Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 24 november 2015

Wel of niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Al weer heel lang ben ik bij dezelfde zorgverzekeraar, gewoon collectief via mijn werk. Overstappen heb ik nog nooit gedaan. De afgelopen jaren heb ik regelmatig getwijfeld en ook nu ben ik er nog niet uit.

Ik ben nu bij een gigant, die onder verschillende namen zorgverzekeringen aan de man/vrouw brengt. Ze hebben ongeveer 5,5 miljoen klanten.
Welke zorgverzekeringen zijn onderdeel van dit concern? Zilveren Kruis, Avéro Achmea, Interpolis, DVZ Zorgverzekeringen, OZF Achmea, Friesland zorgverzekeraar en FBT. Tot 1 januari dit jaar had je ook nog Agis als onderdeel van deze gigant, maar die is opgegaan in het grote geheel.
Andere giganten: Menzis, (met Azivo, Anderzorg en HEMA)
en CZ (met Ohra)

Waarom zou ik willen overstappen?
Het lijkt me goed om een zorggigant niet meer te spekken. Zo'n groot concern heeft erg veel macht en ik ben voor een betere spreiding van macht en steun liever een kleinere speler.

De nieuwe verzekering die ik overweeg, namelijk Dé.Es.Wé, is de goedkoopste. Het verschil is €104,36 per jaar.
Er zit wel een addertje onder het gras, want de aanvullende verzekering dekt niet helemaal hetzelfde. Die verschillen in de aanvullende verzekeringen waren vorig jaar ook het probleem, waardoor ik ben blijven zitten waar ik zat.
De verzekering voor tandzorg bij Dé.Es.Wé is uitgebreider, waarschijnlijk hoef ik voor behandelingen helemaal niets bij te betalen.
Wat wel minder wordt, is het maximum aantal fysiotherapiebehandelingen per jaar. Dat was 27, wordt 20. Ik denk dat ik daar geen problemen mee krijg, ik heb in de afgelopen 10 jaren regelmatig fysiotherapie of oefentherapie gehad: handfysiotherapie, bekkenbodemfysiotherapie, 3x een periode cesartherapie wegens heup- of rugklachten. Bijna ieder jaar wel wat, maar nooit meer dan ongeveer 12 behandelingen per jaar. Ik denk dat het niet waarschijnlijk is dat ik vooralsnog meer dan 20 behandelingen per jaar nodig heb.

Er blijven dan nog een paar hobbels over, namelijk "overal" moeten melden dat ik een andere zorgverzekeraar heb: huisarts, ziekenhuis, apotheek, fysiotherapie.
En ik moet wisselen van leverancier van diabetes injectienaalden en testmateriaal, want met de huidige leverancier is geen contract. Hiervoor heb ik dan weer een verklaring nodig van de huisarts.

Heb ik dat over voor de wissel? Ik ben er nog niet uit, maar waarschijnlijk doe ik het.
Wat vind jij?

21 opmerkingen:

 1. Ik denk met mijn aanvullende verzekering bij mijn huidige ziektekostenverzekering te blijven, ik ben namelijk" bang" niet geaccepteerd te worden, bij een nieuwe maatschappij.
  Basisverzekring ga ik wel bekijken, dan mag je niet geweigerd worden, volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het belangrijkst is of je geaccepteerd wordt voor de aanvullende verzekering. Een zorgverzekeraar is dat nl niet verplicht. Als dat zo is zou verder nog eens heel goed nagaan welke zorgaanbieders allemaal gecontracteerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je 'wisseling' wordt automatisch doorgegeven aan huisarts, apotheek en ziekenhuis. Hoef je niets voor te doen. Aan de fysio ook? Dat weet ik niet zeker, lijkt me van wel.
  Ik heb het al meerdere malen meegemaakt en het verliep gewoon goed. Ik zit na een aantal jaren Ander.zorg en A.gis nu bij VG.Z

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet, heel handig dat het automatisch doorgegeven wordt!

   Verwijderen
  2. Het wordt niet automatisch aan je huisarts doorgegeven, maar je huisarts maakt aan het begin van elk kwartaal een soort 'scan' van alles ingeschreven patiënten; een check bij welke verzekering ze ingeschreven staan en waar de declaratie naar toe kan. Er is voor zorgverleners een speciale site waar je dat via kan doen.
   groet, margreet

   Verwijderen
  3. De meeste huisartsen hebben een groepspraktijk of zitten als maatschap in een gezondheidscentrum. In de praktijk zal de assistente dat dus doen. Maar het komt op hetzelfde neer. ZA hoeft er in elk geval niet zelf achteraan.

