Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 24 augustus 2015

Collega's met pensioen

Vandaag gaan er 2 collega's met pensioen. De ene collega is nog geen 3 maanden ouder dan ik en de andere een week of 6 ouder. Ze gaan beide al vóór hun 63e met pensioen.

Volgend jaar gaat er nog een collega met pensioen, zij is mijn leidinggevende. Ze is 15 maanden ouder dan ik. Zij gaat met 64 jaar met pensioen, maar ze is dan al wel bijna 65 jaar.
Eerder met pensioen gaan is mogelijk omdat deze collega's alle 3 vanaf het afronden van hun opleiding onafgebroken hebben gewerkt en ze hebben daarmee veel meer pensioen opgebouwd dan ik met mijn pensioengat van ruim 20 jaar.

En dan ben ik ineens over een jaar met stip de meest krasse knar die er rondloopt op mijn werk!
Wat vind ik er van? Ik vind het wel confronterend dat ik over een jaar de alleroudste ben. Dat roept bijna automatisch de vraag bij mij op: wil ik dan net als mijn leeftijdgenoten ook binnenkort met pensioen?

Tot nog toe vind ik mijn werk leuk en hoef ik niet zo nodig met pensioen, maar de werkdruk is hoog en door die geintjes zoals het afpakken van mijn dagelijkse senioren-uur krachtens de nieuwe CAO is het werk er niet lichter op geworden. De keuze is iedere werkdag 8 uur werken of een deel van het verlof inleveren.
Daarnaast is het voorlopig nog een volslagen verrassing wie over een jaar mijn nieuwe leidinggevende gaat worden.

Ik heb al eerder geconstateerd dat ik, doordat ik mijn hypotheek grotendeels afgelost heb, ik geen hoge vaste lasten heb. Ik zou desnoods van alleen AOW kunnen rondkomen. Het wordt een beetje heel krap, maar het kan. Dus mocht ik over bijvoorbeeld 1,5 jaar besluiten om voorafgaande aan mijn AOW het grootste deel van mijn pensioen op te gebruiken, dan kan dat. Als ik vanaf mijn 64e met pensioen ga, dan zou ik ongeveer 1.100 per maand ontvangen en vanaf mijn 66e inclusief AOW ongeveer 1.380 per maand
Heerlijk dat ik een keuze heb, dat geeft een gevoel van vrijheid!

Vandaag houden we een afscheidsfeestje met etentje en toneelvoorstelling en dat wordt vast wel leuk.

25 opmerkingen:

 1. Ik zou inderdaad even kijken hoe het loopt. Je hebt ook nog wat spaargeld, toch? Daar kan je ook een paar maanden mee overbruggen (je hoeft niet per sé je pensioen in te laten gaan op de dag dat je stopt met werken). Maar aangezien langer doorwerken wel echt voordeel oplevert voor jou, zou ik eerst maar even afwachten hoe het over een jaartje of wat voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De laatste twee jaar kun je ook prima rustig aan doen. Het kost ze dan toch te veel moeite om je te ontslaan als je niet goed functioneert. Stug volhouden dat je het allemaal nog erg leuk vindt. Ik zou me nu niet te druk meer maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mentaliteit zeg

   Verwijderen
  2. zo"n mentaliteit kan ook ik absoluut niet waarderen zeg : ik ben vorig jaar met 64 jaar met pre-pensioen gegaan na 40 jaar te hebben gewerkt.
   maar het idee om de laatste jaren rustig aan te doen omdat ontslaan veel moeite gaat kosten : dat gaat er bij mij niet in !!
   fijn voor je collega's zou dat zijn en daarbij moet je ook nog in de spiegel kunnen kijken toch ?
   zuinigaan : komt tijd komt raad zeiden ze vroeger He dus afwachten hoe het gaat komen.

