Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 26 augustus 2015

Met bijstand legaal bijklussen in de stad Groningen

Vandaag in het nieuws: vanaf 1 oktober mogen mensen met bijstand legaal bijklussen naast hun uitkering. Het is een proef die duurt tot eind 2016. Deze proef heet 'Parttime ondernemen in de bijstand'.

De motivatie voor het besluit om over te gaan tot deze proef:
Ondernemen in de bijstand is nu alleen legaal voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en voor ondernemingen die levensvatbaar zijn waardoor de ondernemer geen bijstandsgeld meer hoeft te ontvangen.

Iemand die nu honderden euro's per maand verdient, maar net niet genoeg omzet draait om met zijn bedrijf uit de bijstand te komen, moet stoppen met zijn bezigheden. Met de komst van de pilot hoeft diezelfde ondernemer niet te stoppen met zijn activiteiten.

Wat niet helemaal duidelijk is, is of de bijstandgerechtigde dan een volledige uitkering krijgt + inkomen uit de onderneming of het bedrijfje. Ik proef dat niet uit de tekst. Dus ik denk dat het zo geregeld is dat je aanvullende bijstand krijgt en door mag gaan met je onderneming en niet meer hoeft te stoppen als je niet genoeg omzet hebt.

Wat denk jij?

(Dit bericht wordt gemodereerd)

6 opmerkingen:

 1. ik denk dat je tjdelijk weer moet gaan modereren door dit logje;-]]

  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou héél goed kunnen! De bijstand maakt altijd een heleboel los!

   Verwijderen
  2. Ik denk ook dat dit een uitstekend middel (verkapt doel)? is om na afloop van deze proef mensen extra te controleren op zwart bijbeunen. Ik ben overigens tegen zwart werken naast een uitkering.
   Linda

   Verwijderen
 2. Ik dacht dat mensen met een klus/eigen bedrijf tot ongeveer 120% * de bijstandsnorm mogen genereren! Dus als het uitkerungsbedrag 1000 euro is mag je 200 euro bijverdienen! Alles daarboven gaat van het uitkeringsbedrag af! Lijkt me een prima idee!
  *** van het % ben ik niet zeker

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja het lijkt me inderdaad ook een goed idee. Een mooie opstap naar wellicht volledige zelfstandigheid in de toekomst. Een veel beter idee dan afstraffen als iemand iets teveel verdiend heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Twintig jaar geleden sprak ik iemand met een eigen bedrijf die in de bijstand zat. Zij moest aan het einde van het jaar al haar verdiensten doorgeven en dan werd het verrekend met de uitkering. Niet nieuw dus, misschien heringevoerd.

  BeantwoordenVerwijderen