Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 25 oktober 2015

Werken en pensioen

Over een beetje meer dan 3 jaar mag ik met pensioen!
Ik kan ook eerder besluiten om met pensioen te gaan, maar dat betekent dat ik minder inkomsten heb, zowel vóór de AOW leeftijd als daarna, want dan maak ik een groot deel van mijn pensioen al op vóórdat ik AOW krijg en houd ik bijna alleen nog de kale AOW over. Maar omdat ik zeer lage woonlasten heb, zou ik de keuze kunnen maken om te stoppen met werken, ik werk tenslotte om te leven en ik leef niet om te werken!
Het gevoel van vrijheid dat ik de mogelijkheid heb, maakt me helemaal blij.

Ik leek mij interessant om eens te kijken wanneer mijn dochters met pensioen mogen, of in ieder geval AOW krijgen. Ik keek op deze site en rekende het uit. Volgens die site zou hun pensioenleeftijd 71,5 jaar worden en daar schrok ik toch wel van! Die leeftijd is weliswaar nog niet met zekerheid vastgesteld, dat gebeurt waarschijnlijk voor oudste pas in 2052, als ze 66 jaar oud is.
De vaststelling en berekening gebeurt na 2022 op basis van de gemiddelde levensverwachting en wordt 5 jaar van tevoren vastgesteld.
Ik ben heel benieuwd hoe de arbeidsmarkt er dan uitziet! Zouden ze met een rollator naar hun werk gaan?


6 opmerkingen:

 1. Pff, 71,5 jaar voor de huidige twintigers? Dat is wel erg lang!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Juist! Door dit Vooruitzicht is het natuurlijk voor de nu twintigers ( waaronder ik en manlief) heel aantrekkelijk om extra af te lossen en zelf de touwtjes in handen te nemen, volgens de pensioenregels mag manlief er op zijn vroegste met 53 met (vroeg)pensioen. Ons streven is dan ook om dit mogelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal eens met Amandjuh.... Maar ik vraag me af hoeveel mensen van onze leeftijd hier al echt mee bezig zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nu 36 en zeg vanaf dat ik werk (= vanaf mijn 22e) dat ik er vanuit ga dat ik met 76 met pensioen ga. In het begin bouwde ik nog niet eens pensioen op omdat dat toen pas vanaf je 25e was of zo iets. Ik hou 76 nog steeds aan als mijn pensioenleeftijd en hoop dat het zo alleen maar mee kan vallen. En natuurlijk werk ik aan het aflossen van mijn huis zodat ik steeds meer over houd en hopelijk zelf kan kiezen wanneer ik met pensioen ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb het ook even voor mijzelf berekend. Ik werk inmiddels 24 jaar en zou volgens de berekening nog 28 jaar door 'mogen' werken.
  Pffft, best veel. Nog even volhouden dan maar ;)
  Gelukkig heb ik vooralsnog superleuk werk dus dat komt wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de handige link voor het berekenen van de te verwachten pensioenleeftijd: in mijn geval waarschijnlijk met 67 jaar en 9 maanden (en mogelijk later als de levensverwachting stijgt!). Dat zou zijn in maart 2030.
  Wat een ingewikkelde berekening wordt gehanteerd: vanaf 2017 wordt de definitieve AOW-leeftijd voor over 5 jaar vast gesteld, dwz in 2017 voor 2022, in 2018 voor 2023 etc. Dwz, pas in maart 2025 wordt misschien bekend of ik in maart 2030 met pensioen kan, en zo niet, dan moet ik maar wachten tot een volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen