Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 21 september 2015

15x zwemmen binnen 1 maand!

Op zondag 23 augustus kocht ik mijn nieuwe zwem-jaarabonnement en ik zwom gisteren voor de 15e keer binnen 1 maand! In de afgelopen 2 weken zwem ik vier keer in de week en dan iedere keer een vol uur. Ik ben (best wel;-) trots op mijzelf dat ik zo goed bezig ben!
Ik had vóór 23 augustus een tijdje niet gezwommen, mijn abonnement was verlopen en ik schoof de aankoop van een nieuw abonnement wat voor me uit.
In het begin dat ik weer zwom, had ik na een half uur zwemmen flinke spierpijn in romp, armen en benen, kortom bijna overal! Dat is nu al binnen een maand goed verbeterd, ik kan nu (meestal) met gemak en zonder spierpijn een vol uur zwemmen.

En weet je wat heel leuk is? Omgerekend per keer, kost het zwemmen bijna niets! Als ik gemiddeld 15x per maand blijf zwemmen, dan kost mij dat per keer 81 eurocent.
Koopje toch?
De grote winst zit hem natuurlijk vooral in de gezondheidswinst die het mij oplevert: een betere conditie en makkelijker kunnen bewegen.
Uiteindelijk vind ik de gezondheidswinst het allerbelangrijkste en niet de centen.

Minder leuk: er schijnen mensen te zijn die zich na het sporten heel gelukzalig voelen. Door de endorfinen voelen ze zich geweldig. Ik heb me laten vertellen dat de meeste (bijna alle?) mensen dat hebben. Een vriend van mij die 2x in de week een half uur baantjes trekt, vertelde zaterdag dat hij zich altijd zo fijn en zo fit voelt na het zwemmen. Toen dacht ik, o ja, dat is ook zo, de meeste mensen voelen zich heerlijk na sportieve prestaties. Helaas, ik heb dat nooit na lichamelijke inspanning! Vroeger, tussen mijn 25e en mijn 31e, fietste ik soms wel 200 km op één dag. Ik voelde me alleen maar behoorlijk uitgeput en heel moe. Wel voldaan, dat ik die prestatie geleverd had, dat ik het weer geflikt had, maar lichamelijke effecten? Helaas, die voel ik niet, ook niet na een uur zwemmen.
Ik denk dat ik minder endorfinen aanmaak, misschien wel wat, maar niet merkbaar. Oudste dochter heeft daar ook "last" van. Ze merkt ook niets na intensief sporten, bijvoorbeeld hardlopen of zwemmen.
Is het erg dat we dat niet hebben?
Nee, er zijn ergere dingen, maar het was wel leuk geweest, dat gelukkig voelen na sporten. Het verhoogt de motivatie. Ik heb als kind en puber altijd een broertje dood gehad aan bewegen en was niet vooruit te branden. Persoonlijk denk ik dat het wel eens te maken zou kunnen hebben met het ontbreken van een gelukzalig gevoel na lichamelijke inspanning.

9 opmerkingen:

 1. Ik ken het wel, die kick na het sporten, maar alsnog geen sport motivatie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga ook heel regelmatig zwemmen (ongeveer 2x per week) en ik heb die kick ook niet. Toen ik nog liep spraken ze altijd over de runners high, zelfs na 20 km had ik die niet. Ik had wel zoiets van "yes, I did it", maar dat is dan ook alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat het zwemmen per keer omgerekend zo goedkoop is! Zelf voel ik wel een euforie na het zwemmen, maar volgens mij komt dat deels doordat ik laatst in een zwembad zwom waar ik na het zwembad nog lekker kon relaxen in een warm bubbelbad!

  Heel graag blijf ik zwemmen, maar ik heb nu via mijn werk ook Bedrijfsfitness aangevraagd. Dat is fiscaal voordelig, en ik kan ook leuke groepslessen volgen op de sportschool zoals Zumba. Dan heb ik toch het idee dat ik iets aan dans doe. Jarenlang heb ik Spaanse flamenco gedanst, het is heel leuk, maar omgerekend wel behoorlijk duur per les.

  Momenteel heb ik voor het zwembad nog een 25 badenkaart, als deze op is koop ik ook weer een nieuwe. Zwemmen is leuk, maar ik ben ook blij dat ik via mijn werk bedrijfsfitness kan doen. Ik heb een sportschool vlak bij het station in mijn stad gekozen, dus voor mij is dat ideaal omdat ik met de trein naar mijn werk reis.

  Een fijne week.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Had ook altijd een 'moeten' omdat het zo gezond is om bijv. hard te gaan lopen. Snapte ook niet van mensen die dat helemaal geweldig vinden.Ik ervaarde ook geen kick.
  Sinds anderhalve week ren ik elke dag. Puur om mijn frustratie/boosheid kwijt te kunnen over een aantal zaken wat niet uit te praten is.
  Ik moet zeggen ik beleef het hard lopen nu heel anders. Ervaar het ook niet als moeten maar juist als 'willen'. Heb ook totaal geen conditie maar elke dag dat ik loop merk ik dat dit een stukje beter is wat heel mooi mee genomen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sporten kan er echt niet blij van worden, nooit geweest ook haha maar zwemmen vond ik wel altijd heerlijk helaas zit beiden er voor mij lichamelijk niet meer in.
  Geniet er maar flink van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb vroeger altijd veel gezwommen. Bewegen vond ik prima zo totdat ik een jaar of 22 werd. Vanaf dat moment werd bewegen een moeten omdat het gezond is, maar mij levert het alleen maar veel (spier)pijn op en een lang herstel.
  Nu ben ik redelijk zover dat ik het beter weet te doseren en minder pijnpieken heb.

  Ik vind het fijn dat de meeste mensen zich beter voel na sporten/bewegen en gun ze dat ook. Want daardoor is hun humeur veel beter.
  Maar veel mensen in mijn omgeving snappen niet dat bewegen voor mij pijnlijk en vermoeiend is en ik soms gewoon een dag helemaal niks anders kan dan zitten/liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak ook vast geen endorfine stoffen want ik heb mijn hele leven al een broertje dood aan sporten en werd er nooit blij van. Zwemmen vind ik alleen leuk tijdens korte vakanties in een hotel met zwembad, dan zwem ik een klein half uur en tol wat rond in het water, is prettig. Ik voel mij eigenlijk altijd wel goed gehumeurd, helemaal op vakantie dus misschien valt het niet op, ha,ha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb dat eerst ook nooit gehad dat ik mezelf heel goed voelde na het sporten. Hierdoor werd mijn motivatie om te gaan ook een stuk minder. Ik had een abonnement bij een zwembad. Toen hebben mijn vrouw en ik besloten een groot inbouwbad te laten inbouwen. Sinds ik dit heb zwem ik er bijna iedere dag in en ik voel me dan ook echt goed erover. Ik denk dat het komt omdat je er veel meer zin in hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kan natuurlijk ook je eigen zwembad aanschaffen, kan je jarenlang van genieten en kost dan omgerekend ook niet veel!

  BeantwoordenVerwijderen