Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 23 april 2016

Nog een reserveringspotje!

Sinds kort heb ik van een aantal slapende spaarrekeningen reserveringspotjes gemaakt:
- één voor de leuke dingen - mijn zakgeld
- één voor de belastingen en premies die ik moet betalen over bijverdiensten
Het bevalt me goed, omdat het veel duidelijker wordt waar het geld voor bestemd is.
Nu heb ik er nog een potje bij gemaakt: eentje voor de kat. Ik ging zoeken naar verzekeringspremies voor huisdieren en ontdekte dat je voor een kat van de leeftijd en ras van mijn poes ongeveer €12,50 per maand kwijt bent. Ik geloof niet zo in het verzekeren van alles dat je kan overkomen en vind het prima om daar zelf geld voor te reserveren. Dus heb ik met terugwerkende kracht vanaf het moment dat ze bij mij kwam wonen €12,50 per maand in deze pot gestopt.

Mocht  er een gepeperde rekening van de dierenarts komen: ik heb er voor gespaard. Misschien is het niet helemaal genoeg, maar dan is het in ieder geval een mooi startbedrag voor deze onkostenpost.

19 opmerkingen:

 1. En wat als je gewoon één spaarrekening zou hebben met één bedrag, namelijk de mogelijke kosten van dierendokter, premies, belastingen, een nieuwe wasmachine, nieuwe fiets plús een bedrag voor leuke dingen bij elkaar opgeteld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo deed ik het altijd: alles in één grote pot, maar voor mij werkt het beter om sommige reserveringen apart te houden.
   Ik ga niet nog meer verschillende potjes maken. Voor de rest komt alles in mijn buffer: geld voor een nieuwe cv ketel, onderhoud auto, een nieuwe koelkast, vakantie en uitstapjes, cadeaus.
   Met name de belastingpot en de leuke dingen pot zijn voor mij van belang, de kosten dierenarts een stuk minder.
   Als alle geld op één rekening staat, dan heb ik er een stuk meer moeite mee om geld voor mezelf uit te geven. Nu staat dat bedrag voor mijn neus en denk ik: allemaal voor mij (en niet voor huishoudelijke zaken).
   Ook het betalen van belasting en premies is voor mij minder erg als het van een daarvoor bestemde rekening komt dan dat het uit de grote pot komt.

   Verwijderen
  2. .... maar waarom wèl een potje voor onvoorziene uitgaven aan de kat maar niet voor het huis of auto?¿

   Verwijderen
  3. Dat had gekund, maar ik had nog één slapende spaarrekening over en die gebruikte ik daarvoor. Misschien vooral omdat jongste dochter kort geleden aanzienlijke bedragen moest ophoesten voor één van haar katten, heb ik gekozen voor een kattenspaarrekening.

   Verwijderen
 2. Ik ben ook van de verschillende potjes. Voor de katten heb ik ook een apart spaarpotje evenals voor leuke dingen en jaarlijkse vaste lasten. Het voelt toch anders als ik daar een flink bedrag af moet halen dan dat ik het van mijn pensioenpot doe. Per saldo blijft het inderdaad hetzelfde maar het voelt toch anders. Ik vind het prettiger. Ik heb die potjes nu wel bij 1 bank met wel een verschillende naam, waar ik vroeger inderdaad meerdere bankrekeningen had. Dat was ik toch een beetje zat, heb het wat eenvoudiger gemaakt. Wel nog drie beleggingsrekeningen en een andere depositospaarrekening voor een wat betere rente. Dus met de betaalrekening erbij zijn het er nog 6 maar dat kan niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Katten kan je ook naar de Chinees brengen.. Beter dan dat ze in tuinen poepen.. Scheelt een boel zuur verdiend geld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is dat nu weer voor rare opmerking! Het onderwerp is reserveringspotjes en jij hebt het over vermoorden van huisdieren.
   Zuinigaan, misschien moet je de reactie van deze trol maar in de vuilnisbak gooien, want daar hoort zoiets thuis!
   Liset

