dinsdag 3 mei 2016

Overdracht

Al weer bijna 20 jaar betaalde ik voor een uitvaartverzekering voor mijn beide dochters. Voor in totaal €6,16 per maand was er in geval van overlijden een bedrag van ruim 2800 euro per dochter beschikbaar.
Onlangs kreeg ik een aanbod om het verzekerde bedrag te verhogen met 6000 euro per kind. De premie zou ongeveer 7 euro per maand worden. Wat ze er niet bij vertelden, was dat dit voor het extra bedrag was en dat het niet om de totaalpremie ging. Nou ja, het stond er wel in, maar niet erg helder.
Het leek in ieder geval anders te zijn dan dat ik het begrepen had. Daar kwam ik achter nadat ik het verzekerde bedrag verhoogd had en de polissen ontvangen had en de polissen bestudeerde.
Ik heb er over gebeld en het bleek dus dat ik de kleine lettertjes gemist had. Het zal ook eens niet zo zijn, het is ook altijd hetzelfde met verzekeringen!
De nieuwe premie moest opgeteld worden bij de oude premie en de beide premies tesamen moesten worden betaald.
foto van het voorstel
Uiteraard had ik 30 dagen bedenktijd, want dat is wettelijk zo geregeld. Ik kon de verhoging ongedaan maken, daar had ik het recht toe.
Omdat ik met dochters afgesproken had dat ik de polissen aan hen zou overdragen, heb ik met hen overlegd: wat vind je er van als de premie ruim 3 euro per maand hoger is dan verwacht. Beiden waren akkoord en ik heb gisteren de overdrachtsformulieren geregeld.
Dochters zijn inmiddels al lang volwassen en krijgen nu, na 20 jaar, hun eigen uitvaartverzekering.  Ik hoop dat het nog heel lang duurt voordat de nabestaanden er aanspraak op gaan maken.

19 opmerkingen:

  1. Mooi dat ze deze verantwoordelijkheid zelf gaan dragen. Je moet er toch niet aan denken dat je je brussen "van de armen" moet laten begraven omdat er niet voldoende vermogen in de familie is om een begrafenis te bekostigen. Ik heb het onderwerp bij ongehuwde familie naar voren willen brengen, maar werd tot dusver door de andere familie - niet bemoeien, niet betuttelen, gaat je niets aan - stil gesist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben bewust geen (dure) verzekering, waaruit nooit alles vergoed word, is mijn ervaring tot nu toe. Dus: een potje bij de buffer die gebruikt kan worden bij dit soort akelige uitgaven. Goed om bij stil te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb mijn uitvaartverzekering een jaar geleden opgezegd en een klein bedrag retour ontvangen. Ik heb dit gedaan omdat ik nu genoeg geld heb, dat het gewoon uit de erfenis betaald kan worden (ruim).

    Mijn vriend heeft een uitvaartpolis waar hij niet van af kan komen. Hij kan nog wel zijn premies stopzetten, maar de inleg komt toch pas vrij als hij overlijdt. Dus die blijft toch maar gewoon "lid".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nadeel is dat jouw nabestaanden dit dan alsnog moeten voorschieten, want zo'n erfenis komt niet beschikbaar binnen een paar dagen. Daar zou ik niet voor kiezen.

      Verwijderen
    2. Dat ligt eraan hoe je bankzaken regelt. Ik was gemachtigde voor de spaarrekening van mijn moeder en had daar digitaal ook toegang toe, met haar pasje en scanner. De betaalrekening van een andere bank kon na papieren geregel aan mijn eigen account bij dezelfde bank worden toegevoegd na haar overlijden.

      Als je niet zeker weet wat en overleden heeft geregeld kan je de erfenis niet aanvaarden tot er duidelijkheid is via notaris. Je mag dan ook gen persoonlijke spullen meenemen uit hun huis.

      Verwijderen
    3. als je gemachtigd bent voor de bankrekening van iemand, kun je daar na overlijden geen gebruik meer van maken.

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    5. Ik kon dat wel doen en je hoeft niet altijd meteen te melden dat iemand overleden is. Er zijn verschillende mogelijkheden het is handig dat van te voren te weten en regelen.

