donderdag 26 november 2015

Verdwijnt de blauwe enveloppe?

Gisteren in het nieuws: de Nationale ombudsman gaat onderzoeken of het terecht is dat de staatssecretaris de blauwe enveloppe binnenkort wil laten verdwijnen en alle aangiften en toeslagen wil digitaliseren.
Het is niet zo dat dit van de ene dag op de andere gebeurt, er zijn verschillende jaren voor uitgetrokken en het lijkt er op, dat je op aanvraag toch nog steeds een echte brief in de brievenbus kunt ontvangen.

Ik ken mensen met een enorme weerstand tegen het afhandelen van belasting via de computer. Die blijven halsstarrig werken met papier en pen. Toegegeven, het zijn 50-plussers en de reden is volgens mij vooral dat ze de digitale wereld niet vertrouwen. Bang voor hackers, cyberaanvallen, uitbarstingen van de zon die invloed hebben op de stroomvoorziening op aarde en zo meer.

Wat ik denk?
Ik heb er geen problemen mee, ik handel mijn zaakjes toch al digitaal af. Dat neemt niet weg dat ik vind dat er ruimte moet blijven voor niet digitale oplossingen.
Er zijn zat mensen van boven de vijftig die digitaal niet erg vaardig zijn en aan wie de digitale ontwikkelingen in ieder geval grotendeels voorbij zijn gegaan. Ook hen moet je bedienen. Je kunt niet van digibeten vragen ineens wel met de computer overweg te kunnen.
Nu weet ik wel dat er voor de meeste mensen desgewenst wel hulp te organiseren is, maar het gaat om zeer privacygevoelige informatie, moet je dat dan door vrijwilligers of kennissen laten afhandelen? Misbruik van persoonsgegevens ligt op de loer. Ik vind dat je voor al diegenen die dat willen nog gewoon blauwe enveloppen moeten blijven.

Wat vind jij?

17 opmerkingen:

  1. Niet alleen digibeten zijn een probleem. Er is nog een hele generatie die helemaal geen computer heeft. Deze mensen voelen zich steeds meer buiten de maatschappij geplaatst. Als ze nog lekker zelfstandig waren moeten ze nu hulp gaan inroepen. Ik vind het niet goed. Dit plan moet nog 1 generatie worden uitgesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze willen wel erg snel! Mijn generatie heeft nog leren schrijven met een kroontjespen, zittend in houten bankjes met een ingebouwde inktpot. In mijn lokaal stond een grote zwarte kachel.

      Verwijderen
  2. Mijn moeder (90) is er ook verontwaardigd over, de regering wil dat ouderen zelfstandig blijven maar velen hebben hierbij toch hulp nodig. Niet alleen kan zij niet met computer overweg, ze moet nu ook al haar inkomsten etc aan mij geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ...als je geen computer bezit en geen email-adres hebt kan de belastingdienst je niet bereiken. Benieuwd hoe ze dat gaat aanpakken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar omgekeerd kan zo iemand ook b.v geen zorgtoeslag meer aanvragen

      Verwijderen
    2. Dat kan ik wel vertellen. Ik moest huurtoeslag wijzigen. Dit lukte digitaal niet dus maar per telefoon. Ik vroeg om een bevestiging per post. Kan niet meer . Is wettelijk sinds 1 nov. geregeld. Dat is mijn probleem dat ik niet via pc wil/kan regelen.Wiebes had aangegeven op tv uitzonderingen te maken voor enkelingen. Was niet waar volgens de belastingdienst. Ze willen nergens aan meewerken in mijn geval dan.Dan moet men maar nar een kantoor in de regio gaan.Bot, lomp en zeer onbeschofd naar de mensen toe die niets via computer kunnen/ willen regelen

      Verwijderen
  4. Niet alleen digibeten zijn aangewezen op papier. Ook belastingaangiften die dermate ingewikkeld zijn dat ze niet digitaal kunnen, daar zal toch een papieren biljet voor nodig zijn. Ik moest dit jaar aangifte doen voor mijn overleden partner die naast een baan in loondienst een eigen bedrijf had. We waren fiscale partners, dus moesten 'samen' aangifte doen. Bedrijf werd beëindigd, geen opvolging. Dus er moesten jaarstukken worden gemaakt en meegeleverd met de aangifte.
    In onze situatie schrijft de Belastingdienst voor dat er aangifte moest worden gedaan op papier. Het was behoorlijk puzzelen en ik had dit nooit digitaal kunnen doen. Blij dat ik de papieren aangifte biljetten voor me had liggen, en af en toe wat kon weglakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat werd inderdaad ook aan mij verteld toen ik voor mijn moeder informeerde. Mijn vader is afgelopen zomer overleden en nu zijn er ook aftrekposten etc.
      Zelf doe ik al jaren digitaal. Ook jaar dat ik huis kocht en verkocht, maar dat ging vrij soepel omdat er al zoveel juiste gegevens waren ingevuld.

