Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 7 april 2016

Referendum: ervaringen op het stembureau

Om vijf voor zes ging de wekker en stond ik naast mijn bed, klaar voor de ochtend! Omdat ik nog nooit op het stembureau in deze wijk had gezeten, moest ik misschien zoeken. Nog voor 20 voor zeven zat ik op mijn fiets en spoedde mij door de ochtendnevels naar het stembureau. Gelukkig was het gemakkelijk te vinden. Ik was er zelfs al eerste. Alleen de beheerder was aanwezig.
Al snel waren ook een voorzitter en een ander lid aanwezig. Het stemlokaal moest ingericht en de bewegwijzering moest in orde gebracht. Kiezers moesten langs een zigzagweggetje naar de stembus komen. Dus het was van belang om met pijlen te werken, zodat de kiezers niet in het gebouw zouden verdwalen. Om half acht kon het stemmen beginnen.
Alleen .... toen kwam er niemand!
Het was niet zo dat kiezers stonden te trappelen van ongeduld. Pas na 20 minuten kwam er iemand langs, die was heel verbaasd dat hij de eerste was.
Het druppelde zo de hele dag door en na 13,5 uren waren er ongeveer 320 kiezers langs geweest.
Een deel van deze mensen had ook een gemachtigde stem uitgebracht. In totaal 355 stemmen.
Ik heb in totaal 5,5 uren pauze gehad, de overige uren heb ik op het stembureau gezeten. Het was een leuk stel mensen, waarmee het aangenaam was om de tijd door te brengen. Op zich is dat heel belangrijk. Het lijkt me vreselijk om met een stel mensen te zitten waar ik mij aan erger of die mij totaal niet aanspreken. Ik heb iedereen na afloop bedankt voor het aangename gezelschap!
Mijn inzet was verdeeld over 3 blokken. Tussendoor heb ik een uur baantjes gezwommen en ben ik heen en weer gefietst tussen huis en stembureau. Beweging heb ik voldoende gehad: in totaal 2 uur fietsen en 1 uur baantjes zwemmen.

Het stemmen tellen na 21.00 uur was een fluitje van een cent, we waren in 20 minuten klaar, toen nog wat administratie afgerond en het stembureau opgeruimd en uiteindelijk was ik om 22.00 uur weer thuis. Het werd een lange dag, vooral omdat ik nog niet direct naar bed ben gegaan, ik was benieuwd naar uitslagen.

Misschien ben je benieuwd naar de kosten per stem:  die waren €3,10 per uitgebrachte stem. En dan heb ik alleen het stembureau meegerekend.  Niet de gemeentelijke verkiezingsorganisatie, niet de lunchpakketten, niet alle papierwerk, niet de verzending van de stempassen, niet het gebruik van het stemlokaal, alléén de 5 mensen die ingezet worden op mijn stembureau.

5 opmerkingen:

 1. Ik zat op het stembureau waar ik altijd zit. Een buurt met veel ouderen die nog heel plichtsgetrouw wel komen. Wij hadden 778 stemmen. Dus meer dan dubbel zo veel. Ik zat er van 14.00 tot 21.00. Daarna tellen. Wij waten 21.30 klaar. Ik was ook 22.00 thuis. Bij ons bloed het dus ook echt binnen druppelen. Geen enkele keer een kwartier niemand. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas was er op het stembureau waar ik altijd zit geen plek meer. Ik was te laat met mijn voorkeur. De school waar ik nu zat, had een margedag. Dus geen ouders die halen en brachten, helemaal niets. Ik denk ook niet dat wij de 30% gehaald hebben.

   Verwijderen
 2. Bij ons stond de 1e al om 7.20 binnen. Hier maar een uurtje pauze, maar de lange zit was absoluut geen straf. We zaten met een erg gezellig groepje. Wij hadden iets meer dan 600 stemmen.
  Ik wil in maart wel weer een dag zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Saai dan als er zo weinig mensen komen. 320 mensen hoeveel of hoe weinig procent was dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was soms wel héél rustig. Ook de machtigingen tellen mee, dus het aantal was 355. Ik heb geen idee van het opkomstpercentage, dat horen we pas achteraf, meestal weken laten. Ik denk niet dat wij de 30% gehaald hebben.

   Verwijderen