vrijdag 25 maart 2016

Temperatuurverschillen

Soms, dan heb ik het snel koud, zeker in de vorige week toen ik ziek was. Dan ril ik en kijk ik op de thermometer: 19.5 graden. Omdat ik ril, een fleecejasje en een plaid gebruik, geef ik lekker nog even een draai aan de thermostaat: waarschijnlijk is 20.5 graad wel genoeg.
Ik moet zeggen dat ik het tegenwoordig over het algemeen sneller koud heb dan vroeger. Ligt het aan de leeftijd? Ik vermoed van wel!
Soms heb ik het helemaal niet koud. Afgelopen maandag avond kwam ik thuis en ik heb de verwarming niet aan gehad. Ik keek 's avonds om 22.00 uur op de thermometer en het was 15.00 graden!
 Huh? Werkelijk? Ik had het de hele avond helemaal niet koud gehad en dus ook helemaal niets met de thermostaat gedaan. Wel weer een plaid gebruikt en mijn fleecejasje. Ik stapte in bed met heerlijk warme voeten en een warm lijf. Hoe het kan? Geen idee!

14 opmerkingen:

  1. Afgelopen winter zette ik de verwarming af en toe hoger overdag Gisterenmiddag thuis gekomen na een lezing in een te warme omgeving en een heerlijke wandeling had ik het fris en zette de cv op 19.


    Ik had ook mijn elektrische kacheltje even aan kunnen zetten. Was ik vergeten. Met de zonnepanelen heb ik dagstroom over. Het is zonde als ik dat niet verbruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien had het te maken met vermoeidheid?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man die ook diabetespatient is, heeft het ook altijd koud. Misschien is dat wel een oorzaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien ligt het ook aan of je moe bent? Dat je het dan eerder koud hebt?

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Afgelopen maandag was de eerste dag dat ik werkte nadat ik ziek was. Ik was heel erg moe, maar dat had geen invloed op mijn koudegevoeligheid. Ik had het juist heerlijk warm.
      Vanochtend kwam ik uitgerust uit mijn bed. Nu vind ik 15 graden echt veel te koud.
      Ik zou me heel goed voor kunnen stellen dat vermoeidheid invloed heeft. Maar in het voorbeeld van de afgelopen maandag en vandaag zie ik dat niet terug.

      Verwijderen
  5. Ik zou eigenlijk niet weten hoe dat komt, al herken ik het wel! De ene dag heb ik het warm en de andere veel te koud :(

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij mij heeft het voedsel en de hoeveelheid die ik eet ook invloed.
    2 dagen per week eet ik slechts 500 kcal en dan heb ik het in de loop van de dag best kouder dan normaal. Op zo'n dag drink ik graag thee en beker bouillon.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wel een beetje herkenbaar. Het scheelt enorm als je iets actiefs gedaan hebt, dan kan je lichaam zichzelf uren warm houden.

    Heb je al eens gelezen over koud (af)douchen? Dit scheelt ook enorm in hoe koud je het overdag hebt. Bovendien scheelt het gas van het douchewater verwarmen ;-) Das dubbel zuinigaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. als het een regenachtige dag is heb ik het veel kouder dan normaal misschien dat vocht in huis of omgeving daar ook invloed op heeft
    als ik mijn huis ff goed doorlucht met de ramen open en daarna de kachel weer aandoe voelt het meteen veel warmer aan ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar. Met vocht buiten heb ik het binnen echt heel veel kouder.

      Verwijderen
  9. Meestal heb ik de kachel op 15 à 16 graden overdag, met dubbele fleece-jas aan. Nu het wat warmer begint te worden buiten, slaat de kachel minder aan en vooral deze week heb ik het dan kouder dan normaal. Vooral als het regenachtig is.
    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heel herkenbaar Zuinigaan.
    Ik denk dat het met de overgang te maken heeft.
    Want wat jij schrijft heb ik ook steeds.
    Ik ben volgende maand 61 jaar en heb er erg last van.
    Natuurlijk zit de griep bij jou er ook bij.
    Heb jij ook overal pijntjes iedere keer en moe buiten de griep om.?










    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben altijd al kouwelijk geweest en in het voorjaar is het het ergst. Dan is alles koud om je heen en dan in combinatie met meer warmte van de zon dan weet mijn innerlijke thermostaat het niet meer.
    Ik zit nu in de overgang en echte opvliegers heb ik niet, maar ik heb het wel sneller warm en zweet sneller. En in de zomer met 25 graden kan ik zomaar kippenvel hebben en het gevoel alsof ik koelelementen in mijn lijf heb zitten.
    Mijn chronische vermoeidheid maakt het lastiger om mezelf goed op temperatuur te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het maakt een enorm verschil of je je lichaam al aan het werk gezet heb. Start ik bijv. de dag met hardlopen dan is de lichamelijke motor al aangezet en heb ik het warm. Ook kun je dit doen door aan het eind van het douchen koud af te sluiten en dat zolang mogelijk. Hierdoor wordt niet het gewone vet maar het bruine vet in verbranding gezet ( en dus je lijf ook aan het werk gezet).
    Een leuk boek om te lezen is 'Koud Kunstje' van Wim Hof en Koen de Jong.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.