Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 16 april 2016

Donder en bliksem! Een blikseminslag?

In de nacht van dinsdag op woensdag ontlaadde zich een enorme onweersbui boven de stad Groningen. Om ongeveer half één brak het los. Man o man, wat ging het hier tekeer!
Iedere keer verwonder ik me er weer over dat een onweersbui zo veel lawaai kan veroorzaken! Enorme donderslagen rolden over mijn huis en felle lichtflitsen verlichtten de nachtelijke hemel.
Ik heb zulke buien ook wel meegemaakt tijdens het kamperen in een tentje. Niet fijn!
Ook donderdagmiddag, toen ik klaar was op mijn werk zag ik een bliksem en hoorde ik de donder.

Die donderdagavond at ik met mijn beide schoonzoons en mijn oudste dochter. Het gesprek kwam op de fenomenale onweersbui. Mijn dochter was bang, haar man werd er helemaal niet wakker van en de andere schoonzoon was door het huis gelopen en had stekkers van wasmachine, computer, beeldscherm etc allemaal uit het stopcontact getrokken. Dat doet zijn moeder ook en ik doe dat meestal ook, maar ik dacht nu: hoe groot is die kans nu dat er een blikseminslag in mijn huis komt? En ik heb me nog eens omgedraaid.

Tijdens die bui is er wel een inslag geweest, in een dorp even ten oosten van de stad Groningen. Daar is de meterkast als het ware ontploft. Afgelopen oktober was er een blikseminslag in het huis van mijn baas. Alle apparatuur was kapot en alles moest vervangen worden. Een enorm gedoe: een nieuwe koelkast, vriezer, cv ketel, tv, computer en ga maar door! Het was al even geleden dat ze een backup had gemaakt van haar computer. Ook de alle elektrische leidingen moesten vernieuwd worden.

Ik ben van plan bij onweer toch maar elke keer de stekkers uit stopcontacten te halen. Voor het geval er toch een blikseminslag is. Misschien ben ik toch niet zo goed verzekerd als ik gedacht heb en daarnaast de gedachte aan alle gedoe om nieuwe spullen aan te schaffen. Het lijkt me vreselijk! Daar zou ik zo veel tijd mee kwijt zijn!
Als dat voorkomen kan worden is dat  wel slim denk ik!

Wat doe jij tijdens een zware onweersbui?

7 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. In een tent wel, maar in mijn veilige huis ben ik niet bang. Ik heb wel een enorm ontzag voor het natuurgeweld!

   Verwijderen
 2. Wij hebben het meegemaakt dat de bliksem vlakbij insloeg. We waren niet thuis, wel onderweg naar huis en zagen een bliksem loodrecht naar beneden gaan boven onze woonplaats. Die was vlakbij ingeslagen en we hadden schade aan de televisie, modem, muis, video. Die laatste hadden we gelukkig kort daarvoor gekocht. De schade aan de tv kwam een paar weken later. We konden hem nog gebruiken maar hij had kuren. We kregen geld van de verzekering. Er waren meer mensen bij ons in de straat met schade.
  Bij zwaar onweer halen we de stekkers uit de meeste apparaten. Al heb ik dat nooit gedaan met de wasmachine, koelkast enzo. Is het dan niet handiger om in de meterkast wat knoppen om te zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. alle stopcontakten die eruit kunnen eruit !
  en verders in enorm veel angst hopen dat het snel over is ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zaten tijdens een bui eens op het terras (begane grond flat) toen het insloeg in het huis aan de overkant. We zaten ook niet die kant op te kijken. Dus tijdelijk een mooie streep in de ogen en een dikke piep in de oren. Maar wel erg gaaf. Wij trekken bij onweer ook de stekkers eruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zou het helpen om de stekkers eruit te halen? Geloof dat de meningen verdeeld zijn. Wel staat er dat je dit NIET TIJDENS de onweersbui moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben behoorlijk wat beveiligingsdiingen tegen bliksem in stopcontacten zitten. Afgelopen zomer was er vlakbij een inslag. De buren rondom hadden heel veel kapotte spullen. Bij ons was er geen apparatuur kapot. Al die beveiligingsdingen hadden dit voorkomen. Aan de kleur van het lampje was dat te zien. Toch hadden wij ook schade. Onze alarminstallatie die 10 jaar oud was, was kapot. Omdat hij al zo oud was, was reparatie eigenlijk geen optie meer. Door de leeftijd werd er ook flink op afgeschreven door de verzekering. We hebben een nieuw systeem moeten laten installeren. Schade voor onszelf was uiteindelijk nog €1500,- . Na die tijd hebben we nog een paar extra bliksembeveiligers erbij gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen