Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 13 april 2016

Het overgebleven geld van de WMO

Kort geleden kwam het bericht dat gemeenten in 2015 WMO geld overgehouden hebben
Ongeveer driekwart van de gemeenten heeft geld overgehouden!!

Dat meen je toch niet!
Het geld was bedoeld om mensen met een beperking, ouderen of andere kwetsbare groepen te helpen. Dit kon door huishoudelijke hulp of beschermd wonen.

Dan denk ik: hoe is het toch mogelijk! De WMO 2015 was al een bezuiniging vergeleken bij eerdere wetten en dan geven gemeenten ook nog niet eens alle geld uit!
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie vindt dat het zeker niet de bedoeling is dat gemeenten geld overhouden. Er zou voor de mensen waarvoor het geld bedoeld is veel beter maatwerk geleverd kunnen worden.
De ANBO vindt dat gemeenten beter zouden moeten communiceren met mensen die hulp nodig hebben. Mensen moeten weten wat ze kunnen aanvragen.

Ik hoop van harte dat gemeenten dit jaar de WMO gelden beter besteden en niets overhouden. Zouden de gemeenten die vorig jaar geld overhielden dat dit jaar extra mogen uitgeven? Ik zou dat wel eerlijk vinden tegenover de mensen die er in 2015 bij in schoten!

7 opmerkingen:

 1. Ik hoorde er iets over op de radio. Er werd alleen geopperd dat de gemeentes teveel geld hadden gekregen of dat de verdeling verkeerd was. Volgens mij hebben veel zorgbehoevenden een stuk minder zorg gekregen dan voorheen. Terecht of onterecht, maar eerst eens daar naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Extra uitgeven dit jaar mag vast niet. Het is wel erg vreemd..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In mijn gemeente is 10,5 miljoen over! Het overgebleven geld gaat naar algemene middelen, dingen als lantarenpalen enzo. Schandalig.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is schandalig. Hulpbehoevende kregen minder hulp, thuiszorgorganisaties zijn omgevallen - ontzettend veel mensen raakten hun baan kwijt omdat er onder de prijs gewerkt moest worden en dan dit!! Ik heb er werkelijk geen woorden voor.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze dochter (Chronisch lymepatiënt) woont zelfstandig met hulp vanuit WMO en PGB. Huishoudelijke hulp vanuit de WMO wordt vanaf komende maand gehalveerd tot het nieuwe maximum. Er wordt niet nagevraagd óf mensen het daarmee redden. Er wordt uitgegaan dat je het vanuit je eigen netwerk gaat oplossen. Dat betekent gewoon dat je als ouders nog meer moet bijspringen dan je al doet; je gaat toch niet een van je vrienden vragen om jouw huishouden gedeeltelijk over te nemen? Ze heeft overigens een 24-uurs zorg-beschikking, waar ze geen gebruik van maakt, omdat ze koste wat kost zelfstandig wil blijven wonen. Met wat extra hulp ook prima te doen, en veel goedkoper dan het wonen in en woonzorgcentrum. Maar ja, dat is een ander potje.......

  BeantwoordenVerwijderen