zaterdag 9 mei 2015

Kidneybonen gekookt

Al weer een tijdje terug, eind oktober vorig jaar, had ik gedroogde kidneybonen gekocht. 900 gram voor €1,99 en houdbaar tot ergens in 2016. Niet duur en wel heel gezond en voedzaam! Daar moest ik nodig iets mee doen, vond ik zelf. De helft daarvan, 450 gram, heb ik eergisteren ruim 12 uren voorgeweekt en toen gekookt.

En dan weet ik weer dat ik dat misschien beter niet had kunnen doen, dat kopen van gedroogde bonen! Vreselijk, wat vind ik die bonen toch stinken! En eigenlijk vind ik bonen ook niet eens echt lekker. Het is dat het heel gezond is, en een diëtiste heeft mij ooit geadviseerd om tenminste 1x per week peulvruchten te eten, bij voorkeur 2x. Kikkererwten gaan nog wel, die stinken ook niet zo, maar bonen!

En toen had ik ruim 1 kg gare kidneybonen. Tweederde heb ik ingevroren en van de rest maakte ik soep! Je moet toch wat als niet-zo'n-geweldige-bonenliefhebber!
Als soep wordt het misschien nog wel wat, toch?

Dus ik maakte soep voor 2 dagen (of 2 personen):
360 gram zelfgekookte kidneybonen (ongezouten)
4 uien, gesnipperd
3 flinke tenen knoflook, gesnipperd
2 grote aardappels, geschild en in blokjes gesneden
(olijf)olie
3 bouillonblokjes
1,5 liter water
stuk prei, fijngesneden in halve ringen
stuk rode paprika, gesnipperd
klein blikje tomatenpuree
sambal naar smaak (mag ook verse rode peper zijn)
beetje crème fraîche,
fijngesneden peterselie

Bak de uien, knoflook en aardappel aan in de olie.  Na ongeveer 10 minuten voeg je het water, de bouillonblokjes, de tomatenpuree en de bonen toe. Laat 10 minuten koken en maak er een grove puree van met de staafmixer.
Daarna de prei en de paprika toevoegen en nog even een paar minuten laten doorkoken en dan sambal naar smaak toevoegen. Als je verse rode peper gebruikt, dan toevoegen als je de uien, aardappel en knoflook bakt. Opdienen met peterselie en crème fraîche.

Dit was toch wel een heerlijk soepje, ondanks de "vieze" geur van de kidneybonen tijdens de kooktijd!

11 opmerkingen:

  1. De aardappelen zijn zeker oud. Ik zag ze niet bij je boodschappen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergeten te noteren, ik kocht ze in week 16 bij de Lidl, samen met 2 kg uien.

      Verwijderen
  2. LOL! nee lekker ruiken doen ze niet die bonen (ook niet na het eten trouwens... ;-)) J soepje klinkt wel lekker.
    Er zijn ook recepten voor burgers met bonen erin. Is dat wat? (moet je ze nog steeds wel koken trouwens...)

    Ik vind je foto's trouwens leuk?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik je stukje lees dan moet ik terugdenken aan een vriendje. We hadden verkering en hij ging voor me koken. Ik lustte toen geen sperziebonen en vriendje ook niet Toen we die zondag gingen eten stond er opeens sperziebonen op het menu en nog zonder iets gewoon gekookt uit het water (zonder zout). Ik was wat verbaasd en vroeg waarom. Het antwoord was dat ze in de aanbieding waren en het alleen moet vullen. De verkering heeft niet lang geduurd, ik ben een echte Bourgondiër en mijn man ook.
    Wij maken ook regelmatig soep maar naar een kopje is het voor mij klaar. Voor twee personen lijkt het me een behoorlijke hoeveelheid soep.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak altijd maaltijdsoep, geen soep vooraf. Het was inderdaad behoorlijk veel. Het zou kunnen dat ik er 3 dagen mee doe!

      Verwijderen
  4. Je kan de vieze lucht voorkomen door de hooikistmethode toe te passen. Even aan de kook brengen, liefst met wat gewenste kruiden en dan 3 uur of langer de hooikist in. Dan zijn ze ook gaar. Kost ook minder

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Snelkookpan of hooimadam. Twee uiterste maar alletwee mijn beste vriendinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de snelkookpan gebruikt. Soms zet ik die dan weer in de (geïmproviseerde) hooikist, deze keer niet. Had ik misschien beter wel kunnen doen.

      Verwijderen
  6. Ik ben dol op kidneybonen, maar gebruik ze altijd uit blik, mooi makkelijk. Nu ben ik benieuwd of ik het ook vind stinken. Waar koop je gedroogde bonen? Zag ze laatst bij de natuurwinkel, maar vond ze veel te duur....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.