   groet, Nicol

   Verwijderen
 3. Wat prettig,dat je niet ten koste van je gezondheid hoeft te blijven werken. Houd het goed in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is onderhand nogal wat druk om op eigen kosten eerder weg te gaan. Regelingen afbreken, maar de mensen houden het niet vol. ik zou er niet zomaar in meegaan. Meld je gerust eens ziek als je erg moe bent. Of zeg gewoon dat je te moe bent voor nog eens een klus erbij. Ze moeten maar zuinig op de laatste krasse knar zijn straks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met deze opstelling krijgen de collega's er extra werk bij. Maar dat is blijkbaar net van belang. Bovendien heeft zuinigaan zich jarenlang door de maatschappij
   laten onderhouden en mag ze nu ook weleens wat terugdoen

   Verwijderen
  2. Poeh, wat pissig!

   Verwijderen
  3. Die seniorenregelingen waren er niet voor niets. Zo kon je het volhouden. Als die regelingen afgeschaft worden is dat vragen om problemen.

   Verwijderen
  4. Bovendien heeft onze generatie nooit ouderschapsverlof gehad of tegemoetkoming in kosten voor kinderopvang

   Verwijderen
  5. Klopt ook, ik begon met 16 jaar al en dus 46 jaar gewerkt, daar komt de huidige generatie nauwelijks meer aan. Ouderschapsverlof was 6 voor en 6 na de bevalling destijds.

   Verwijderen
  6. Wat ik me vaak afvraag; waarom reageer je niet met je naam? Anoniem, dan kun je lekker van je afslaan. Bah, wat een mentaliteit. Zuinigaan, geweldig mens, dit verdien je niet ! (Sorry anoniem, ik mocht eens lekker kletsen met Zuinigaan)

   Verwijderen
  7. @Anoniem: ik heb hier ook wel eerder over geschreven. Bijstand is een recht voor diegenen die het nodig hebben. Zo is het wettelijk bepaald. Ik vind het heel negatief om te zeggen dat ik mij, in een tijd van grote werkloosheid en met een psychiatrisch ernstig zieke man, heb laten onderhouden. Ik heb geen misbruik gemaakt. Ik ga je reactie nu niet meer weghalen, want dan haal ik de rest van de discussie ook weg en die vind ik wel zinvol.

   Verwijderen
 5. Door het aflossen zit je inderdaad nu in een prettige positie: dat je de keuze kunt maken om vroeger op te houden. Eens met Fabiooltje dat afwachten loont: hoe langer je met plezier kan doorwerken, hoe meer pensioenvoordeel je ervan hebt. groet anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jij werkt nu drie dagen per week" hoeveel dagen werkten jouw collega's die nu met pensioen gaan? Zijn zij man of vrouw?
  Sprak vrijdag iemand die met 65 met pensioen ging. Hij heeft altijd fulltime gewerkt plus vrijwilligerswerk. Heeft een gezin, al zijn de kinderen nu de deur uit.
  Het gezin huurde een auto voor op vakantie, verder alles op de fiets incl boodschappen. Wandelen veel. Gezond goed gezin. Hij is boekhouder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De collega's werkten elk 4 dagen per week. Een alleenstaande vrouw en een man met een gezin, kinderen reeds zelfstandig.

   Verwijderen
  2. Btw, vrijwel alle net gepensioneerde ABP-ers ontvangen ruim 100 minder dan op de website stond aangegeven. Ook bij mij is het minder dan volgens het advies op de website.
   Ook niet te vergeten. Je inkomen stijgt niet meer. ABP staat nu benden 100 qua dekkingsgraad.
   Terwijl alles duurder wordt in NL, sta jij stil met je inkomen of ga je er op achteruit.

   Verwijderen
 7. Als je het kan volbrengen heb je wel meer pensioen en daardoor wat extra ruimte om wat te doen wat je wel graag wil maar nu geen tijd voor hebt. Heb je daar al plannen voor?

  Als ambtenaar zal je wel bij ABP zitten en in ieder geval kan je op de jaaroverzichten lezen wat het uiteindelijke jaarinkomen zal zijn indien wel de pensioendatum wordt bereikt en wat als je eerder stopt.