   Verwijderen
  2. Ieder zijn/haar mening Lizet, maar ik kan er heel goed inkomen in deze reactie. Onze buurt zit vol met katten die echt, maar dan ook echt overal poepen. Hoewel ik dierenliefhebber ben en zelf een hond heb (loop altijd netjes met zakjes en /of een schepje) kan ik mij de reactie goed voorstellen. Waarom moet ik voor een hond belasting betalen en iemand met een kat niet? Omdat en hond vroeger een trekdier was? Waar blijft dan de paardenbelasting? Dat bedoel ik. En kom niet aan met katten zijn zielig. Nee, ze verwilderen, en dat is het ergste van het verhaal. Dus wat mij betreft mogen alle katten uit de buurt naar de Chinees!

   Verwijderen
  3. Lizet heeft gelijk, ik vind het niet kunnen. Behalve dat het een suggestie is om huisdieren op te laten eten, is het ook een belediging voor Chinese restaurants. Die hebben echt geen kattenvlees op het menu, ook niet stiekem!
   Omdat er nu een discussie ontstaan is, haal ik de bijdrage van anoniem niet weg en laat ik die staan, want anders verdwijnt alles en discussie mag.

   Verwijderen
  4. In Aziatische landen is het heel normaal om hond, kat, cavia en hamster te eten. En dat is en feit wat we niet onder tafel kunnen schuiven. Daarbij, ik heb lang genoeg in de horeca gewerkt, en je wil echt niet weten wat je soms op je bord krijgt, dus zo´n belediging vind ik het ook niet! Maar eten of niet, laten we verder gaan op wat Paula schreef.. namelijk naast hondenbelasting ook kattenbelasting! Daar heeft zij wel degelijk een punt!

   Verwijderen
  5. Nog een kleine toevoeging.. Kijk eens op hoeveel producten seperatorvlees staat, ongeacht van welk dier.. Nou dan vergaat je echt de trek in een vette hap, soepballetjes of een schnitzel!

   Verwijderen
  6. Mijn kat komt niet buiten; hoe wil je dat dan doen met kattenbelasting? Trouwens, in mijn gemeente betaal ik ook geen hondenbelasting meer. Maar heb wel een opruimplicht en hou me daar ook aan.

   Verwijderen
  7. Tja dan moeten we al die mensen die zwerfaval veroorzaken ook maar naar de chinees brengen, wat een domme reactie

   Verwijderen
  8. Wij hebben drie katten en die komen inderdaad ook niet buiten. Dat is weer het verschil met een hond. Lastig.

   Verwijderen
 4. Ik heb nog maar 1 potje met geld. Meerdere potjes werkt bij mij juist averechts, dan ga ik meer uitgeven, onder het mom dat ik wel kan schuiven. Leuk om te lezen hoe verschillend het werkt voor een ieder. Sparen i.p.v verzekeren is vaak de goedkoopste manier, als je het kan missen. Mooie kat trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk met geen enkel potje maar iedereen doet wat voor hem/haar prettig is. Mijn kattenmeisje is net 13 jaar. Ze is nog maar 1 keer bij de dierenarts geweest in haar leven. Voor sterilisatie. Vorig jaar een kater moeten laten in slapen. Laatste zieke maanden €600 kosten. Verder gedurende 17 jaar ook maar 1 keer dierenarts. Zelfde reden als zuslief. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij werken ook graag met potjes, al hebben wij deze recent nog wel weer wat uitgedund. De reden dat wij deze methode gebruiken is dezelfde als jij die aangeeft. Het geeft een gevoel van overzicht, dat het geld er voor dat specifieke doel is of komt. Natuurlijk, je kunt het ook in één grote pot stoppen. Niets mis mee. Ieder zo zijn eigen voorkeur :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tegenwoordig kan ik bij mijn internetbankieren het geld op mijn spaarrekening onderverdelen in potjes. Je kunt je gewenste spaarbedrag invullen en je krijgt steeds een melding hoeveel er nog nodig is om dit te bereiken. Erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook een potje voor de kat. Heeft tijden op €500 gestaan en nu was het ineens binnen een paar maanden vrijwel leeg. Ik was blij dat ik de kosten daarmee op kon vangen!

  BeantwoordenVerwijderen