Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 25 augustus 2015

Hoe doe ik dat, het schrijven van blogjes?

Inmiddels staan hier op dit weblog ruim 2400 berichten, allemaal geschreven door mij. Bijna iedere dag komt er een berichtje en soms wel twee op een dag, ruim 400 en soms wel bijna 500 per jaar.

Hoe doe ik dat? Schud ik ze zomaar uit mijn mouw?
Ik haal mijn inspiratie uit nieuws, uit gesprekken met mensen op mijn werk, vrienden en kennissen en uit de dingen die ik meemaak en uit mijn interesses. Ik maak conceptblogjes waarin ik soms een link zet, en soms een notitie maak. Deze concepten werk ik dan later verder uit, vul aan, schaaf de tekst bij of ik gooi ze weer weg omdat ik het onderwerp bij nader inzien niet zo boeiend vind.
Meestal schrijf ik een bericht niet in één keer, maar doe ik dat in etappes. Ik maak een opzetje en zet dat weg en denk er later nog weer eens over na. Ik verwijder stukken en vul op andere plaatsen aan. Ik screen mijn tekst op fouten en dat wil beter als ik er een tweede keer naar kijk, want dan vallen pas de fouten op. 

Soms ben ik inspiratieloos en ga op zoek naar inspiratie in oude berichten. Dan kopieer en bewerk ik een oud bericht en dan wordt dit tweedehandsje weer als nieuw. Alleen trouwe lezers met een goed geheugen merken dat ik een vintage-bericht geplaatst heb. Blogger Consuminderen , waar ik via facebook contact mee heb, heeft daar via de chatfunctie van facebook wel eens een opmerking over gemaakt. Ik voelde me niet betrapt, ik vond het wel grappig, het betekent dat ze mijn weblog met aandacht leest.

Eerlijk gezegd schrijf ik niet iedere dag een bericht. Ik zet soms voor een aantal dagen een bericht klaar en zet er dan een publicatiedatum en -tijdstip in, waardoor ze automatisch verschijnen op de geplande datum. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan toen ik op vakantie was en ik geen internet had of in heel drukke periodes waarbij ik bijna iedere avond op stap ben. Ik schrijf dan als het ware in het vóór en leg een voorraadje aan.

8 opmerkingen:

 1. Na zoveel berichten is het logisch dat je af en toe geen inspiratie meer hebt. Bij mij wisselt het ook sterk hoeveel ik schrijf. Ik schrijf vrijwel al mijn stukjes in voren. Ik wil niet iedere dag online zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen hoe anderen het doen! Ik schrijf mijn logjes juist altijd in één keer. Als ik geen inspiratie heb, schrijf ik gewoon iets over de afgelopen dag of dagen. Voor mij is mijn blog dan ook meer een soort dagboek, dan schrijfsels rond een thema.
  En ook nog gefeliciteerd met je blogjubileum! Ik had een felicitatie op m'n Iphone getikt, maar die is niet doorgekomen, zag ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo'n kijkje achter de schermen van je blog. Ik herken veel in je aanpak!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt professioneel. Ik heb wel,dat ik iets beleef,hoor of zie en dan in mijn geheugen opsla voor een blogje. Meestal bedenk ik de tekst 's ochtends vroeg in bed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig! Ik dacht dus dat je gewoon elke dag die blogjes zo uit je mouw schudde. Had er totaal geen weet van dat het niet zo was ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen zo'n inkijkje in jouw 'blogkeuken'!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mij is het een mengelmoes, soms als iets me bezighoud of als ik iets leest, maar ook regelmatig gewoon als dagboekje.
  De berichten publiceer ik direct wel wil ik regelmatig een kladje voor mij zelf maken over een onderwerp wat ik wil aanhalen.
  Maar het gebeurt ook regelmatig dat ik al bloggend opeens een heel onderwerp zomaar spontaan tikt..
  Kortom er is geen touw aan vast te knopen haha maar wel lekker afwisselend.

  BeantwoordenVerwijderen