      Verwijderen
  5. De aangiften gaan hier digitaal, maar de blauwe envelop als reminder vind ik toch wel heel praktisch. Misschien niet milieuvriendelijk, maar ik vind ook eigenlijk niet dat je zoiets kunt verplichten voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja en bij UWV moeten ze noodgedwongen weer terug naar de 'menselijke maat' omdat er grote groepen zijn (niet alleen ouderen) die niet met een computer kunnen omgaan maar omdat de systemen van UWV en waarschijnlijk ook Belastingdienst een dergelijke toestroom niet aankunnen.
    Ik voorspel een parlementaire enquête omdat de kosten van dergelijke digitale systemen gierend uit de bocht vliegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb er geen moeite mee, maar ik ben dan ook opgegroeid met computers en draai er mijn hand niet voor om alles digitaal te doen. Dat zal voor de generatie van mijn ouders wel anders zijn. Ik hoop alleen van harte dat DigiD en Mijn Overheid hun beveiliging goed op orde hebben. Alles is te hacken en dat is geen fijn idee als het om fraudegevoelige informatie gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben ook wat digibeten en digiweerders in de familie. De volgende verjaardag zullen we dus nog het nodige horen over het onderwerp ;-).
    Ik ken ook mensen die geen internetaansluiting hebben omdat ze daarvoor te krap zitten. Gaat de belastingdienst dan mee betalen aan je internetaansluiting, als ze het tzt verplicht gaan stellen, vroeg ik me af?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn schoonmoeder heeft geen pc, bankzaken worden door haar ene zoon gedaan, en dus nu ook een digid aangevraagd voor haar. Stel dat je een eenzame oudere bent zonder kinderen/kennissen, ik noem maar wat. Hoe moet deze groep zich redden? Mensen die geen computer in huis hebben, laat staan een internetverbinding omdat dit op hun maandbudget drukt, zouden eventueel naar een bieb kunnen gaan of een andere intstelling waar je gebruikt kunt maken van het internet. Maar zie je je al gaan met al je papieren? Ik vind niet dat ze de papieren mogelijkheden moeten afschaffen. Voor degenen die het digitaal kunnen en willen doen prima, maar geef de rest van de mensen ook een keuze....

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit jaar voor het eerst digitaal gedaan en was er niet happy mee, geef mij maar gewoon pen en papier voor de belasting-aangifte. maar goed wie weet vind ik het volgend jaar makkelijker gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het digitale gebeuren kost allemaal steeds meer tijd, terwijl het juist tijd zou moeten besparen. Hoe komt dat: alles wordt ingericht op "normaal" en o wee als je ietsje afwijkt, dan begint het circus...
    Jarenlang uit hobby veel achter de computer, 10 jaar website bijgehouden. Ik begin het beu te worden.
    Ik doe mijn administratie, ook voor partner met nah (niet aangeboren hersenletsel) en alles voor mijn moeder. Alles kost 10x meer tijd dan vroeger, ik ben tegenwoordig zo blij als ik na een paar uur weer alles afgehandeld heb, weg met die computer!
    En dan hebben we het nog niet eens over alle storingen iedere keer...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tja, moeilijk. Je zult toch mee moeten met je tijd als je kunt. Als je niet digitaal vaardig bent mis je ook heel erg veel. Digitaal vaardig zijn geeft je ook veel vrijheid en gemak. Er zullen mensen blijven die het nooit kunnen leren. (Verstandelijk beperkten bijv.). Voor echte digibeten, ook ouderen, zijn er cursussen als Klik en tik (in de bibliotheek) . dan moeten ze wel willen natuurlijk. Ik zou zelf echt niet meer zonder willen. Ik ben vaak online veel goedkoper uit dan iemand die alles in de winkel om de hoek koopt bijv.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik kan me helemaal aansluiten bij leesgraag. In plaats van tijdswinst kost het digitale tijdperk me zo vreselijk veel meer tijd. Voor elke site heb je weer een andere inlogcode nodig en dat dan weer voor alle gezinsleden ook een andere.

    Op een bepaald punt zouden bedrijven en instanties zich misschien moeten afvragen of wel ze alles wel moeten digitaliseren en of sommige zaken niet beter persoonlijk of schriftelijk afgehandeld kunnen worden. Blijft het misschien ook een beetje menselijk ... Maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de tijdswinst die er voor hen ontstaat wordt afgeschoven op ons ......

    N.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.