Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 30 oktober 2015

Gratis griepprik

Afgelopen dinsdag heb ik weer een gratis griepprik opgehaald. Ik kom op 3 manieren in aanmerking voor zo'n prik:
Ik heb astma
Ik heb diabetes
Ik ben de 60 gepasseerd
Persoonlijk zou ik waarschijnlijk niet een griepprik halen als ik een gezonde 60-er zou zijn. Ik denk dat ik dan èn meer weerstand zou hebben èn meer kracht zou hebben om een eventueel griepvirus goed te doorstaan.
Vooral de astma maakt dat ik een zware griep met nare complicaties liever voorkom. Het hebben van astma betekent in feite dat je in je longen een chronische ontstekingsreactie hebt. Daar moet je niet nog een zware infectie bij krijgen. Ik heb in mijn leven veel luchtweginfecties gehad en ook al een keer een longontsteking en volgens de praktijkverpleegkundige bij de huisarts gaat bij elke infectie mijn longfunctie achteruit.
Ik weet dat er op internet (spook)verhalen de ronde doen dat er vergif in het vaccin zit, maar ik denk persoonlijk dat ik er baat bij kan hebben, dus haal ik ieder jaar een griepprik. Alleen de allereerste keer, zo'n 20 jaar geleden, had ik last van bijwerkingen, toen had ik een halve week lang een pijnlijke arm en kon ik in bed niet op die arm liggen. Van mijn toenmalige huisarts heb ik gehoord dat dit kwam omdat het vaccin zich niet voldoende verspreid had in mijn lichaam. Dat verspreiden kun je bevorderen door de spieren in de arm te bewegen en door de plek te masseren. Het was een goed advies, sinds die tijd wapper ik even wat met mijn arm, span en ontspan spieren en masseer de injectieplek en ik heb geen pijnklachten meer gehad.
Heb jij "recht" op een gratis prik en haal je die dan ook?
Of ben je eigenwijs en weiger je?

20 opmerkingen:

 1. Ieder miet voor zich weten of ie een griepprik haalt of niet. Ik heb astma en veel littekenweefsel in mijn longen door een lomgontsteking en bronchitis.
  Toch wil ik geen griepprik. Idd omdat er teveel zooi in zit waar ik zeker ziek van ga worden en/of dat ik daar ontstekingsreacties op krijg.
  Ik ben me wel degelijk bewust van de risico's en mijn longen zijn er nogal op achteruit gegaan na de laatste longontsteking.
  Het is al meer dan twintig jaar geleden dat ik griep heb gehad en hopelijk blijft dat zo. Ik slik extra vitamine D, neem zinkzuigtabletten als ik me niet fit voel of verkouden dreig te worden. Ga op tijd op bed, eet heel gezond, rook en drink niet en ik ga niet op bezoek bij mensen die zwaar verkouden zijn of griep hebben. En ik wil ook niet dat ze dan bij mij op bezoek komen. Dat is dan weer de luxe van altijd thuis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een paar jaar geleden geopereerd aan longkanker dus val binnen de risicogroep.
  Ik haal de prik wel. Mijn man wordt zestig en heeft de prik ook gehaald omdat iemand met griep in huis voor mij extra risico oplevert. We hebben er geen van beiden last van gehad.
  Ik ben dankbaar voor de gratis prik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben niet eigenwijs maar ben gezond heb buiten wat overgewicht en artrose geen kwalen, en de laatste keer griep kan ik me niet herinneren zeker 25 jaar geleden. Ook echt verkouden ben ik al lang niet meer geweest.
  Ik vind het dus niet nodig om de prik te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er nog geen recht op. Maar ik kan me goed voorstellen dat jij hem gaat halen als ik het zo lees. Je wilt inderdaad niet het risico lopen op een flinke longontsteking.

  Fijn dat je huisarts zulk goed advies gaf trouwens!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben 65, lichamelijk kerngezond maar haal wel elk jaar de anti-griepprik. ik heb vroeger een (natte) pleuritus gehad en weken in het ziekenhuis gelegen, daarna jarenlang elke winter een heftige griep (en dan bedoel ik niet een zware verkoudheid) Sinds ik een griepprik haal heb ik nooit meer griep gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kreeg dit jaar voor het eerst een aanbod voor de prik.
  Om dat ik een medicijn gebruik wat ook gebruikt wordt als je diabeties bent.
  Ik zie geen reden om hem te lalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is onzin om te denken dat er in de griepprik vergif zit. Als er echt vergif in zat, dan zou deze wel verboden worden. Het is alleen maar bangmakerij.

  Ik ben 24 en longpatient. Ik heb recht op de griepprik en haal deze ook. Het is even vervelend, zeker die zware arm daarna. Ik vind het gewoon dom als je wel recht heb op de griepprik, maar deze niet haalt. Als je dan een zware infectie krijgt, kun je echt serieus in de problemen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Als er echt vergif in zat, dan zou deze wel verboden worden.'