   Verwijderen
  4. een wisseling wordt niet automatisch doorgegeven! bij het declareren van inschrijftarieven en/of medicatie krijgt de huisarts/apotheker de afwijzing onder de noemer:niet verzekerd.
   Dan kan idd door hen dat gewijzigd worden en de kosten moeten opnieuw gedeclareerd worden.
   Het komt wel goed dus maar niet automatisch.
   Geeft aan het begin van het jaar altijd veel administrtief 'nawerk'.
   Voer o.a. dit uit bij apot. houdende huisartsen

   Verwijderen
 4. Als het goedkoper kan, altijd doen. Soms kun je met acties (vooral in de laatste week van december) nog een korting of cadeau krijgen van je nieuwe zorgverzekering. Even googelen kan zo een paar tientjes opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan je DSW aanraden zit er al jaren met volle tevredenheid. Lekker klein en overzichtelijk. Betalen zeer snel uit met een goede klantenservice.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie altijd op tegen het gedoe en de mogelijke problemen door een overgang...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tot voor kort stapte ik ieder jaar over. Vorig jaar naar DSW. Daar blijf i voorlopig, voorla wegens de uitstekende tandartsvergoeding. Overigens werd ik als chronisch patient zonder voorbehoud geaccepteerd en werd mij overstap automatisch doorgegeven aan alle zorgverleners. Omdat ze best een plaatselijke speler zijn, vraag ik me wel af of ze contracten hebben met zorgverleners in de rest van het land? Misschien iets om na te gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. DSW heeft alleen een restitutie polis en kan je in ieder ziekenhuis terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vorig jaar ook overgestapt naar De Es Wé. Uitstekend bevallen - alles werd doorgegeven aan huisarts, apotheek etc. Zit liever bij een kleinere zorgverzekeraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zit al jaren bij VeGeZet en voor mij de beste tot nu toe. Aanvullende verzekering voor alternatieve behandeling die ik doe is goed en de pedicure krijg ik ook vergoed bij medisch pedicure voor reumatische voet tot een bepaald bedrag. Bij VGZet heb je geen verwijzing daarvoor nodig zoals bij enkele andere wel. Ik blij dus zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. leuke blog, zit ook te twijfelen zit bij anderzorg. Maar die tandarts he..... Heb zitten rekenen kwam dus ook o.a. bij d s w uit. Niet heel duur. Overigens betaal ik de premie per jaar dat scheelt ook weer een paar centen.
  Overigens wist ik ook niet dat het een kleine organisatie was. Dus bedankt.

  Nog even een blonde vraag, waarom schrijft iedereen de naam anders als die hoort te worden. Zie ik op meer blogs en vraag het me al een poosje af :)

  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem,
  Vorig jaar ook overgestapt. Helaas nu geen vergoeding meer voor pedicure.( reuma)

  We zijn erin getuind.
  Goed opletten dus.
  Gr

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wordt he-le-maal gestoord van dat overstappen. Wij hebben collectiviteitskorting dus dat is waarschijnlijk al het voordeligst en daarbij: elke keer dat uitzoeken. En heb je gevonden wat je zocht, is het volgend jaar weer anders. Je moet nu alvast weten of je volgend jaar misschien ziek wordt.....gekkenwerk is het. Ik doe het niet. Dan maar een dief van mijn eigen portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik schreef er van de week ook al over ;-)
  Zelf zit ik nu bij Zilveren-kruis, mijn verzekering met aanvullend en tandarts gaan behoorlijk om hoog en ook ik zit te dubben om naar DS-W te gaan maaaaaar dan moet ik eerst weten of de specialist waar ik 2x per maand heen moet ook in het pakket zit, als dat zo is dat ben ga ik overstappen voor de alle eerste keer, maar dan gaat het mij 16,- per maand schelen!
  Ben er alleen nog niet uit bij de DS-W of er bij iedere aanvulling ook een tandarts verzekering zit, ze hebben de voorwaarden zo verstopt op die site, dat vind ik dan weer een min puntje... je moet echt zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zit al jaren bij dezelfde en ik blijf erbij. Ik ben zeer tevreden over de service van het bedrijf en mijn premie valt mee, heb alleen een hoge tandverzekering ivm beugels voor mijn kinderen. Deze verzekeraar vergoedt ook meer dan andere, vaak grote, verzekeraars. Ik switch niet, ik weet wat ik aan mn verzekering heb, heb nooit geen problemen met declareren, ik kan bellen, mailen, langsgaan en zelfs nog via de post met hun communiceren.....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben al jaren bij De. Es. WE. Tot volle tevredenheid. Inderdaad dekt de aanvullende niet zo veel maar daar staat tegenover dat iedereen er bij kan, ook al heb je een ziekte geschiedenis van hier tot tokio. En de tandartsvergoeding is vanuit solidariteitsprincipe veel beter dan bij anderen. En.... wat ik heel erg belangrijk vind: A: ze maken geen reclame; B: Ze zijn heel erg klantvriendelijk. C: ze betalen heel snel uit als je een rekening opstuurt . Ze denken met je mee als er een probleem is. Ik heb nog nooit narigheid gehad. Ik ben zeer, zeer tevreden en heb al verschillende kennissen en vrienden en mijn kinderen overgehaald, die ook weer heel tevreden zijn.
  groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gisteren overgestapt van Z.K. naar D. S. W. Moet iets inleveren op fysio, maar daar tegenover staat dat ik nu voor tandarts verzekerd ben. De gespaarde jaarpremie stop ik liever in mijn hypotheek. Dat levert me meer op dan die 2% korting die me nu geboden wordt.

  BeantwoordenVerwijderen