Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 4 augustus 2015

Zegeltjes sparen 2

Ik spaar nu koopzegels van de Albert Heijn. De rente op deze zegels is flink hoog, zeker vergeleken bij de spaarrentes. De hoogste rente die je op een spaarrekening kunt ontvangen is 1,3% op jaarbasis! Als je in een jaar een zegelboekje vol hebt, en dus tenminste 490 euro hebt uitgegeven bij de AH, dan krijg je ruim 6% rente op je zegeltjes. Als je zo'n zegelboekje binnen een half jaar vol hebt, dan is je rente 2x 6% = 12%!
Lezers die reageerden op mijn vorige bericht (klik),  leverden een aantal spaarboekjes tegelijk in. Eigenlijk is dat jammer van de rente, want als je de boekjes laat liggen, leveren ze, in tegenstelling tot geld op een spaarrekening, niet méér rente op.
Stel, je spaart in 4 jaar 6 boekjes vol, dan liggen die eerste boekjes erg lang in de kast zonder verder rente te vergaren. Dat haalt het rentepercentage nogal omlaag!

Misschien kan ik in 4 maanden of iets langer een boekje vol sparen. Ca. 17 weken x 30 euro boodschappen + nog wat (af)wasmiddel + kattenvoer etc. = 550 euro. Als ik in 4 maanden een boekje vol zou hebben, dan zou ik het meteen inleveren!
De rente is dan 18% op jaarbasis!
Jammer dat de inleg maar 49 euro is!


NB nog over de Russen en anderen die mogelijk programma's van jouw computer binnen willen sluipen: mijn schoonzoon heeft een belangrijke aanvulling gegeven bij mijn bericht van gisteren. Doe er vooral je voordeel mee!

12 opmerkingen:

 1. Ik spaar ook de zegels van Ah, van het sparen per zegeltje merk je eigenlijk weinig maar altijd weer leuk als er een boekje vol is :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je maakt een reken fout, je inleg verdubbelt ook, dus blijft het rendement 6%, wat nog steeds veel minder is dan bij de Plus waar je 50% rente krijgt. Je legt 4 euro in voor een kaart en krijgt 6 terug. Je kunt net als bij AH 1 zegel per euro kopen. Je inleg is daardoor bij een gelijk bedrag aan boodschappen lager, bij AH heb je daardoor in absolute zin meer geld, maar ook meer ingelegd dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij maak ik geen rekenfout. Ik vergelijk het met spaarrentes. De spaarrentes zijn op jaarbasis. Als ik 49 euro tegen 6% rente 4 maanden op een spaarrekening zet, dan ontvang ik 0,98 euro rente. Voor een spaarkaart krijg ik 3 euro. Dat is 3x zo veel. Dus vergeleken met spaarrentes zou je dat kunnen zien als 18% rente.
   Maar nogmaals, het gaat om kleine bedragen!

   Verwijderen
  2. Nee hoor, ze maakt geen rekenfout. Op het moment dat je het boekje direct inlevert dan heb je de inleg ook weer terug. Dus je hebt per keer maximaal €49 vaststaan. Als je de boekjes langer laat liggen dan klopt het inderdaad wel wat je zegt.

   Verwijderen
 3. Rentepercentages kan je niet op die manier bij elkaar optellen.
  Als je in een half jaar een boekje vol hebt dan heb je inderdaad een rendement van 6%.
  Voor het volgende boekje heb je weer een rendement van 6%
  Het enige wat wel is is dat je de opbrengst van het eerste boekje de rest van het jaar weer op de spaarrekening kunt hebben staan.

  € 100,- op een spaarrekening met 1,3% rente levert in een jaar € 1,30 op
  € 98,- aan albert heijn zegeltjes leveren € 3 (1e boekje) +€ 3 (2e boekje) + € 0,65 (6 maanden rente) = € 6,65 op. Dat komt neer op een rendement van 6,79%

  Door gebruik te maken van de zegeltjes heb je dus 5,35% meer rente op je geld.
  (Er vanuit gaande dat je twee boekjes per jaar vol hebt en de boodschappen sowieso al kocht)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt mijn bovenstaande redenering van 19.34 uur niet?
   Ik ben niet zo goed in rekenen. Eigenlijk snap ik het dan nog steeds niet. Als je in 4 maanden een boekje vol hebt, dan ontvang je toch 3x zo veel dan wanneer je het geld 4 maanden tegen 6% rente op een spaarrekening zou zetten?

   Met dat laatste heb je inderdaad een punt. Je moet geen extra boodschappen kopen vanwege de zegels.

   Verwijderen
  2. De berekening van weg naar zelfvoorziening klopt, de zegeltjes van ah geven een rente van 6%. Zelf vraag ik me daarbij nog af of het niet zo is dat de ah best duur is. Zelf koop ik bijna alles bij de Lidl, als ik een keer mijn boodschappen bij ah doe -en ik koop alleen basis dingen, niets bewerkt of voorgesneden- schrik ik me altijd mal. Wat nu als de prijzen bij de ah zowieso 5% hoger liggen, ben je dan een deel van de rente niet al daaraan kwijt? Het is een gevoel hoor gebaseerd op mijn ervaring dat ik er altijd duurder uit ben. Weet iemand hoe de verhoudingen liggen officieel in de prijzen tussen ah en Lidl of Aldi bijvoorbeeld voor de basiszaken? Melk, yoghurt, fruit, groente en kaas bijv? Brood bak ik zelf en we eten vegetarisch..

   Verwijderen
 4. Volgens mij klopt je redenatie wel hoor! Het is eigenlijk een kortlopende deposito-spaarrekening die je hebt (omdat je het geld er niet tussendoor af kunt halen). Na 4 maanden krijg je al rente, namelijk 4% (uit mijn hoofd). Maar als je daarna direct wéér zo'n deposito afsluit met hetzelfde geld krijg je 4 maanden later wéér 4% rente en dus in totaal heb je met die zelfde €49 al 8% rente in totaal. Je redenatie klopt dus wel, volgens mij. Op Positief Besparen legt Ronald het ook heel helder uit in de reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik koop de zegels van de plus. Niet alleen omdat ze al na 200 euro uitkeren, maar ook omdat ik voor iedere ingelegde euro, 50 cent erbij krijg. Ik doe voor 200 euro boodschappen, ik koop voor 4 euro de zegels erbij. Ik lever een vol boekje in en ontvang 6 euro. Per jaar kom ik op ongeveer 4 boekjes. Dus ik ontvang zo'n 8 euro omdat ik voor 800 euro boodschappen haal. Gelukkig koop ik er enkel basisproducten, goede aanbiedingen en fruit of brood die ik anders bij een andere super voor hetzelfde bedrag zou kopen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geen update van je schoonzoon bij de russen gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Opnieuw: Mijn schoonzoon heeft vandaag om 11.15 uur een aanvullende opmerking geplaatst bij mijn bericht van gisteren: De Russen waren er.

   Verwijderen
 7. Ik heb ook weer bijna een boekje vol. Als dat zo is, dan lever ik hem altijd direct de volgende keer dat ik bij de AH kom in!

  BeantwoordenVerwijderen