Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 29 juli 2015

Zuinig met chocolade

De meeste mensen, en zeker vrouwen, zijn gek op chocolade. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen: chocolade met nootjes, chocoladevla, chocolademelk, chocoladehagelslag, chocolade-ijs, chocolade mousse, schilfers chocolade in yoghurt, vla. Alles vinden ze even lekker!
Ik niet.
Chocolade kan mij helemaal niet zo boeien.
Ja, met heel veel room, noten en suikers, dan vind ik chocolade wel lekker.
In bonbons of zo.
Maar verder voor de rest: laat maar!
Je snapt misschien wel dat ik die donkere liever niet neem?
Dus wat chocolade betreft kan ik heel zuinig. Chocolade is aan mij niet besteed.
Gelukkig voor mij is dat ook beter voor mijn gezondheid.

Houd jij van chocolade?

21 opmerkingen:

 1. Ha, hier nog een vrouw die niet warm of koud wordt van chocolade. Het boeit me niets, en ik kan prima zonder. Eigenlijk lust ik het niet, maar dan word je wel heel erg raar aangekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het wel lekker ja! Maar ben gelukkig geen verslaafde ofzo, want het is inderdaad niet echt goed voor je gezondheid. Als ik het niet in huis heb, dan taal ik er 9 van de 10 keer niet naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou wel van extra pure chocolade met amandelen of hazelnoten. Maar ik koop het zelden. Ben ik nu ';superzuinig' met chocola ;-) ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou van stukken chocola. Puur, melk en wit. Met noten, met gepofte rijst, of rozijnen.
  Allemaal lekker. Bonbons vind ik minder. Meestal vind ik de vulling te romig of te zoet.
  Ik heb al eens van gekregen bonbons alle buitenkantjes afgeknabbeld en de vullingen weggekieperd :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben er dol op! Maar liever niet te puur.... Ik hou van melkchocolade

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk chocola, tegenwoordig alleen maar puur met noten, maar ik werk tussen de bonbons, dat is weleens lastig;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het heerlijk,. maar eet het nauwelijks omdat ik er zo enorm van aankom. Een keer in de week gun ik mezelf een cracker met hagelslag. En ik drink een soort 'chocoladewater' (cacao, oerzoet en water) maar daar zitten gelukkig niet zoveel calorieën in. Laatst heb ik de Tony Chocolony met zoute caramel geproefd. Ik moest er eerst nogal aan wennen en daarna was ie verslavend lekker. Ik had hem gekocht voor visite, maar koop hem dus niet te vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, lekker. Maar dan wel echt lekkere chocolade. Ik hou van heel puur, en met noten en gedroogd fruit enzo. Ik let er op dat het fair trade is en koop het eigenlijk maar heel af en toe. Ik eet het dus niet dagelijks maar echt als iets extra´s.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben echt gek op chocolade... Ben bang dat het wel een verslaving is. Als ik gewoon thuis ben snak ik er zo naar daar ik er speciaal voor naar de winkel ga.. Het is gewoon erg hoeveel chocolade ik naar binnen werk. Allerlei dingen van chocola zoals vlak, chocolademelk enz lust ik vreemd (gelukkig) niet haha. Op dit moment probeer ik af te kicken, wat is dat moeilijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben er gek op. Als je je weet te beperken tot 10 a 20 gram liefst pure chocolade zijn de positieve effecten op de gezondheid zelfs beduidend groter dan de negatieve http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/doktersrecept-elke-dag-chocola . Duur is het dan niet. Een grote reep van 200 gram kost bij de Lidl nog geen 1,40 . Dus voor 14 cent per dag kan ik me na het eten verwennen met een stukje chocola bij de koffie. Ik houd het op een vast moment van de dag met een vaste hoeveelheid,anders bezwijk ik voor de verleiding. En als het op is..morgen is er weer een chocolademoment😀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat pure chocolade heel gezond kan zijn, als je er tenminste niet al te veel van eet, maar de chocolade van mijn voorkeur kun je eigenlijk geen chocolade meer noemen, daarvoor is die veel te vet en veel te zoet. Hoe zoeter en vetter hoe lekkerder. Ik heb wel eens geprobeerd om de soort en de hoeveelheid die jij noemt lekker te vinden en er van te genieten, maar dat wil niet lukken. Geef mij maar een lekkere witte Leonidas bonbon uit België met veel room en een hazelnootje!

