaresse geworden omdat er brood op de plank moest komen en niet omdat ik het werk echt leuk vond. In mijn werk doe ik nu voornamelijk andere dingen, die ik veel leuker vind.
Als ik met pensioen ga, dan wil ik ook weer vrijwilligerswerk gaan doen. Helemaal niets meer doen is niets voor mij. Ik ben dan wel lui van nature, maar als ik niets omhanden heb, dan verliest mijn leven structuur en die structuur heb ik wel nodig.
Bovendien: vrijwilligerswerk kan ook leuk zijn.
Mij lijkt het werken met eenzame ouderen wel wat. De vraag die dan direct bij me opkomt is: als mensen zo heel eenzaam zijn, is er waarschijnlijk niemand die weet heeft van hun behoefte om mensen te ontmoeten en contact te hebben met anderen en het zou best kunnen dat ze zelf ook helemaal niet weten waar ze naar toe moeten met hun eenzaamheid. Ik zal me er tegen de tijd dat ik 66 word meer in gaan verdiepen.
Misschien ben ik rond die tijd ook al lang en breed oma, dat ik helemaal geen tijd heb voor ander vrijwilligerswerk dan het oma zijn van een (of misschien wel meer) kleinkind(eren).
Of misschien wil ik allebei?
Doe jij vrijwilligerswerk?
Of heb je dat in het verleden gedaan?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zaterdag 21 februari 2015
Het nut van vrijwilligerswerk
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het vrijwilligerswerk is wat vroeger merendeels betaalde banen zijn geweest. Wanneer je mensen zonder baan dit werk zou laten doen vooropgesteld, dat dit werk bij hun opleiding aansluit, zouden er stukken minder mensen van een uitkering gebruik hoeven maken.
BeantwoordenVerwijderenIk doe vrijwilligerswerk 13-15 uur vrijwilligerswerk per week. Voor de kerk,de Voedselbank, bij een woonzorgboerderij voor dementerenden. En inderdaad, nu doen vrijwilligers het werk, nemen zij soms betaalde banen in. Maar die betaalde banen zijn er niet meer en komen er ook niet meer!!! Ik heb ook liever een betaalde baan en voel soms ook dat er misbruik van me wordt gemaakt. Maar zonder iets om handen te hebben, word ik niet vrolijk. Nu doe ik nog iets voor de maatschappij. en tot ik een baan heb, bekijk ik het maar maar zo: mijn baan is vrijwilligerswerk en het UWV betaalt mijn salaris.
VerwijderenYasr
die banen die er niet meer komen, dat is een beslissing van MT's en overheden en gevolgen van beslissingen daar. Er is bewust op gestuurd door die leiders om onze samenleving zo in te richten. En ik zou bijna zeggen: daar hebben "we" voor gekozen, voor deze leiders dan he.
VerwijderenJa ik doe wat administratief werk voor de kerk.
BeantwoordenVerwijderenIk ben het wel eens met bovenstaande reactie. Vrijwilligers werk is onderdeel van onze cultuur. Wanneer je in het buitenland vertelt over vrijwillgerswerk in Nederland wordt dit vaak niet begrepen. Je doet toch niet iets voor een ander zonder daar iets voor terug te vragen? Gelukkig is het voor veel mensen nog wel vanzelfsprekend.
BeantwoordenVerwijderenIk ben 20 jaar mantelzorger geweest (voor mijn ouders) Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten hielp ik met verschillende projekten en ben jarenlang voorzitter van de oudercommissie geweest (zo werd het genoemd in die tijd)
BeantwoordenVerwijderenHeb ongeveer 3 jaar lang (met een rolstoelbus) mensen met meerdere beperkingen naar hun volksdansclub gebracht en heb 2 jaar meegedanst.
Daarnaast heb ik altijd gewerkt, bijna full-time maar kon (eigen bedrijf) zelf mijn tijd indelen zodat ik meestal vroeg in de morgen en veel 's-avonds werkte
Ik doe de doopadministratie voor 2 parochies en ik ben taalcoach van een Syrische dame. Het kwijtraken van mijn baan heeft er voor gezorgd dat ik dit ben gaan doen en met name het taalcoach werk is ontzettend leuk. De dankbaarheid die je terugkrijgt kan me soms ontroeren. En ook niet onbelangrijk: het staat goed op je CV. Ik ben uiteraard volop aan het zoeken naar een nieuwe baan maar ondertussen is het fijn dit allemaal te kunnen doen. Je breidt er ook je netwerk weer mee uit en je voelt je nuttig. Mocht ik nieuw werk vinden dan probeer ik dit wel te blijven doen.
BeantwoordenVerwijderenLilian
Ik heb vrijwilligerswerk gedaan voor de voedselbank en als maatje van vrouwen met autisme. Ik zou het nu ook graag wel weer willen gaan doen in een zorgfunctie bijvoorbeeld als coach of begeleider. Ben wel weer geïnspireerd geraakt om op zoek te gaan.
BeantwoordenVerwijderenIk kan me er nog steeds niet toe zetten. Na 46 jaar werken grotendeels als alleenstaande moeder en moeizame scheiding, jaar bijkomen na afgekeurd te zijn, huis kopen en verkopen vorig jaar ben ik het wel van plan maar het houdt me enorm tegen om elke week/2 weken aan iets vast te zitten.
BeantwoordenVerwijderenMijn ouders hebben waarschijnlijk ook meer aandacht nodig de komende jaren en als ik iets ga doen win ik er wel zeker van zijn dat het vrijwilligerswerk op me kan rekenen.
