Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 13 november 2015

Bloemkoolkerrie maaltijdsoep

Vorige week kocht ik een grote bloemkool, ruim 1 kilo zwaar was die!
Wat moest ik daarmee doen? Ik houd heel veel van de combinatie bloemkool en kerrie, dus besloot ik een bloemkoolkerrie maaltijdsoep te maken.
Ik zocht op internet en combineerde wat recepten.

Nodig

1 ui
1/2 rode paprika
ca. 1200 gram bloemkool in roosjes
3 eetlepels olie naar keuze
1 liter (zelf getrokken) bouillon (gezouten)
2 à 3 eetlepels kerriepoeder
blik kikkererwten (400 gram netto)
50 gram volkoren tarwemeel
600 ml melk
zout en peper naar smaak

Bak de gesnipperde ui en paprika in de olie en voeg, als het mengsel gaar is, het meel toe, meng goed door en rooster het meel even. Doe er dan ca 600 ml melk bij en maak er een saus van. Zorg dat je het mengsel goed klopt met een garde, anders krijg je klontjes. Dit is de basis van de soep.
Neem een andere pan en doe daar de bouillon in. Breng aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Laat een kwartier sudderen en maak er met de staafmixer een gladde massa van.
Voeg de saus toe en het blik kikkererwten en warm nog even goed door.
Voeg zout en peper naar smaak toe, waarschijnlijk is dit niet nodig, want je gebruikt ook al gezouten bouillon en gezouten kikkererwten. 
Als de soep te dik is, dan kun je nog wat water toevoegen. 

8 opmerkingen:

  1. Leuk idee, bloemkool met kerrie combineren. Vorige week kocht ik twee bloemkolen voor 59 cent, daar hebben we drie dagen van gegeten. Ik heb vandaag net de laatste opgemaakt. Kerrie is ook heel lekker in combinatie met prei.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het recept, dat ga ik zeker eens maken. Bloemkool vind ik heerlijk en ik maak ook graag (maaltijd)soep.

    Kikkererwten lust ik ook graag. Kikkererwten heb ik in Spanje als garbanzos leren kennen.

    Prettig weekend.

    Groetjes,

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt lekker! Mooie tip voor als ik eens een grote bloemkool scoor. Alleen krijg ik die toch vaak niet op voor hij toch wat minder smakelijk wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dat herinner me er weer aan dat in Nederland zulke groente's per stuk gaan. Hier gaat alles per kg. dus de enkele keer dat ik groente koop koop ik precies dat wat we nodig hebben, groetjes Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, je koopt hier 1 bloemkool, 1 witte kool, 1 rode kool, 1 groene kool, 1 Chinese kool, 1 spitskool en ga zo maar door. Je kunt natuurlijk ook gesneden kool kopen, of wat bloemkool-roosjes. Dat is per 100 gram een stuk duurder dan als je een hele kool koopt.

      Verwijderen
  6. Hmmmm lijkt me een lekkere voedzame soep. Ga ik proberen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen