vrijdag 15 april 2016

Pas op met 5 euro munten

In Duitsland is onlangs een 5 euro munt uitgegeven. Leuk zo'n munt, alleen is hij in Nederland niets waard. Een Duitse 5 euromunt is in Nederland geen wettig betaalmiddel, dus mocht je bij een betaling in Duitsland zo'n munt krijgen, kijk dan uit. Als je geen muntenverzamelaar in je familie of kennissenkring hebt, dan zou ik de munt zo snel mogelijk in Duitsland weer uitgeven
nieuwe Duitse 5 euromunt

Toen ik zocht naar een afbeelding van deze 5 euromunt, vond ik ook nog andere 5 euromunten. Deze met een wilde kat vind ik prachtig:

Ik ben niet zo thuis in de wereld van de muntenverzamelaars, maar waarschijnlijk zijn deze munten die in andere EU landen niet bruikbaar zijn, vooral bedoeld als verzamelobject.

Toch vind ik het een beetje vreemd.
Heb je overal in Europa dezelfde munt en dan gaan landen gelegenheidsmunten slaan die alleen geldig zijn in één bepaald EU land.
Hier vind je de informatie van de Koninklijke Nederlandse Munt (officiële producent van het Nederlandse muntgeld) over zulke gelegenheidsmunten.

5 opmerkingen:

  1. Raar zeg, goed dat je het even laat weten, want ik had het niet geweten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed om te weten dat je in Nederland niets hebt aan die munt. Inderdaad een beetje apart...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nederlandse verzamelaarsmunten, die officieel als wettig betaalmiddel gelden binnen Nederland, kun je beter ook niet aannemen. Ik kreeg er een van tien euro bij een supermarkt, maar weer uitgeven lukte niet, ook niet in diezelfde winkel waar ik hem ontvangen had. Zelfs mijn bank wil de munt niet innemen en de DNB, waar dat wel kan, is niet bij mij in de buurt.
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is goed om te weten dat je ook met Nederlandse 5 of 10 euromunten soms problemen krijgt. Niet iedereen woont bij de DNB om de hoek. Als je in hartje Amsterdam woont, dan is dat goed te doen, maar voor mij en voor vele Nederlanders met mij is het een flinke reis.

      Verwijderen
  4. Er zijn ook speciale 2-euro herdenkingsmunten, deze zijn wel gewoon een wettig betaalmiddel in andere euro landen. Maar 5-euro munten zijn inderdaad alleen te gebruiken in het land die hem heeft uitgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.