Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 30 april 2016

Solliciteren voor ouderen

Schaf de sollicitatieplicht voor ouderen af! De Tilburgse arbeidssocioloog Jan Cremers pleit voor een generaal pardon voor werklozen ouder dan 60 jaar.
Het lijkt mij een uitstekend idee! Het lijkt me uiterst stressvol om iedere week maar weer een sollicitatiebrief te moeten schrijven en dat jaren lang, zonder enig resultaat. Ik voelde mij al afgeschreven in het jaar dat ik (in december!) 50 werd. Vanaf januari 2002 heb ik geen uitnodiging voor een gesprek gehad en soms zelfs niet eens een reactie! In de jaren daarvoor had ik regelmatig een sollicitatiegesprek. Waarom ik solliciteerde? Ik had opeenvolgende tijdelijke contracten en geen vaste baan. Gelukkig voor mij heb ik eind 2002 een vast contract gekregen.

Laat mensen die geen kans op werk hebben met rust. Diegenen die wel kansen hebben op werk, die solliciteren toch wel.
Nog beter zou het zijn als mensen van 60 jaar en ouder werkelijk kansen hadden op leuk en zinvol werk en niet buiten spel gezet worden. Misschien kan dat als er veel minder werklozen zijn en ook de inzet van ouderen nodig is.

7 opmerkingen:

 1. Het zou sowieso fijn zijn als elke doelgroep kans had op leuk en zinvol werk. Ik merk dat ik met 31 al buiten de boot val, ja maar mevrouw, te weinig relevante ervaring/opleiding/etc. Dat is, áls ik al iets terughoor. Ik ben de afgelopen vier jaar niet één keer op gesprek uitgenodigd. Nou heb ik geen sollicitatieplicht, maar ik wil wel werken!

  Bij ouderen is de kans dat het niet lukt nog wat groter inderdaad. Aan de ene kant ben ik het ermee eens dat de sollicitatieplicht afgeschaft zou moeten worden; het scheelt enorm als je kan richten op andere dingen. Aan de andere kant zou gewoon genoeg werk voor iedereen nog wat fijner zijn, want ook bij ouderen zijn er volgens mij genoeg die gewoon wíllen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij was het in 2002 ook het probleem dat ik te weinig relevante werkervaring had. Ik was in 1999 gestart in de beroepsgroep waar ik solliciteerde. Ik was èn "oud" èn ik had geen ervaring.

   Verwijderen
 2. Ik ben er ook voor. Mijn man dreigt zijn werk te verliezen (net 60 geworden) en het geeft me nu al stress al ik bedenk dat we na 2 jaar WW in de bijstand zullen belanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij krijgen 60+ -ers een IOW uitkering, lees hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-oudere-werklozen-ioaw-iow-ioaz/vraag-en-antwoord/kom-ik-in-aanmerking-voor-een-iow-uitkering
   Die uitkering is gunstiger dan bijstand omdat het spaargeld en eigen huis buiten beschouwing blijven.
   Het inkomen is wèl op bijstandsniveau.

   Verwijderen
  2. O ik dacht dat die regeling was afgeschaft. Dank.

   Verwijderen
  3. @Wilma: de informatie staat op de site van de rijksoverheid. Als de regeling was afgeschaft, dan hadden ze de tekst wel verwijderd, lijkt mij.

   Verwijderen
  4. Ja dat denk ik ook. Dank nogmaals.

   Verwijderen