Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 6 mei 2016

Gratis genieten, nou ja, bijna gratis dan

Wat was het geweldig weer gisteren!
Ik kan enorm genieten van eenvoudige dingen. Dat voelt als vakantie voor mij.

Mijn eerste gratis genieten: bij het ontbijt kijken naar de vogels op beleef de lente. Ik ben een regelmatige kijker. Vooral de slechtvalk en de ooievaar vind ik leuk. Vooral sinds deze vogels jonkies hebben kijk ik weer heel vaak. Aan vogels broedend op een nest eieren is niet zo veel te zien, maar de 4 jonge slechtvalkjes en de 5 ooievaartjes zijn prachtig. Je hoeft alleen maar internet en een smartphone, laptop of computer, maar die had je toch al, anders was je hier geen lezer.

Tweede geheel gratis: zitten op mijn tuinterras of op een bankje in een park in de zon. Gistermiddag in noord Drenthe, in een park. Kijken naar de het prachtige jonge groen, luisteren naar de vogels en de zon voelen op mijn wangen. Ook in Drenthe nestelen de scholeksters!

Derde gratis: fietsen in de zon. Ik fietste langs het meer(tje) hier dicht bij, eerst 's middags en later nog een keer, toen het al bijna donker was. Prachtig dat kabbelende water met de zon er op en de alle watervogels. 's Avonds waren de vleermuizen actief. Ook dat is bijzonder om te zien!

Nou moet ik toegeven, om in noord Drenthe te komen, moest ik wel even een autoritje maken. Ook tijdens dit ritje waren er wel dingen om van te genieten. Ik reed bijvoorbeeld bij De Punt langs bloeiende bollenvelden. Die zie je hier in het noorden maar zelden. Wel op de klei, dichter bij zee, maar niet in noord Drenthe. Het rood en het geel waren zo knallend, dat het mij overweldigde en ik even niet meer goed op de weg lette. Niet dat ik bijna van de weg afraakte, maar ik had mijn aandacht helemaal niet meer bij de weg. Niet verstandig! Gelukkig was op dit stukje weg vrij rustig, de auto en ik hebben het zonder problemen overleefd.

7 opmerkingen:

 1. Ik houd van deze post! Ik vind het prachtig dat je zo geniet van wat de natuur en het leven te bieden hebben. Zonder dat er pretparken, bucket lists of grote reizen aan te pas moeten komen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb altijd het idee dat die bucket lists verzonnen zijn door handige reclamejongens van reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen.
   Ik kan natuurlijk ook een geheel eigen bucket list zonder spectaculaire stunts als deltavliegen in de alpen bedenken. Leuk voor een blogje.

   Verwijderen
 2. wat heerlijk dat je zo geniet van deze dingen. Dat kan ik ook. Woon in buitenwijk van R'dam en op de parkeerplaats staat een prachtige sierappel in bloei. Vanaf mijn balkon kijk ik er bovenop.Grote volkstuin om te onderhouden en lekker fietsen op de e-bike. Wat wil je nog meer? groet Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik zit hier gratis te genieten op mijn terras in de achtertuin. De volle zon brand heerlijk op mijn gezicht. En hier zijn ook volop scholeksters in Noord Groningen op de klei. Elke keer als ik een scholekster hoor, en dat gebeurt vaak, dan voel ik me thuis en geniet ik. Op de een of andere manier heb ik iets met scholeksters. Ik wist niet dat ze ook in Drenthe voor komen. Ik denk dat het belangrijk is dat je vooral van kleine dingen geniet. Als je alleen van grote dingen kan genieten je heel veel mist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk die zon! Wel smeren hoor!
   Sinds ik mijn nieuwe hoortoestellen gebruik, geniet ik zo veel meer van vogelgeluiden! Ik gebuikte mijn vorige oortjes veel te weinig!
   Ik heb mijn stoel al weer in de zon gezet en ga lekker buiten zitten en vogels beluisteren. Ik weet nog niet goed welk geluid bij welke vogel hoort.

   Verwijderen
  2. In zuid-oost friesland gelukkig ook veel scholeksters ! De scholeksters gaan altijd terug naar hun geboortegebied voor het broeden. De scholekster, daar heb ik ook wat mee, is één van mijn favoriete vogels. Het gezamenlijk vliegen is de zon, dan lijken ze haast wel zilver, vind ik zo prachtig !

   Verwijderen
 4. Daarnet een fles gratis rode wijn open getrokken. Die lag er nog van mijn verjaardag. De werkgever doet altijd een fles wijn cadeau.
  Lekker met gratis wijn in de zon met een toastje met kaas! Het kan nog net! Die zon dan, die verdwijnt bijna achter de buurhuizen. De temperatuur is ongekend hoog: 23,4 graden.

  BeantwoordenVerwijderen