  Zelf zo ik graag tot 65 en 3 maanden zijn doorgegaan, maar werkgever wekte zo tegen door alleen maar meer, meer, meer van me te verlangen terwijl het me al moeite koste om dat wat mijn reguliere taken te doen. Uiteindelijk toch laten herkeuren - ik zat al 50% in de WAO- en ik ben toen geheel afgekeurd op 62 en 6 maanden, was echt op Vervolgens koste het me een jaar om "normaal" te kunnen functioneren. Door de stress van de laatste 3 jaar een extreme exseem uitbraak gehad die 2x lange prednisonkuren nodig had om te laten verdwijnen.

  Tel maar je zegeningen als je wel in staat bent en besteld wordt om door te werken.

  Hoe zal het in de toekomst gaan als de pensioenleeftijd nog hoger wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat die keus aan jezelf is is al heel fijn, mocht het zijn dat je het toch niet meer zo leuk vind dan ben je vrij in die keuze.
  Inmiddels ben je een expert in het omgaan met geld dus met wat minder rond komen gaat jou vast wel lukken, en al die vrije tijd die je er voor terug krijgt is ook heerlijk..toch?
  Ach wie weet hoe raar een balletje kan rollen en je straks opeens zegt ...

  Veel plezier bij het afscheid feestje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wellicht gewoon wat minder gaan werken? Ik doe dat nu al (ben 51) en het bevalt me goed. Tja minder geld maar daar is wel overheen te komen want ik leef zuinig en jij kan dat ook dus. :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou lekker door blijven werken, tenzij je het echt vreselijk vindt. Door slechts 3 dagen te werken heb al meer dan 50% van de week vrij, en dan komen je vakantiedagen daar nog bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja. Ik vind eerlijk gezegd standaard seniorenregelingen niet meer van deze tijd. Er zijn toch ook genoeg ouderen die hieraan totaal geen behoefte hebben qua werk of energie. Ik heb vrijdag afscheid van een collega die met pensioen moet. Hij zou graag nog blijven. Gewoon 40 uur gewerkt tot 65+ jaar. In januari is een collega 65 geworden en die is nu per 1-7 vertrokken omdat de werkgever het niet meer goed vindt om na pensioen te werken. Andere collega is eind juli 65 geworden. Hij vindt het ook jammer dat hij niet langer mag werken en bijna moet stoppen. Alle drie werken ze gewoon 40 uur zonder allerlei extra voordelen. Goed gezonde energieke mensen. Maak er dan een niet leeftijdsgebonden pakket van wat je kunt op nemen wanneer je wilt. Voor jou fijn dat je de keuze hebt. Ik ben 40 en kan totaal nog niet in schatten of ik eerder zou willen stoppen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De oudere van nu is wel iets gezonder dan die van 10 jaar terug, maar de verschillen zijn ook niet heel erg groot.
  http://www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl/dsresource?type=pdf&disposition=inline&objectid=rivmp:262135&versionid=&subobjectname=
  Zelf zou ik echt niet meer voor 2 havo kunnen staan met mijn slechte gehoor en veel snellere vermoeidheid. Een direkteursfunctie met een goede secretaresse of secretaris zou wel gaan, maar ja... Ik gaf gewoon les en was wel aan stoppen toe toen ik 62 jaar en 3 maanden was

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je stopt met werken en je gaat met pensioen wat ga je dan doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou ze dan wat moeten doen? Ze heeft toch al gewerkt. mensen vinden dat je maar vrijwilligerswerk moet doen als je bent gestopt maar dat is toch je eigen beslissing. Als ze de hele dag op de stoel of in de tuin wil zitten, wat fietsen wat vaker zwemmen moet ze dat vooral doen. Echt weer een reactie waar je niks an hebt dus.

   Groetjes
   Janneke

   Verwijderen