   Verwijderen
  2. Ja diezijn wel heeeeeeeeeeeeel lekker! En appie verkoopt een crunchy bonbon, die koop ik nooit maar eet en 1 bij mijn moeder.

   Verwijderen
 11. Ik ben vooral gek op witte chocolade met bisquit zoals K.iK.t. Er is veel chocolade in huis maar alleen bij de middagkoffie een stukje en geniet daarvan. Vroeger kon ik me slecht beheersen, maar wijsheid komt met de jaren en nu doe en wil ik dat niet meer me overeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toen ik twaalf was,heb ik een hele chocoladeletter in een keer opgegeten. Toen was ik er uitgegeten.jarenlang bliefde ik geen chocolade meer. Nu eet ik het liefst pure chocola. Maar ik kan er heel goed afblijven. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind chocola zo ongeveer het lekkerste wat er is, maar helaas is het een enorme uitlokker van migraine voor mij. Dus eet ik het niet of zeer zelden, bijvoorbeeld in een restaurant waar het in een toetje verwerkt zit. En dan maar hopen dat de "schade" meevalt en zo snel mogelijk mijn medicijnen nemen.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind chocolade heerlijk. Ik haal het zo min mogelijk in huis want als het er is, gaat het in één keer op. Melk-karamel-zeezout van Tony is momenteel mijn favoriet. Maar een reep - puur, melk of wit maakt niet uit - met hazelnoten of kersen of ricecrisp sla ik ook niet af. Ik ben niet zo eenkennig, zeg maar. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ook hoor. Vind het niks aan. Zelden of ooit dat ik eens een bonbon pak. Maar manlief hier in huis, oh jee, het chocolademonster. Elke dag na zijn lunch neemt hij een stuk chocolade. Verstopt in zijn kast omdat anders de kinderen het opeten. Trouw breng ik elke 14 dagen een dubbeltablet voor hem mee die verstopt wordt. Ach, de kids hebben die allang gevonden. haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben een enorme liefhebber en vroeger kon ik hele repen opeten, maar het laatste jaar wordt ik er echt ziek van...misselijk, hoofdpijn dus voor mij (bijna) geen chocolade.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben echt gék op chocolade maar ik wil ook letten op mijn gewicht en gezondheid dus blijf ik verre van chocolade, het komt ons huis niet in! Want eenmaal begin ik er aan dan blijf ik ook doorhappen... echte verslaving dus ;-)
  Zolang het niet in mijn buurt is taal ik er niet naar ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik eet zelden of nooit chocolade, ik heb daar echt geen behoefte aan.

  Wel denk ik nog terug aan de gezellige zaterdagavond televisieavondjes met mijn ouders toen ik nog klein was. Toen was er voor ieder van ons drietjes chocolade. Gewoon chocoladerepen. De een hield van pure chocolade, en de ander van melkchocolade. En dan met Sinterklaas de chocoladeletters! Ik was jaloers op mijn ouders dat zij allebei grotere letters dan ik hadden, omdat hun naam bijvoorbeeld een streepje extra had. Maar die chocoladeletters maken ze vast wel gewoon op gewicht. Als kind had ik medelijden met mensen met een naam die met I begon...

  Nu koop ik voor mezelf zelden of nooit chocolade. Soms denk ik weleens aan de extra donkere pure chocolade, een of twee stukjes per dag schijnt gezond te zijn. Alleen heb ik er nu niet meteen behoefte aan.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen