woensdag 26 augustus 2015

Met bijstand legaal bijklussen in de stad Groningen

Vandaag in het nieuws: vanaf 1 oktober mogen mensen met bijstand legaal bijklussen naast hun uitkering. Het is een proef die duurt tot eind 2016. Deze proef heet 'Parttime ondernemen in de bijstand'.

De motivatie voor het besluit om over te gaan tot deze proef:
Ondernemen in de bijstand is nu alleen legaal voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en voor ondernemingen die levensvatbaar zijn waardoor de ondernemer geen bijstandsgeld meer hoeft te ontvangen.

Iemand die nu honderden euro's per maand verdient, maar net niet genoeg omzet draait om met zijn bedrijf uit de bijstand te komen, moet stoppen met zijn bezigheden. Met de komst van de pilot hoeft diezelfde ondernemer niet te stoppen met zijn activiteiten.

Wat niet helemaal duidelijk is, is of de bijstandgerechtigde dan een volledige uitkering krijgt + inkomen uit de onderneming of het bedrijfje. Ik proef dat niet uit de tekst. Dus ik denk dat het zo geregeld is dat je aanvullende bijstand krijgt en door mag gaan met je onderneming en niet meer hoeft te stoppen als je niet genoeg omzet hebt.

Wat denk jij?

(Dit bericht wordt gemodereerd)

6 opmerkingen:

  1. ik denk dat je tjdelijk weer moet gaan modereren door dit logje;-]]

    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou héél goed kunnen! De bijstand maakt altijd een heleboel los!

      Verwijderen
    2. Ik denk ook dat dit een uitstekend middel (verkapt doel)? is om na afloop van deze proef mensen extra te controleren op zwart bijbeunen. Ik ben overigens tegen zwart werken naast een uitkering.
      Linda

      Verwijderen
  2. Ik dacht dat mensen met een klus/eigen bedrijf tot ongeveer 120% * de bijstandsnorm mogen genereren! Dus als het uitkerungsbedrag 1000 euro is mag je 200 euro bijverdienen! Alles daarboven gaat van het uitkeringsbedrag af! Lijkt me een prima idee!
    *** van het % ben ik niet zeker

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja het lijkt me inderdaad ook een goed idee. Een mooie opstap naar wellicht volledige zelfstandigheid in de toekomst. Een veel beter idee dan afstraffen als iemand iets teveel verdiend heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Twintig jaar geleden sprak ik iemand met een eigen bedrijf die in de bijstand zat. Zij moest aan het einde van het jaar al haar verdiensten doorgeven en dan werd het verrekend met de uitkering. Niet nieuw dus, misschien heringevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.