Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 29 oktober 2015

Zorgverzekering 2016

Binnenkort kan er weer gewisseld worden van zorgverzekeraar.
Ik ben al heel lang bij dezelfde verzekeraar, vanaf het begin dat in 2006 het nieuwe zorgstelsel zijn intrede deed.
Ieder jaar weer denk ik: zal ik overstappen? Dat heb ik tot nu toe niet gedaan.
Vergelijken is vaak heel lastig, niet zozeer de basisverzekering, maar wel de aanvullende verzekeringen. Die zijn bij iedere zorgverzekering weer anders.
Vergelijken houdt dan ook vaak in, dat je appels met peren vergelijkt. En ik wil geen appels of peren, ik wil een goede zorgverzekering voor een redelijke prijs!

Vanaf 2009 is er sprake van een verplicht eigen risico en dat is, zeker in de begin jaren, in hoog tempo omhoog gegaan.
In 2009: € 155;
2010: € 165;
2011: € 170;
2012: € 220;
2013: € 350;
2014: € 360;
2015: € 375;
2016: € 385
Ik vraag me af: waar houdt het op, dat verhogen van het verplichte eigen risico?
Het verplichte eigen risico wordt steeds groter en extra geld voor chronisch zieken en gehandicapten (WTCG) en compensatie eigen risico verdween al weer een aantal jaren geleden.
Vergeleken met toen ik nog geen eigen risico betaalde en nog wel geld via de regelingen kreeg, scheelt het komend jaar ongeveer 700 euro op jaarbasis wat ik extra moet betalen.

Terugkomend op de zorgverzekering zelf: ik vind het raar dat je een contract moet nemen van tenminste een jaar. Als er gewijzigde omstandigheden zijn waarbij een ander pakket past, zou het voor veel mensen veel handiger zijn als ze gedurende het jaar zouden kunnen wisselen van zorgverzekeraar, of in ieder geval een uitgebreidere of minder uitgebreide aanvullende verzekering zou moeten kunnen nemen.
Ergens snap ik het ook wel weer, want ik heb nu bijvoorbeeld 27 "gratis" fysiotherapiebehandelingen per jaar. Als ik deze 27 behandelingen in een half jaar opmaak, dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat ik bij een nieuwe verzekeraar weer opnieuw kan beginnen met nog weer 27 behandelingen. Ja, die 27 behandelingen wel, maar dan op eigen kosten.

Of ik overstap?
Nog geen idee. Het duurt nog ongeveer 2 weken voordat een vergelijking mogelijk is.
Wat wel kostenbesparend werkt: kiezen voor een collectieve verzekering en niet per maand maar per jaar betalen. Voor mij is de besparing in 2015 ongeveer 350 euro.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb de luxe van alleen een basisverzekering, dus overstappen is makkelijk voor ons. Wel ieder jaar de afweging of ik een verhoogd risico neem, wat fiks scheelt in de kosten. Afgelopen jaar niet gedaan i.v.m extra behandelingen, maar aankomend jaar misschien weer wel verhoogd eigen risico. Voor man niet, die verbruikt teveel medicijnen om hiermee goedkoper uit te zijn. Ik zelf heb al 3 jaar bespaard, waardoor ik een tegenvaller op zou kunnen vangen. Tandarst verzekering hebben we ook al 2 jaar niet meer, dat scheelt ook. We betalen de tandarts zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben al 4 jaar niet overgestapt na vergelijking. Een onderdeel is voor mij nog steeds het aantrekkelijkst in vergoeding en de rest maakt niet zo veel verschil in prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel mensen weten niet dat je je basis verzekering bij de ene maatschappij en de aanvullende verzekering bij de andere maatschappij mag afsluiten, verzekeringsmaatschappijen informeren je daar zeker niet uit zichzelf over..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je dat noemt. Ik wist het wel, maar het is inderdaad niet algemeen bekend!

   Verwijderen
 4. DSW is een goedkope prima verzekering, mijn man is dit jaar overgestapt en het bevalt prima..... en ze hebben gelijk pech, zwaar auto ongeluk gehad eind juli in Frankrijk, maar alles wordt gewoon keurig betaald en de premie is een van de laagste. deze week in het nieuws, het is de zorgverzekering waar de mensen het meest tevreden over zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vorig jaar had ik het geluk dat ik halverwege het jaar van zorgverzekeraar kon overstappen omdat ik in een collectieve zorgverzekering van mijn werkgever zat. Er zijn dus wel scenario's waarin dit mogelijk is.. hoe dit in je voordeel moet werken kan ik zo 123 echter niet bedenken. Ik sta ingeschreven op de zorgalert van http://zorgverzekering16.nl/ dus zodra we kunnen gaan vergelijken ga ook ik me er weer aan wagen! De tip van jaarlijks betalen ipv maandelijks ga ik zeker meenemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben, zoals je dat noemt, een actieve overstapper. Omdat ik en mijn vrouw weinig zorg nodig hebben en relatief gezond zijn kies ik elk jaar voor een zogenaamde 'budgetpolis' met maximaal eigen risico zonder aanvullende verzekering. Dit jaar is dat Anderzorg, vorig jaar FBTO. Dat bevalt prima omdat we voor een lage prijs verzekerd zijn terwijl we het eiegn risico bedrag niet hoeven in te zetten. We zetten elke maand het verschil tussen de 'budget' premie en het bedrag wat we kwijt zouden zijn voor een 'luxe' zorgverzekering op een aparte rekening. Dat is inmiddels een leuk spaarpotje geworden. Wanneer een van ons onverhoopt een dure behandeling nodig mocht hebben, zetten we dit potje in voor het eigen risico en eventuele extra kosten. Naar de tandarts gaan we in het buitenland waar tandheelkundige kosten een stuk goedkoper zijn. Ik besef dat we hiermee in een luxe positie verkeren. Ik vind het verschrikkelijk om te horen dat mensen die zorg nodig hebben ongemerkt op hoge kosten worden gejaagd door driftig declarerende artsen en ziekenhuizen. Achteraf hoor je altijd pas wat voor exorbitant hoge bedragen je mag afrekenen. Lekker makkelijk en betalen moet je als brave burger toch...

  BeantwoordenVerwijderen