      Verwijderen
    6. Kort na het overlijden kun je nog wel als gemachtigde gebruik maken van de rekening. Zo'n rekening wordt niet direct geblokkeerd.

      Verwijderen
    7. De bank, waar mijn moeder een rekening en spaarrekening had, betaalde alle inkomende rekeningen voor de erfenis geregeld was! Ik heb dat als zeer positief ervaren.

      Verwijderen
  4. 2800 is eigenlijk helemaal niet zo veel voor een begrafenis. Het valt me best tegen wat ze uitbetalen

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt, 2800 is veel te weinig, zeker voor een uitvaart van een jong iemand. Daar komen namelijk heel veel bezoekers op af. Dus moet je een grotere ruimte voor de dienst, meer kaarten, meer catering. De uitvaart van mijn moeder kostte bijna 6000 euro en daar waren niet heel veel mensen bij aanwezig en we hadden 35 rouwkaarten.
      Het nieuwe verzekerde bedrag voor elk van mijn dochters, bijna 9000 euro, komt meer in de buurt. Het is waarschijnlijk nog steeds te weinig als ze nu zouden overlijden, maar het grootste deel is dan wel gedekt.
      De kans dat we nu de verzekering moeten aanspreken is niet zo groot.

      Verwijderen
  5. Wat doe je als je familie (vermoedelijk of vrijwel zeker) geen spaargeld heeft, en ook (vermoedelijk of vrijwel zeker) geen verzekering heeft afgesloten? Hoe kun je dan een begrafenis regelen voor zo'n familielid zonder dat het ten koste gaat van het spaargeld dat je voor die situatie voor jezelf aan de kant hebt gezet, met moeite?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In geval van uiterste nood laat je de gemeenschap/de gemeente er voor opdraaien. Ik zou daar persoonlijk niet snel voor kiezen.

      Verwijderen
    2. De reden dat ik het hier noem, is omdat het om iemand met psychiatrische ziekte gaat. Met periodes van goed en slecht financieel beleid. Verzekering zal door aandoening en leefstijl mogelijk moeilijk of erg duur worden ook. Erg lastig allemaal, houdt me erg bezig.

      Verwijderen
    3. Mijn psychiatrisch zieke ex-partner heeft net als ik 23 jaar geleden een kooppolis genomen. De dekking ging pas na verloop van tijd in, niet meteen nadat we het geld voor de polis betaald hadden. Ex had toen ook een hartkwaal en reuma.
      Ik weet niet of een verzekering mag discrimineren, maar het is ongetwijfeld zo dat psychiatrische patiënten met een ongezonde leefstijl korter leven. Recent is er een kennis op 46 jarige leeftijd overleden. En niet door een overdosis of een suïcidepoging.

      Verwijderen
  6. Weet niet of mijn bericht is aangekomen, dus nog maar en keer...
    Ik zou kijken of het niet goedkoper is elders bij te verzekeren in geld bij een andere verzekeraar. Vaak scheelt dit stukken! Je kan er ook voor kiezen een "natura" verzekering te nemen en het huidige bedrag als extra te hebben. Verder zou ik gezien de leeftijd van je dochters kijken of een risicolevensverzekering van bijvoorbeeld 100.000 niet goedkoper is in verhouding. Deze kan dan evt aan een hypotheek gehangen worden of in het geval van kinderen bij vroegtijdig overlijden gebruikt worden om naast een uitvaart extra kosten te betalen zoals kinderopvang. Mocht je toch voor de verhoging gaan, vraag na of de verzekerde som geindexeerd kan worden. Dat gaat geleidelijker qua premie, en de verzekering is altijd up to date..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog een ding vergeten... Reken even uit met rente wat je uiteindelijk betaald... Vaak is dit veel meer dan het extra verzekerde bedrag!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee, ik heb geen begrafeniverzekering. Nooit gehad ook. Blij dat ik die ex-schuldige nog gratis aan een bankspaarproduct heb geholpen. Nu moet je advieskosten betalen voor dir simpele ding.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.