En als ik heel eerlijk ben heb ik er ook weinig zin in eigenlijk, ik geniet zo van de vrijheid elke dag opnieuw zelf te kunnen invullen, verveel me niet en heb geen struktuur verder nodig.
Je hebt gelijk. Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Ik zie het ook als een verplichting als je er eenmaal aan begint.
VerwijderenIk doe vrijwilligerswerk bij demente ouderen en bij een mevrouw met Down Syndroom.
BeantwoordenVerwijderenMijn betaalde baan heb ik vorig jaar opgezegd, na 33 jaar werken.
Ik heb niets met de zorg of religie, dus daar zal ik nooit vrijwilligerswerk gaan doen.
BeantwoordenVerwijderenWat doe ik dan? Ik ga eens per maand met anderen naar een gebied van Natuurmonumenten en zaag dan boompjes om ter behoud van de heide, maak drinkpoelen schoon, snoeien, hooiwerk etc. Dat doe ik met plezier. Lekker buiten werken, als je iets fout doet géén probleem de natuur herstelt het wel. Als je een jaar later langs loopt, dan zie je pas echt waarvoor je zo hard hebt gewerkt. Dan zijn er opeens orchideeën verschenen of er nestelt er een bijzondere vogel. Maar met mensen werken die zorg nodig hebben brrr. Nee niets voor mij.
Ik werk naast mijn betaalde baan ook nog als vrijwilliger bij het dierenasiel een dag in de week. Behalve dat ik het (meestal) fijn werk vind, vind ik het nuttig en heb weer nieuwe contacten opgedaan. Dat vrijwilligers betaalde plekken innemen is soms wel en soms niet het geval. Wat blijft is dat het werk wel gedaan moet worden en ik eigenlijk vind dat iedereen die in staat is en de tijd heeft best wel eens wat vrijwillig zou mogen doen. Waarom zou werken altijd geld op moeten leveren?
BeantwoordenVerwijderenVooral actief geweest voor de scholen van onze kinderen, twaalf jaar lang in diverse functies, en voor verenigingen waar we lid van waren, ook in diverse functies en al met al krap twintig jaar. Dat waren geen functies of taken ter vervanging van betaalde functies. Nu staat de mantelzorg voor de deur bij ons, voor oudere en kwetsbare familieleden. In vergelijking met andere landen (laat staan continenten) is de zorg in Nederland nog altijd goed geregeld, ik hoop dat dat er niet meer in bezuinigd gaat worden.
BeantwoordenVerwijderenIk heb toen onze kinderen op de basisschool zaten veel geholpen. Knutselmoeder, bibliotheekmoeder. Nu mantelzorg voor mijn schoonvader.
BeantwoordenVerwijderenIk werk nog 1 dag, ga 1x in de week sporten en 1x in de week iets doen met een vriendin, dus structuur kom ik niet tekort.
Binnen enkele jaren verwacht ik als oppasoma te fungeren ;)
Ik doe vrijwilligerswerk. Ik heb bewust gekozen voor vrijwilligerswerk dat geen plek van een betaalde kracht inneemt.
BeantwoordenVerwijderenIn meerdere ziekenhuizen werken nu vrijwilligers voor het interne patiëntenvervoer. Ik vind dat een kwalijke zaak, ze hebben de plek ingenomen van betaalde krachten.
Ik doe al heel lang vrijwilligerswerk , het begon vroeger thuis al met collecteren voor allerlei goede doelen. In ons trouwen in een verpleeghuis, buurtcentrum en nu voor de kinderboerderij hierin de buurt de dieren naar de dierenarts brengen en weer ophalen , Maar daarnaast zijn manlief en ik verbonden als vrijwilligers aan een kindertehuis in Roemenië. Vrijwilligerswerk kennen ze daar niet zo als wij dat kennen , ze noemen dat ,, mensen die ons helpen'' maar eigenlijk is dat hetzelfde. Vrijwilligerswerk is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de maatschappij als alle vrijwilligers er niet zouden zijn , zouden veel dingen niet meer mogelijk zijn.
BeantwoordenVerwijderenIk help kinderen en studenten bij ons uit de buurt soms met hun huiswerk of voorbereiding op een tentamen. Verder doe ik wat bestuurs en inventarisatiewerk voor een natuurorganisatie
BeantwoordenVerwijderenIk heb net even een schuldsaneringszaak voor een kennis uitgezocht. Op zondagmiddag, kostte twintig minuten. Valt dat ook onder vrijwilligerswerk?
BeantwoordenVerwijderenIk die vrijwilligerswerk voor de KWF, coördineer de collecte in een Vinex-wijk en collecteer zelf ook, ben ook lang bestuurslid geweest van een stichting voor collectieve verzekeringen en in het personeelsfonds. Door mijn ziekte doe ik alleen het vrijwilligerswerk voor de KWF nog. Heb weinig energie en werk ook fulltime. Dat heeft de hoogste prioriteit. Vol bewondering ben ik voor mijn moeder, vanaf haar 35ste weduwe met 2 heel kleine kinderen, een fulltime baan, spil in de famillie voor haar zussen en broers, zelf haar huishouden doen, altijd bezig met ons naar musea, concerten. Tot haar 65ste gewerkt ook toen mijn zus heel ziek werd voor haar en haar gezin met klein kindje zorgen. Na het overlijden van mijn zus haar kleindochter en schoonzoon helpen waar nodig en ook jog vrijwilligerswerk voor de kerk. Ik begrijp niet waar ze de energie vandaan haalde/haalt. Dus als ik me moe voel denk ik maar aan haar (76nu) en ga maar weer door.. Een betervoorbeeld hadik me niet kunnen wensen.
BeantwoordenVerwijderen