   Zeker weten? ;)

   Verwijderen
  2. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat de griepprik uberhaupt helpt....

   Verwijderen
  3. Ik heb ook een beetje argwaan tegen dit soort dingen. Beetje zoals dierenartsen die zeggen dat je je dieren ieder jaar moet enten tegen de hele santekraam, ik begin er niet aan en doe daar alleen het hoogstnoodzakelijke. Iedere griep is ook weer anders dus twijfel aan het nut. Ik heb er geen 'recht' op maar zou ook níet ieder jaar vrijwillig deze stoffen in laten spuiten. Er is zoveel onbekend over dit soort zaken dat ik me er niet aan zou wagen.

   Verwijderen
 8. Ik krijg ook elke jaar een oproep en Verscheur hem elke keer weer, ja het is een risico en ik heb dit jaar een flinke griep gehad, toch denk ik dat die injectie veel meer schade toe brengt, en om nou vrijwillig weefsels van een geaborteerde mensen foetus te laten inspuiten? Nee dankje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zucht! Wanneer worden al die spookverhalen nu eens de wereld uit geholpen. Kijk even op de site van www.degrotegriepmeting.nl en daar staan alle wetenschappelijke feiten op een rijtje. Hoe wordt het vaccin gemaakt: Het griepvaccin bevat in het algemeen drie verschillende typen inactief gemaakt virus. De virussen worden gekweekt in bevruchte kippeneieren, vervolgens gedood en gezuiverd alvorens het vaccin wordt gemaakt. Globaal genomen levert één ei genoeg virus voor één dosis vaccin.
  Dus niets menselijke geaborteerde weefsels. Het RIVM en het NIVEL zijn onder andere partners van de grote griepmeting. Ja, ook ik krijg jaarlijks een vaccinatie onder andere ivm astma. Je kunt alsnof griep krijgen maar vaak in een mildere vorm en ja, het voorkomt dan ernstige complicaties. Ze kunnen zich ook vergist hebben in het mutatiepatroon van het virus. In dat geval biedt de griepprik minder of geen bescherming. Door de vaccinatie worden echter jaarlijks vele complicaties en overlijdens voorkomen. Iedereen mag weten wat hij of zij beslist, maar a.u.b. wél op basis van wetenschappelijk juiste/objectieve informatie. (waarmee ik niet ontken dat de overheid ook niet altijd juiste informatie geeft..)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik haal hem al jaren en mijn man ook, en ben er blij mee. Natuurlijk kun je nog verkouden worden, vaak noemen mensen dat griep maar dat is geen influenza.
  Goede tip van die dokter om je arm te bewegen, gisteren de prik gehad maar geen pijnlijke arm, komt zeker omdat ik 's avonds altijd aan het handwerken ben en dan mijn armen beweeg.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In jouw geval zou ik 'm ook halen.
  Ik heb er geen recht op. Als mijn gezondheid zo blijft dan weet ik niet of ik 'm al op m'n 60e ga halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf neem ik geen prik, ik ben 52 en gezond. Mijn man die vorig jaar chemotherapie kreeg, kreeg van zijn NL huisarts een oproep voor de griepprik. Omdat hij een verlaagde weerstand had. Maar hij werd in Duitsland behandeld en daar raadden ze de griepprik voor chemopatienten juist af. Je hebt nl. dan wel de bijwerkingen van de prik, maar bouwt geen weerstand op tegen de griep door de prik, omdat je witte bloedlichaampjes vaak heel laag in aantal zijn. Dus wel de lasten en niet de opbrengsten zogezegd. In NL raden ze (kennelijk) de griepprik wel aan aan chemopatienten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De oncoloog van mijn man zei dat hij de griepprik rustig kon nemen omdat zijn bloedwaardes goed zijn, ook de witte bloedlichaampjes. Dus het is een individuele beoordeling.

   Verwijderen
  2. Nee, in Duitsland wordt aan alle oncologiepatienten die chemo krijgen de griepprik afgeraden. Het is echt een verschil per land.

   Verwijderen
 13. Heel verstandig. Ik werk in de zorg en haal 'm ook. Ik wil niet uitvallen met de griep als dat niet nodig is. Ik heb een paar jaar geleden ook een keer echt griep gehad (het kan iedereen overkomen), en dan ben je echt wel even uitgeschakeld, ook als het verder zonder complicaties verloopt. Een griepprik geeft geen garantie dat je geen griep krijgt, maar de kans is wel kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik ben 68 en heb dus recht op een gratis griepprik, maar ik haal hem niet. ik ben in goede gezondheid en heb nog nooit griep gehad, ja flink verkouden of pijn in de keel, maar verder niets wat op griep lijkt. ik vind nog steeds dat mijn lichaam dit maar moet oplossen, als ik een keer griep krijg. dus nee, aan mij mag hij voorbij gaan.

  BeantwoordenVerwijderen